AkzoNobel en Elliott nog deze maand voor de rechter

Redactie ABM Financial News - 14 juli 2017, 14:45

Zaak bij kort geding rechter loopt naast procedure bij Ondernemingskamer.

(ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel en Elliott Advisors staan nog deze maand voor de kort geding rechter om de klacht van de activistische aandeelhouder Elliott over het beleid van het bestuur van het verf- en chemieconcern inzake de overnamepoging door PPG Industries te behandelen. Dat bevestigde een woordvoerster van de rechtbank van Amsterdam vrijdag tegen ABM Financial News.

De zaak bij de kort geding rechter dient op donderdagochtend 27 juli, meldde de woordvoerster, die verder niet inhoudelijk op de zaak wilde ingaan. Een woordvoerster van AkzoNobel bevestigde vrijdagmiddag "kennis te hebben genomen" van de datum van de behandeling van de zaak, maar wilde inhoudelijk ook geen commentaar geven.

De zaak bij de kort geding rechter loopt procedureel naast de zaak die Elliott bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof van Amsterdam indiende, maar is inhoudelijk in grote lijnen hetzelfde. Elliott wil een aandeelhoudersvergadering afdwingen om te stemmen over het door Elliott en enkele andere grootaandeelhouders geëiste vertrek van voorzitter Antony Burgmans van de raad van commissarissen van AkzoNobel. 

De activistische aandeelhouder houdt Burgmans verantwoordelijk voor de weigering van het concern om in te gaan op een overnamevoorstel van de Amerikaanse sectorgenoot PPG Industries, dat zijn bod twee maal verhoogde tot uiteindelijk 96,75 per aandeel AkzoNobel in een combinatie van 61,50 euro in contanten en 0,357 aandelen PPG Industries. 

De Ondernemingskamer wees het verzoek van Elliott op 29 mei af, waarna PPG Industries besloot het bod in te trekken en het Amerikaanse concern mag nu voorlopig geen nieuw bod uitbrengen.

Elliott meent dat daarmee een nieuwe situatie is ontstaan, waarbij "AkzoNobel met een serieus gebrek aan vertrouwen tussen zijn aandeelhouders en de leiding van de onderneming kampt", zo schreef Elliott op 7 juli bij de aankondiging van de gang naar de kort geding rechter.

De zaak bij de Ondernemingskamer krijgt intussen op 20 september een vervolg, waarin de kamer zich buigt over de vraag of het gerechtvaardigd zou zijn om op verzoek van Elliott verder onderzoek te doen naar het gevoerde beleid door AkzoNobel bij het afwijzen van het overnamevoorstel van PPG Industries.

AkzoNobel heeft intussen een ontmoeting met de activistische aandeelhouder Elliott Advisors afgezegd. Dit liet het chemiebedrijf afgelopen dinsdag aan ABM Financial News weten. De ontmoeting stond voor afgelopen woensdag gepland.

"De agressieve zet van Elliott om een rechtszaak tegen AkzoNobel aan te spannen, heeft geleid tot de juridische situatie waarin het onmogelijk is geworden voor AkzoNobel om hen te ontmoeten, voordat de zitting plaatsvindt. Dit soort aandeelhoudersactivisme staat  een open en constructieve dialoog in de weg", zei directiewoordvoerster Diana Abrahams dinsdag.

Op een groen Damrak noteerde het aandeel AkzoNobel vrijdagmiddag ruin 1 procent hoger op 78,18 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Volatiliteit AEX loopt stevig op

Volatiliteit Gemalto fiks omhoog na winstwaarschuwing.

8 minuten geleden - Lees verder

Elliott eist duidelijkheid over aandeelhoudersvergadering AkzoNobel

Activistische aandeelhouder wil tijdspad en agenda na aanstelling nieuwe CEO.

12 minuten geleden - Lees verder

Meer omzet en winst Manpower

Verdere winstgroei voorzien door Amerikaanse uitzender.

17 minuten geleden - Lees verder

Halliburton boekt eindelijk weer winst

Omzet sterk gestegen.

40 minuten geleden - Lees verder

FInancieel topman NXP vertrekt naar Applied Materials

Oudgediende Peter Kelly volgt Daniel Durn op.

41 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AKZO NOBEL toevoegen aan uw watchlist 75,06 -1,25% -0,95 76,01