Centrale banken opnieuw dominante factor op Beursplein 5

Redactie ABM Financial News - 14 juli 2017, 20:30

AEX op weekbasis ruim twee procent gestegen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag gesloten op 521,07 punten, tegen 509,92 punten vorige week, wat op weekbasis een stijging betekende van ruim twee procent. Ook de omringende beurzen boekten nette winsten.

Opnieuw werd het sentiment gedomineerd door de mondiale centrale banken en dan vooral de Amerikaanse Federal Reserve, dat woensdag een weinig verrassend Beige Book vrijgaf en verder bij monde van voorzitter Janet Yellen benadrukte dat de rente niet zo heel veel verder omhoog hoeft om de doelstellingen van de centrale bank, dus een maximale werkgelegenheid en een inflatie van zo'n 2 procent, te realiseren. 

Yellen moest zich deze week verantwoorden voor het Amerikaanse Congres en zei dat de inflatie een onzekere factor blijft voor de centrale bank en dat de ontwikkeling van het Amerikaanse consumentenprijspeil de komende maanden dan ook nauwlettend in de gaten gehouden zal worden. Vrijdag bleek dat zowel de inflatie als de kerninflatie in Amerika in juni onder de twee procent die de Fed nastreeft uit zijn gekomen. 

Verder benadrukte Yellen in haar verantwoording voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat dat het monetaire beleid niet in steen gebeiteld is. Nieuwe macro-economische data kunnen voor aanpassingen in het beleid zorgen. 

"De toespraak van voorzitter Yellen heeft de markt weer eens lucht gegeven. Een agressief beleid van de Fed mag niet verwacht worden en dat zorgt voor een hogere risicobereidheid", concludeerde marktanalist Ron van der Does van IG.

Economen van KBC stelden dan ook dat de renteniveaus die in eerdere economische cycli werden gezien, nu niet meer op de borden komen. "De neutrale rente voor het Fed-beleid ligt wel aanzienlijk lager dan in het verleden", aldus KBC, die er op rekent dat er dit jaar nog een derde renteverhoging volgt.

Ook bij BNP Paribas Fortis rekent men op een derde verhoging dit jaar, in december. Net als bij KBC ziet BNP Paribas Fortis de rente niet meer terugkeren op de oude niveaus van zo'n 4 procent. Nog twee tot vier renteverhogingen voorspelde marktstrateeg Philippe Gijsels, totdat de Fed een pas op de plaats zal maken.

De euro begon de week redelijk in balans ten opzichte van de dollar, net onder de 1,14, wachtend op de woorden van Yellen. Gezien haar gematigde toon en wat tegenvallende Amerikaanse macro-economische cijfers op vrijdag, waaronder over de inflatie en de detailhandel, wist de Europese munt aan het eind van de week verder terrein te winnen ten opzichte van de greenback, met een koers van rond de 1,1450 op vrijdagmiddag.  

De Bank of Canada verhoogde deze week conform de marktverwachting zijn belangrijkste rente, met 25 basispunten tot 0,75 procent. Dat was voor het eerst in bijna zeven jaar. "Recente data hebben het vertrouwen van de bank in de vooruitzichten van een bovengemiddelde groei en het invullen van de overcapaciteit in de economie versterkt", zei de centrale bank ter toelichting op het besluit. De Amerikaanse dollar daalde ten opzichte van de Canadese dollar tot onder 1,27 na het besluit, tegenover 1,29 ervoor.

Het Britse pond zat in de lift na positieve cijfers over de arbeidsmarkt in het Verenigd Koninkrijk, waarbij beleggers vooral opgelucht leken dat cijfers over de loongroei minder tegenvielen dan verwacht. Vrijdag won de munt ten opzichte van de dollar een procent tot 1,31 dollar.

Olie wist net als het pond de weg omhoog te vinden, en handhaafde zich boven de 46,00 dollar per vat. Maandrapporten van de EIA en IEA waren redelijk positief en spraken enerzijds van een verwachte hogere vraag naar olie en anderzijds van een mogelijk lagere Amerikaanse productie. Evenwel sprak de OPEC in zijn maandelijkse analyse over een vraag die in 2018 vermoedelijk onder de verwachte productie uitkomt. 

Het oliekartel produceerde in juni ruim 0,3 miljoen vaten meer op een totaal van 32,6 miljoen vaten per dag. Dit was te danken aan een hogere productie in Saoedi-Arabië, en vooral Libië en Nigeria die eveneens meer oppompten. Deze laatste twee Afrikaanse landen hoeven niet bij te dragen aan de productiebeperking van 1,2 miljoen vaten per dag die het kartel afsprak.

Kwartaalcijferseizoen weer van start

Deze week ging ook het kwartaalcijferseizoen weer echt van start met de eerste Amerikaanse banken die vrijdag de boeken openden. JPMorgan rapporteerde tegenvallende onderliggende winstcijfers, terwijl Wells Fargo en Citigroup omzetdruk zagen bij de handelstak. Analisten van Jefferies en JPMorgan waarschuwden in een voorbeschouwing al dat de kwartaalcijfers van de Amerikaanse financials wel eens tegen zouden kunnen vallen. 

Volgende week volgen Bank of America, Goldman Sachs en Morgan Stanley met hun kwartaalresultaten. Qua buitenlandse bedrijven staan verder de cijfers van onder andere Netflix, Johnson & Johnson, IBM, Alcoa, Microsoft en General Electric op de rol.

Het kwartaalcijferseizoen gaat volgende week ook in Nederland van start, met vanaf woensdag traditiegetrouw ASML als eerste AEX-fonds dat de boeken opent. Verder komen Unilever, TomTom, Sligro, Philips Lighting, Amsterdam Commodities en Accell Group met cijfers.

Op macro-economisch gebied is er aandacht voor Chinese groeicijfers en de Duitse ZEW index. Nieuwe inflatiecijfers uit het Verenigd Koninkrijk en de eurozone zullen ook op aandacht kunnen rekenen. Donderdag volgen de rentebesluiten van de Bank of Japan en van de Europese Centrale Bank. Wijzigingen worden niet verwacht, hoewel de markt zeker met extra aandacht zal luisteren naar de toelichting van voorzitter Mario Draghi van de ECB sinds de recente toespelingen op mogelijke monetaire verkrapping.

In dit licht was ook de aankondiging dat Draghi dit jaar, na twee edities te hebben overgeslagen, in het Amerikaanse Jackson Hole zijn opwachting zal maken. In 2014 deed Draghi daar feitelijk de aftrap van het grootschalige stimulerende beleid van de Europese Centrale Bank. De verwachting is nu dat hij volgende maand de aanzet geeft tot het verkrappen van dit ruime monetaire beleid. Op 7 september, tijdens de beleidsvergadering van de ECB na die van aanstaande donderdag, kan de centraal bankier dan de details onthullen. 

Stijgers en dalers

ArcelorMittal was koploper in de Amsterdamse hoofdgraadmeter en steeg op weekbasis 9,3 procent. Op gepaste afstand volgde Boskalis en ASML met winsten van circa vier procent ten opzichte van vorige week vrijdag.

Staalreus ArcelorMittal kreeg deze week koopaanbevelingen van ING en Deutsche Bank en ook Credit Suisse, dat het aandeel al langer op de kooplijst heeft, sprak zich positief uit over het concern en in het bijzonder de recente overname van de Italiaanse staalfabriek Ilva. Analist Stijn Demeester van ING noemde Ilva "een sleeping beauty" en voorziet grote waarde vanuit strategisch en financieel oogpunt. Deutsche Bank sprak in zijn rapport over een consensus voor de winstgevendheid van ArcelorMittal in 2018 die niet optimistisch genoeg zou zijn. 

De verliezen in de AEX bleven beperkt tot rond een procent, met ABM AMRO die onderaan de index belandde.

In de Midkap kon Air France-KLM rekenen op bijval. Op weekbasis won het aandeel 5,0 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep presenteerde deze week goede vervoerscijfers over de maand juni, kon een cao voor cabinepersoneel van Air France overeenkomen en kreeg een koersdoelverhoging van UBS van 11,00 naar 15,75 euro bij een ongewijzigde koopaanbeveling. De analisten van de Zwitserse bank meldden daarbij vertrouwen te houden in de resultaten over het tweede kwartaal. De bank verhoogde op basis van de verwachte brandstofkosten en wisselkoersontwikkelingen de winsttaxaties voor het aandeel met 31 procent voor dit jaar en 34 procent voor 2018.

Nog iets beter dan Air France-KLM presteerden TKH Group en Fugro met winsten van 5,6 en 5,9 procent. 

Ook in de AMX was het aantal dalers beperkt. Refresco Group moest op weekbasis 4,5 procent laten gaan. Het aandeel steeg vorige week vrijdag nog vanwege de berichten dat PAI Partners een nieuw overnamebod op de bottelaar overweegt, maar de bottelaar zelf ontkende dat nieuws al vlot daarna tegen ABM Financial News. Analisten verwachten evenwel een nieuw bod. Zo zei John David Roeg van NIBC dat een nieuw overnamebod richting de 25,00 euro moet gaan, wil het in de buurt komen van de waarderingen van Refresco's sectorgenoten Britvic en CCHB. Ook analist Alan Vandenberghe van KBC Securities rekent op een nieuw bod van boven de 20,00 euro per aandeel Refresco. 

Onder de kleinere fondsen viel de koerssprong van 23,8 procent van Pharming Group op. Sinds vorige week zit het aandeel van de Leidse biofarmaceut in de lift, vermoedelijk omdat rivaal Shire problemen heeft met de levering van zijn middel Cinryze tegen angio-oedeem. Dit is een concurrerend middel van Pharmings Ruconest. 

Ordina daalde 5,6 procent op weekbasis. Deze week kondigde de dienstverlener aan de ICT-sector nieuwe kostenbesparingen aan en wil het de kostenbasis jaarlijks met 5 miljoen euro verlagen. Volgens analist analist Johan van den Hooven van NIBC zijn de nieuwe kostenbesparingen nodig omdat de resultaten onder druk blijven staan. Hij verlaagde zijn winsttaxaties dan ook en het koersdoel, van 1,65 naar 1,55 euro. Het advies bleef Houden.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Galapagos wint opnieuw.

14 minuten geleden - Lees verder

Wall Street eindigt verdeeld

Home Depot onderuit na koerswijziging Sears

20 minuten geleden - Lees verder

Wall Street koerst op verlies

Home Depot trekt Dow Jones index omlaag

58 minuten geleden - Lees verder

Olie valt terug na top

Handelaren blijven bezorgd over Libiƫ en Nigeria.

1 uur geleden - Lees verder

Europese beurzen sluiten lager

Hogere euro drukt aandelenmarkten.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 526,29 0,39% 2,04 524,25
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 821,05 -0,49% -4,01 825,06
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.011,74 0,68% 6,88 1.004,86