Actief beleggen levert pensioenfonds niet meer op dan passief - DNB

Redactie ABM Financial News - 13 juli 2017, 11:45

Grote fondsen wel voordeliger uit, maar presteren niet beter.

(ABM FN-Dow Jones) Grote pensioenfondsen bedingen lagere prestatievergoedingen bij vermogensbeheerders, maar presteren desondanks niet beter dan pensioenfondsen die een passieve beleggingsstrategie volgen en daarom helemaal geen prestatievergoedingen hoeven te betalen. Dit bleekt uit een bulletin dat toezichthouder De Nederlandsche Bank donderdag publiceerde.

Een analyse van 218 Nederlandse pensioenfondsen tussen 2012 en 2015 laat zien dat grote en gespecialiseerde pensioenfondsen meer gebruik maken van prestatievergoedingen, en daarbij aanzienlijk minder betalen voor dezelfde prestatie dan kleinere, niet-gespecialiseerde fondsen, met name bij hedgefondsen en private equity.

Volgens DNB pleit dit voor voldoende schaalgrootte en voor specialisatie wanneer pensioenfondsen in alternatieve beleggingen investeren. Deze bevinding past in het streven van de centrale bank naar meer schaalgrootte in de sector. "Overigens zijn er naast de effectiviteit van prestatievergoedingen veel meer factoren die de optimale omvang van een pensioenfonds bepalen", nuanceerde DNB donderdag.

Opvallend genoeg bleek uit het onderzoek dat pensioenfondsen net zo goed passief als actief kunnen beleggen. DNB noemt het "een belangrijke bevinding" dat er gemiddeld genomen geen verschil in rendement waarneembaar is tussen de groep pensioenfondsen die wel en de groep pensioenfondsen die geen prestatievergoeding betaalt. "Deze conclusie geldt voor de meeste beleggingscategorieën en blijft van toepassing na correctie voor het risicoprofiel van de beleggingen."

Dit lijkt een aanmoediging voor kleine fondsen om passief te beleggen. Overigens is actief vermogensbeheer wel belangrijk voor efficiënte prijsvorming in de markten, merkte DNB nog op, en kunnen alternatieve beleggingen een voordeel bieden omdat ze de portefeuille diverser en dus veiliger maken.

Volgens de analyse behaalden pensioenfondsen in de periode 2012 tot en met 2015 een gemiddeld rendement van 9,7 procent op hun beleggingen, waarbij ze 0,03 procent aan prestatievergoedingen betaalden. 

Aandelen rendeerden het best, met 13,5 procent, terwijl obligaties 9,6 procent opleverden. De prestatievergoedingen waren hier respectievelijk 0,02 en 0,01 procent. De enige categorie beleggingen die verlies opleveren waren commodities. Hier lag het rendement op 10,0 procent negatief.

Hedgefondsen, waar de prestatievergoeding met 0,87 procent het hoogst was, leverden slechts een rendement van 2,6 procent op tussen 2012 en 2015. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

AT&T overtreft verwachtingen

Winst beter dan analisten hadden voorzien.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Galapagos grootste winnaar.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Bedrijfscijfers stuwen sentiment.

Gisteren - Lees verder

Wall Street op weg naar hoger slot

Bedrijfscijfers stuwen sentiment.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.