Beursupdate: Amsterdamse beurs koerst licht hoger

Redactie ABM Financial News - 13 juli 2017, 10:51

Positieve sentiment zet zicht voort.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdag gedurende de ochtend licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,5 procent op 519,02 punten, terwijl de AMX 0,4 procent bijschreef.

"De beurzen zetten het positieve sentiment van de afgelopen dagen voort", aldus vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. "Daarmee heeft het er alle schijn van dat beleggers de correctie van de afgelopen anderhalve maand voorzichtig achter zich proberen te laten."

Verder speelt de verklaring die voorzitter Janet Yellen van de Amerikaanse Federal Reserve woensdag gaf voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden de beurs nog steeds in de kaart, aldus de vermogensbeheerder. Yellen stelde dat de marktrente niet zo heel veel verder omhoog hoeft. Na de gematigde toon van Yellen kwamen onder meer Amerikaanse obligaties onder druk te staan, terwijl aandelen een opleving lieten zien.

Beleggers kijken voor bedrijfscijfers naar Amerika, waar Delta Airlines voorbeurs zijn kwartaalrapportage vrijgeeft. Morgen barst het cijferseizoen op Wall Street echter pas echt los, met de agendering van onder meer de financiële giganten Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo. "De kwartaalcijfers van banken zijn interessant, omdat ze een goed beeld geven van de huidige stand van de economie", aldus Nijkamp.

Op macro-economische vlak stonden vanochtend de definitieve inflatiecijfers in Frankrijk en Spanje in juni op de rol. Zowel de Franse als de Spaanse consumentenprijzen stegen minder hard. Verder werd bekend dat de Duitse inflatie in juni conform verwachting is uitgekomen op 1,6 procent op jaarbasis. In mei was nog sprake van een inflatie van 1,5 procent. 

Het euro/dollar valutapaar noteerde rond het einde van de ochtend op 1,1408. Bij het slot van de Amsterdamse beurs op woensdag stond de koers nog op 1,1411.  

Olie werd vanochtend goedkoper. De augustus future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,7 procent en een vat Brent olie werd 0,8 procent goedkoper. De mondiale vraag naar olie zal dit jaar hoger uitkomen dan voorzien, zo bleek uit het maandrapport van het Internationaal Energie Agentschap donderdag. In juni steeg de mondiale productie echter met ruim 0,7 miljoen vaten naar 97,5 miljoen vaten per dag. Daarmee lag de productie afgelopen maand 1,2 miljoen vaten hoger dan een jaar geleden. Dit was vooral te danken aan een toegenomen productie in landen die niet zijn aangesloten bij oliekartel OPEC, hoewel het kartel zelf ook meer produceerde.

Stijgers en dalers

In de AEX koersten 18 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van ArcelorMittal dat 2,9 procent won. Volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten was dit te danken aan een koopaanbeveling van Deutsche Bank. Verder schreven KPN en NN Group tot 1,6 procent bij. 

Boskalis Westminster steeg 1,7 procent. De maritieme dienstverlener ontving in een joint venture met Van Oord een intentieverklaring voor het uitvoeren van steenstortwerkzaamheden voor het project Nord Stream 2 voor een totaalbedrag van circa 250 miljoen euro. 

Galapagos moest onder de hoofdfondsen de rode lantaarn dragen met een verlies van 0,7 procent. Ook ABN AMRO kon met een verlies van 0,4 procent niet in het groen komen. 

In de Midkap was het Corbion dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 2,1 procent, gevolgd door het volatiele OCI dat 1,6 procent aan beurswaarde bijschreef. BE Semiconductor Industries koerste 1,4 procent hoger. 

Wessanen gaf juist 3,5 procent prijs, nadat ING besloot om de producent van biologische en natuurlijke voeding van de kooplijst af te halen. Reden voor de adviesverlaging is dat het aandeel het koersdoel van de bank, te weten 14,60 euro, vrijwel is genaderd. ING denkt niet dat het tweede kwartaal bij Wessanen net zo sterk was als de "verrassend goede" eerste drie maanden van dit jaar. Daarbij zal de omzet in de loop van het jaar wat onder druk komen doordat de producent van biologische en natuurlijke voeding in het eerste kwartaal minder spendeerde aan advertenties en promoties, voorziet de bank.

ASM International verloor 0,9 procent. 

Onder de kleinere fondsen won Probiodrug 2,0 procent, terwijl Lucas Bols 1,3 procent verloor. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bayer verlaagt outlook hele boekjaar

Resultaten stellen teleur.

10 minuten geleden - Lees verder

Overnameprooi Philips krijgt goedkeuring FDA

Goedkeuring betreft Stellarex van Spectranetics.

22 minuten geleden - Lees verder

Geldhoeveelheid eurozone stijgt iets harder

Toename van 5,0 procent in juni.

25 minuten geleden - Lees verder

Deutsche Boerse roept twijfel op over winstdoel

Tweede kwartaal stelde teleur.

28 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: robuuste kwartaalresultaten Shell

Winst overtreft verwachtingen ING ruimschoots.

34 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 527,72 0,58% 3,03 524,69
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 800,52 -0,56% -4,53 805,05
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 991,41 -0,30% -3,00 994,41