Europese beurzen in het groen rond middaguur

Redactie ABM Financial News - 13 juli 2017, 12:47

Markten reageren op macro-cijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden donderdag rond het middaguur in het groen. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,5 procent tot 386,80 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,2 procent naar 12.651,72 punten en de Franse CAC 40 noteerde 0,6 procent in de plus op 5.251,66 punten. De Britse FTSE 100 stond 0,1 procent hoger op 7.424,64 punten.

De markten verteerden de eerste dag van de getuigenis van Janet Yellen voor het Amerikaanse congres en een set Europese macro-economische cijfers.

"De eerste dag van de getuigenis van Yellen trok de vloer onder de dollar weg en de effecten zijn nog steeds prominent zichtbaar. Haar toespraak werd aangemerkt als 'dovish' vanwege het ontbreken van tekenen van agressieve renteverhogingen of het hanteren van een stevig plan in relatie tot het afbouwen van de balans", zei analist Naeem Aslam van Think Markets. "De Duitse inflatiecijfers van juni van vanmorgen duwde de euro/dollar hoger, omdat het getal van plus 0,2 procent op maandbasis voldeed aan de voorspellingen", merkte hij verder op. 

De mondiale vraag naar olie zal dit jaar hoger uitkomen dan voorzien, meldde het Internationaal Energie Agentschap donderdag in een rapport. IEA denkt dat de vraag naar olie dit jaar met 1,4 miljoen vaten stijgt naar 98,0 miljoen vaten olie per dag. Daarmee is het agentschap 0,1 miljoen vaten optimistischer dan in het rapport van juni. In het eerste kwartaal van dit jaar viel de vraag volgens IEA nog terug met 1,0 miljoen vaten per dag. In het tweede kwartaal steeg de vraag echter weer met 1,5 miljoen vaten.

In juni steeg de mondiale productie echter ook, met ruim 0,7 miljoen vaten naar 97,5 miljoen vaten per dag. Daarmee lag de productie afgelopen maand 1,2 miljoen vaten hoger dan een jaar geleden. Dit was vooral te danken aan een toegenomen productie in landen die niet zijn aangesloten bij oliekartel OPEC, hoewel het kartel zelf ook meer produceerden.

Olie noteerde vanwege de oplopende productie vervolgens weer in het rood. Een augustus-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent tot 45,35 dollar, terwijl een september-future Brent 0,4 procent lager bewoog naar 47,55 dollar.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat consumentenprijzen in Duitsland in juni conform voorlopige cijfers iets sterker stegen dan in de voorgaande maand, bleek uit definitieve cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. In juni kwam de inflatie op jaarbasis uit op 1,6 procent, waar ook voorlopige cijfers al op duidden. In mei was nog sprake van een inflatie van 1,5 procent en in april stegen de consumentenprijzen met 2,0 procent.

De consumentenprijzen in Frankrijk stegen in juni, zoals verwacht, juist iets minder sterk dan een maand eerder, was op te maken uit definitieve cijfers van het Franse statistiekbureau Insee. Op jaarbasis was afgelopen maand sprake van een inflatieniveau van 0,7 procent, na een stijging van de consumentenprijzen met 0,8 procent in mei. Voorlopige cijfers wezen al op een stijging van 0,7 procent voor juni.

Ook de Spaanse consumentenprijzen zijn in juni, zoals voorzien, in een lager tempo gestegen dan in de twee maanden ervoor, bleek uit definitieve cijfers van het Spaanse bureau voor de statistiek INE. Op jaarbasis bedroeg de inflatie afgelopen maand 1,5 procent, tegen 1,9 procent in mei en 2,6 procent in april.

De euro/dollar noteerde rond lunchtijd op 1,1395. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1419 op de borden en bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1442. 

In de middag volgen vanuit de Verenigde Staten nog de wekelijkse steunaanvragen en de producentenprijzen van juni en wordt de hoorzitting in het Congres met voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve vervolgd.

Bedrijfsnieuws

Oliefondsen stonden verdeeld na het donderdag verschenen olierapport van IEA. BP daalde in Londen 0,6 procent, Repsol won 1,5 procent in Madrid en het Italiaanse Eni noteerde vlak.

Groupe Casino steeg donderdag 1,1 procent nadat het Franse supermarktconcern bekendmaakte dat de omzet in het tweede kwartaal op jaarbasis steeg dankzij autonome groei en gunstige wisselkoersverhoudingen. De totale kwartaalomzet steeg met 7,9 procent naar 9,3 miljard euro. Autonome groei droeg daaraan 3,3 procent bij en gunstige wisselkoerseffecten stuwden de omzet met 4,3 procent. De identieke omzet in vergelijkbare winkels nam met 3,0 procent toe.

Daimler steeg in Frankfurt 0,6 procent, ondanks dat de Süddeutsche Zeitung op basis van justitiële documenten van de rechtbank in Stuttgart meldde dat de Duitse autobouwer in navolging van onder meer Volkswagen en Fiat Chrysler wordt beschuldigd van het manipuleren van emissietesten in Europa en de Verenigde Staten. Volgens de krant zouden er tussen 2008 en 2016 in Europa en de Verenigde Staten meer dan een miljoen voertuigen, waaronder diverse luxe Mercedes-Benz-modellen, zijn verkocht met buitensporige emissie-uitstoot. 

Het aandeel Norwegian kelderde met 10,1 procent, nadat de Noorse luchtvaartmaatschappij bekendmaakte in het tweede kwartaal een licht lager operationeel resultaat te hebben gerealiseerd mede als gevolg van gestegen brandstofprijzen, terwijl de omzet juist flink toenam. Het resultaat voor belastingen daalde van 930 miljoen naar 862 miljoen Noorse kronen, omgerekend circa 91 miljoen euro door hogere leasekosten en olieprijzen en de invoering van passagiersbelasting door de Noorse regering. De kwartaalomzet steeg echter met 17 procent van 6,6 miljard naar 7,8 miljard kroon. Onder de streep restte een nettowinst van 1,1 miljard kroon, hetgeen flink meer was dan de 745 miljoen kroon uit dezelfde periode een jaar eerder. Dit was evenwel mede te danken aan de verkoop van aandelen in Bank Norwegian.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren ruim 0,1 procent in het groen.

De S&P 500 index sloot woensdag 0,7 procent hoger op 2.443,25 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 21.532,14 punten en de Nasdaq eindigde 1,1 procent in de plus op 6.261,17 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

McDonald's boekt hoger bedrijfsresultaat

Identieke omzet Verenigde Staten stijgt met 3,9 procent.

10 minuten geleden - Lees verder

Private equity biedt op Spreads van Unilever - media

Bod van 6 miljard pond.

28 minuten geleden - Lees verder

3M stelt winstverwachting opwaarts bij

Post-it-maker boekt tegenvallende omzet.

36 minuten geleden - Lees verder

Kimberly-Clark boekt minder winst

Outlook neerwaarts bijgesteld.

42 minuten geleden - Lees verder

Lagere resultaten voor General Motors

Record aantal auto's van de band in China.

43 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.127,70 0,20% 10,04 5.117,66
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.263,68 -0,61% -32,47 5.296,15