Update: rente kan geleidelijk omhoog - Yellen

Redactie ABM Financial News - 12 juli 2017, 19:52

Inflatie grootste onzekerheid op dit moment.

(ABM FN-Dow Jones) De rente kan geleidelijk omhoog om de doelstellingen van de Federal Resereve, dat wil zeggen maximale werkgelegenheid en een inflatie van zo'n 2 procent, te realiseren. Dit zei voorzitter Janet Yellen woensdagmiddag in haar optreden voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Toch hoeft de rente volgens Yellen "niet zo veel" te stijgen, omdat de neutrale rente momenteel vrij laag is vergeleken met eerder.

Economen van KBC verwachten dan ook dat de niveaus die in eerdere cycli werden gezien, nu niet meer op de borden komen. "De neutrale rente voor het Fed-beleid ligt wel aanzienlijk lager dan in het verleden", aldus KBC, die er op rekent dat er dit jaar nog een derde renteverhoging volgt.

Ook bij BNP Paribas Fortis rekent men op een derde verhoging dit jaar, in december. Net als bij KBC ziet BNP Paribas Fortis de rente niet meer terugkeren op de oude niveaus van zo'n 4 procent. Nog twee tot vier renteverhogingen voorspelde marktstrateeg Philippe Gijsels, totdat de Fed een pas op de plaats zal maken.

Momenteel groeit de Amerikaanse economie "gematigd", waarbij de groei afgelopen kwartaal vermoedelijk wat aantrok. Ook voor de komende jaren voorziet de Fed een vergelijkbaar groeitempo, waarbij de inflatie richting de doelstelling zal bewegen.

De kans dat zowel de groei iets sterker zal uitpakken dan nu voorzien door de centrale bank, of juist wat minder sterk, schat Yellen in beide gevallen gelijk in.

Er komen maandelijks gemiddeld 180.000 nieuwe namen bij in Amerika. Dat is minder dan vorig jaar, maar wel meer dan voldoende, aldus Yellen. Met een recente gemelde werkloosheid van 4,4 procent, is de werkloosheid sinds de piek in 2010 met maar liefst 5,5 procentpunt gedaald. De inflatie hangt zo rond de 1,4 procent.

Duidelijk werd uit de woorden van Yellen dat het toch vooral de inflatie is die de onzekere factor is voor de centrale bank. De ontwikkeling van het consumentenprijspeil zal de komende maanden dan ook "nauwlettend" worden gevolgd door de Fed.

Overigens herhaalde Yellen ook dat het monetaire beleid van de Fed niet in steen gebeiteld is. Nieuwe macro-economische data kunnen voor aanpassingen in het beleid zorgen.

Ten aanzien van de enorme balans van de Fed, zei Yellen dat naar verwachting nog dit jaar een begin zal worden gemaakt met het verkleinen hiervan. Dit is echter niet de geijkte methode voor de centrale bank om het monetaire beleid te normaliseren, daarvoor is de rente het primaire middel, aldus Yellen. Zij vervolgde echter door aan te geven dat de Fed bereid is al de haar beschikbare middelen in te zetten, dus ook de balans, indien dit in de toekomst nodig blijkt te zijn.

Tijdens haar dialoog in het Huis van Afgevaardigden zei Yellen, die tevens aangaf van plan te zijn om haar termijn als voorzitter uit te dienen, nog dat de huidige uitgaven en belastingplannen zullen leiden tot een onhoudbare schuld.

Yellen hield volgens senior financial economist Tom Simonts van KBC "haar schip op koers", maar zorgde wel voor de nodige deining.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1417.

Update: om meer informatie en dollarkoers toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieproductie Libie en Nigeria wederom gespreksonderwerp olietop

OPEC en grote producenten komen bij elkaar in Sint Petersburg.

22 minuten geleden - Lees verder

MarketAxess kiest voor Amsterdam - media

Handelsplatform wil van onzekerheid af.

52 minuten geleden - Lees verder

Cijferseizoen Damrak op stoom

Ook rentebesluit Fed in verschiet.

12 uren geleden - Lees verder

WCM vergroot belang in Core Laboratories

Kapitaalbelang van ruim 6 procent.

Gisteren - Lees verder

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

21 juli 2017, 22:29 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.