Beursupdate: afwachtende houding op Damrak

Redactie ABM Financial News - 14 juli 2017, 10:30

Beleggers houden kruit droog in aanloop naar cijferseizoen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdag gedurende de ochtend in het groen. Rond half elf won de AEX 0,2 procent op 519,99 punten, terwijl de AMX slechts fractioneel steeg. 

Volgens handelaar Roy van Santen van onlinebroker Lynx was er vanochtend een afwachtende houding merkbaar onder beleggers in aanloop naar de start van het cijferseizoen later vanmiddag. 

Voorbeurs rapporteren de Amerikaanse financiële giganten Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo hun kwartaalrapportages.

"In de laatste twee weken was het sentiment nog wat bekoeld geraakt, maar sinds de toespraak van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve op woensdag is de weg omhoog weer gevonden", aldus Van Santen. Yellen stelde dat de marktrente niet zo heel veel verder omhoog hoeft. 

Wel zag de handelaar als gevolg de rentes wat wegzakken, waardoor financials in de afgelopen dagen wat onder druk kwamen te liggen. 

Van Santen kijkt met frisse moed uit naar de kwartaalcijfers van vanmiddag. "De laatste keer dat de winstcijfers van banken tegenvielen kan ik mij niet meer herinneren."

De handelaar bestempelde het komende cijferseizoen als "belangrijk", omdat het antwoord moet geven op de vraag of de de onderliggende bedrijfswinsten wel de huidige aandelenkoersen verantwoorden. 

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de Nederlandse detailhandel in mei 3,5 procent meer heeft omgezet ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Ook de export trok aan. Het volume van de goederenexport nam in mei met 3,3 procent toe vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. In april was nog sprake van een stijging op jaarbasis met 2,5 procent.

Beleggers kijken uit naar de Amerikaanse inflatiecijfers in juni die vanmiddag worden vrijgegeven. De kerninflatie bedroeg in mei 1,7 procent, na een niveau van 1,9 procent in de maand ervoor. Daarnaast geven ook cijfers over de detailhandelsverkopen, de industriële productie en het consumentenvertrouwen inzicht in de staat van de Amerikaanse economie.

Olie werd vanochtend goedkoper. De augustus-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,5 procent op 45,84 dollar en een vat Brent olie werd eveneens 0,5 procent goedkoper op 48,20 dollar. 

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1409, ten opzichte van een stand van 1,1389 bij het sluiten van de Europese beurzen.

Stijgers en dalers

In de AEX koersten 17 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van ArcelorMittal dat 1,2 procent steeg, nadat ING het aandeel op de kooplijst zette. Bovendien werd het koersdoel opwaarts bijgesteld van 25,50 naar 28,00 euro. Volgens de bankanalisten schat de markt de ontwikkelingen rondom ArcelorMittal niet op waarde. De marktvorsers wezen onder meer op de beter dan voorziene cijfers van de staalreus in het eerste kwartaal en de aantrekkende mondiale staalmarkt. Ook zal de overname van de Italiaanse staalfabriek Ilva flink bijdragen in de toekomst.

NN Group steeg 0,9 procent. 

Altice steeg 0,2 procent. De kabelaar neemt een belang van 94,7 procent in Media Capital SGPS. De overnameprooi wordt door Altice gewaardeerd op 440 miljoen euro.

Onder de hoofdfondsen moest DSM 0,2 procent aan beurswaarde prijsgeven, terwijl ook Vopak met een min van 0,2 procent niet in het groen kon komen.

In de Midkap was het Air France-KLM dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 1,2 procent, gevolgd door GrandVision dat 0,9 procent hoger koerste. 

Het volatiele OCI bleek hekkensluiter met een verlies van 1,5 procent. Wessanen verloor 1,0 procent, nadat het aandeel donderdag ook al en oorwassing kreeg na een adviesverlaging van ING.

Onder de kleinere fondsen steeg ICT Group met 1,2 procent.

De omzetcijfers van Beter Bed werden met weinig enthousiasme ontvangen. Beleggers zetten het aandeel 1,0 procent lager. De beddenverkoper uit Uden behaalde in het tweede kwartaal een ruim 5 procent hogere omzet van 94,6 miljoen euro, vrijwel in lijn met de 95,0 miljoen euro die analisten geraadpleegd door ABM Financial News voorzagen. In Duitsland, veruit de grootste markt voor Beter Bed en volgens de analisten het ijkpunt van beleggers, liet de omzetontwikkeling ten opzichte van van de voorgaande kwartalen een verbetering zien. KBC Securities verwacht als gevolg dat het bedrijfsresultaat (EBIT) in het afgelopen halfjaar licht is gedaald van 11,6 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2016 naar 10,8 miljoen euro in het afgelopen halfjaar. Hogere kosten in verband met trainingsprogramma's en werknemers voor online diensten zullen daarbij op de winstgevendheid van Beter Bed drukken. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Correctie: Wall Street verdeeld gesloten

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

15 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ING sterkste stijger.

22 minuten geleden - Lees verder

Wall Street verdeeld gesloten

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

28 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: solide resultaten Unibail-Rodamco

JP Morgan wijst op herhalen outlook.

53 minuten geleden - Lees verder

Wall Street beweegt richting verdeeld slot

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,65 -0,11% -0,57 522,22
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 806,75 0,16% 1,27 805,48
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 990,62 -0,03% -0,31 990,93