Beursblik: traditiegetrouw minder abonnees voor Netflix in tweede kwartaal

Redactie ABM Financial News - 14 juli 2017, 21:01

Online videodienst rekent op 3,2 miljoen nieuwe abonnees.

(ABM FN-Dow Jones) Netflix heeft in het tweede kwartaal waarschijnlijk minder nieuwe abonnees erbij gekregen dan in de verslagperiodes ervoor. Dit is de verwachting van de Amerikaanse online videodienst en van geraadpleegde analisten. 

Traditiegetrouw is het tweede kwartaal zwakker qua aanwas van nieuwe leden. Vorig jaar kwam het aandeel van Netflix nog flink onder druk te staan toen er een aantal van 1,7 miljoen nieuwe abonnees werd gerapporteerd over de verslagperiode, terwijl het concern zelf een verwachting had uitgesproken van 2,5 miljoen. De voornaamste reden was toen een stijging van de abonnementstarieven maar CEO Reed Hastings erkende destijds ook dat het kwartaal seizoensgebonden gezien meestal wat minder sterk is.

Voor het tweede kwartaal van 2017 rekent Netflix op een abonneegroei van 3,2 miljoen, wat minder zou zijn dan de stijging van bijna 5 miljoen abonnees in het eerste kwartaal van dit jaar en ruim 7 miljoen in het vierde kwartaal van 2016.

Analist Doug Mitchelson van UBS rekent voor het afgelopen kwartaal op een aanwas van 2,6 miljoen. De marktvorser voorziet dankzij de hogere investeringen in originele content door Netflix vooral internationaal meer abonneegroei. 

Slimmer investeren in content

De online videodienst is niet bang om te investeren in nieuwe content, maar dit betekent ook hogere kosten. De streamingskosten stegen sinds het eerste kwartaal van 2014 van circa 9 miljard naar ruim 15 miljard dollar in de eerste drie maanden van dit jaar. Daar staat tegenover dat Netflix wel slimmer omgaat met zijn investeringen. Zo stopte het dit jaar de productie van een drietal series, The Get Down, Sense8 en Girlboss, waarvan het aantal kijkers tegenviel. En dat terwijl het bedrijf sinds 2012 pas vijf series stopzette.

Winst op kwartaalbasis lager maar omzet omhoog

Aanstaande maandag na het slot van Wall Street zal Netflix zijn tweede kwartaalcijfers vrijgeven. Analisten van FactSet rekenen gemiddeld op een winst per aandeel van 0,16 dollar wat op jaarbasis een stijging zou betekenen van 78 procent, maar ten opzichte van een kwartaal eerder juist een daling van 60 procent.

Qua omzet rekent de markt op 2,76 miljard dollar, wat op jaarbasis een stijging zou zijn van 31 procent en op kwartaalbasis een groei van circa 5 procent. Van de omzet zou het grootste deel, 1,5 miljard dollar, komen uit de streamingsactiviteiten in Amerika en circa 1,2 miljard dollar internationaal, berekenden analisten. Wat volgens de markt resteert is een omzet van zo'n 115 miljoen dollar uit DVD-abonnementen in de Verenigde Staten. 

Netflix deed het in acht van de afgelopen tien kwartalen beter dan de marktverwachting terwijl de omzet in het merendeel van die tien verslagperiodes juist wat achterbleef bij hetgeen was voorspeld.

Het aandeel Netflix noteerde vrijdag ruim een procent hoger op 160,29 dollar. Sinds het begin van het jaar is het aandeel circa 28 procent gestegen en in de afgelopen twaalf maanden met ruim 60 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright Dow Jones & Company, Inc. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

17 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

33 minuten geleden - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

38 minuten geleden - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

1 uur geleden - Lees verder

Olieprijs weer onder druk

Focus op bijeenkomst OPEC in Sint Petersburg.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.