Damrak zet opmars voort na Yellen-rally

Redactie ABM Financial News - 13 juli 2017, 08:15

Beursplein 5 lijkt winst van woensdag vervolg te geven.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Wall Street sloot woensdag in het groen, terwijl ook het sentiment in Azië vanochtend positief is.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent. Woensdag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak al 1,1 procent hoger naar 516,59 punten.

De aandelenbeurzen zaten woensdag in de lift na de publicatie van de verklaring van voorzitter Janet Yellen van de Amerikaanse Federal Reserve voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waarin ze onder meer zei dat de marktrente niet zo heel veel verder omhoog hoeft. Na de gematigde toon van Yellen kwamen onder meer Amerikaanse obligaties onder druk te staan, terwijl aandelen een opleving lieten zien.

Duidelijk werd uit de woorden van Yellen dat het toch vooral de inflatie is die de onzekere factor is voor de centrale bank. De ontwikkeling van het consumentenprijspeil zal de komende maanden dan ook "nauwlettend" worden gevolgd door de Fed.

Ten aanzien van de enorme balans van de Fed, zei Yellen dat naar verwachting nog dit jaar een begin zal worden gemaakt met het verkleinen hiervan. Overigens herhaalde Yellen ook dat het monetaire beleid van de Fed niet in steen gebeiteld is. Nieuwe macro-economische data kunnen voor aanpassingen in het beleid zorgen.

"De toespraak van voorzitter Yellen heeft de markt weer eens lucht gegeven. Een agressief beleid van de Fed mag niet verwacht worden en dat zorgt voor een hogere risicobereidheid. Beleggers kijken uit naar de inflatiecijfers uit de VS die morgen op de rol staan", aldus marktanalist Ron van der Does van IG over de marktreactie op de toespraak van Yellen.

Naast Yellen kregen de markten ook een impuls door een opleving van de olieprijzen, ingegeven door een daling van de Amerikaanse olievoorraden. De augustus-future voor een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 1 procent naar 45,49 dollar. Uit het wekelijkse olierapport bleek dat de Amerikaanse voorraden in de afgelopen week zijn gedaald met 7,6 miljoen vaten vaten tot 495,4 miljoen vaten. Door analisten van S&P Global Platts was gerekend op een afname van slechts 2,6 miljoen vaten.

In Azië werden beleggers vanochtend verrast door sterke Chinese exportcijfers. Volgens de Chinese douane nam de export afgelopen maand, gerekend in yuan, met 17,3 procent toe. De import steeg met 23,1 procent.  Een maand eerder was er nog sprake van stijgingen van respectievelijk 15,5 en 22,1 procent. De beurzen in Hong Kong en Australië, een belangrijke handelspartner van China, stegen meer dan een procent. In Tokio werd het sentiment gedrukt door een duurdere yen en de Nikkei index noteerde bijna onveranderd. 

Beleggers kijken voor bedrijfscijfers naar Amerika, waar Delta Airlines voorbeurs zijn kwartaalrapportage vrijgeeft. Morgen barst het cijferseizoen op Wall Street echter pas echt los, met de agendering van onder meer de financiële giganten Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo.

Op macro-economische vlak kunnen de definitieve inflatiecijfers in Frankrijk en Spanje in juni vandaag op extra aandacht rekenen. Vanochtend werd al bekend gemaakt dat de Duitse inflatie in juni conform voorlopige cijfers is uitgekomen op 1,6 procent op jaarbasis. In mei was nog sprake van een inflatie van 1,5 procent. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen in juni met 0,2 procent. Ook dit was zoals verwacht.

Bedrijfsnieuws

Twee vakbonden voor cabinepersoneel hebben ingestemd met een cao en afspraken voor de oprichting van een nieuwe budgetmaatschappij door Air France-KLM. Dit maakte de Franse tak van Air France-KLM woensdag nabeurs bekend zonder exacte details te geven. Met de goedkeuring van UNAC en UNSA PNC is een meerderheid verkregen, zei Air France. Op 24 juli zal SNPNC-FO zijn leden raadplegen over de nieuwe cao en de afspraken.

WDP en Thys Bouwprojecten bouwen een nieuwbouwmagazijn voor Estée Lauder in Westerlo. WDP voorziet een investeringsbudget voor deze locatie van ongeveer 25 miljoen euro. Oplevering wordt voorzien in de loop van het eerste kwartaal van 2018. Estée Lauder huurt het magazijn voor een periode van 15 jaar.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg woensdag 0,7 procent tot 2.443,25 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 21.532,14 punten en de Nasdaq sloot 1,1 procent op 6.261,17 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

AT&T overtreft verwachtingen

Winst beter dan analisten hadden voorzien.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Galapagos grootste winnaar.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Bedrijfscijfers stuwen sentiment.

Gisteren - Lees verder

Wall Street op weg naar hoger slot

Bedrijfscijfers stuwen sentiment.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 524,69 0,58% 3,04 521,65
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 805,05 -0,21% -1,70 806,75
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 994,41 0,38% 3,79 990,62