Europese beurzen openen hoger

Redactie ABM Financial News - 14 juli 2017, 07:29

Blik op Amerikaanse data.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. 

IG Markets voorziet een winst van 21 punten voor de Duitse DAX en 21 punten voor de Britse FTSE 100. 

De Europese beurzen sloten donderdag hoger. De markten verteerden donderdag de getuigenis van Federal Reserve voorzitter Janet Yellen voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden van een dag eerder. "De Dow Jones zette woensdag een nieuw record nadat Fed-voorzitter Janet Yellen plannen herhaalde om de rentetarieven te verhogen en te beginnen met het verlagen van de balans van de centrale bank dit jaar", zei marktanalist David Madden van CMC Markets. 

"Op het eerste gezicht lijkt de update 'hawkish', maar Yellen voegde eraan toe dat de renteverhoging geleidelijk zal zijn en dat de inflatie onder de doelstelling van de centrale bank ligt. De boodschap is dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is om de rente te verhogen, maar niet zo sterk dat deze snel moet plaatshebben", voegde Madden toe. 

De getuigenis van Yellen donderdag voor de Amerikaanse Senaat leverde weinig nieuwe inzichten op. 

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat consumentenprijzen in Duitsland in juni conform voorlopige cijfers iets sterker stegen dan in de voorgaande maand. In juni kwam de inflatie op jaarbasis uit op 1,6 procent, waar ook voorlopige cijfers al op duidden. In mei was nog sprake van een inflatie van 1,5 procent en in april stegen de consumentenprijzen met 2,0 procent. 

De consumentenprijzen in Frankrijk stegen in juni, zoals verwacht, juist iets minder sterk dan een maand eerder. Op jaarbasis was afgelopen maand sprake van een inflatieniveau van 0,7 procent, na een stijging van de consumentenprijzen met 0,8 procent in mei. Voorlopige cijfers wezen al op een stijging van 0,7 procent voor juni. 

Ook de Spaanse consumentenprijzen zijn in juni, zoals voorzien, in een lager tempo gestegen dan in de twee maanden ervoor. Op jaarbasis bedroeg de inflatie afgelopen maand 1,5 procent, tegen 1,9 procent in mei en 2,6 procent in april. 

Bedrijfsnieuws

AstraZeneca noteerde 3,5 procent lager, na mediaberichten dat CEO Pascal Soriot naar verwachting de nieuwe CEO wordt van Teva Pharmaceuticals Industries. 

Daimler steeg 0,7 procent, na mediaberichten dat de Duitse autobouwer in navolging van onder meer Volkswagen en Fiat Chrysler wordt beschuldigd van het manipuleren van emissietesten in Europa en de Verenigde Staten. 

Het aandeel Norwegian kelderde met 14,8 procent, nadat de Noorse luchtvaartmaatschappij bekendmaakte in het tweede kwartaal een licht lager operationeel resultaat te hebben gerealiseerd mede als gevolg van gestegen brandstofprijzen, terwijl de omzet juist flink toenam.

Het Finse Outokump, een fabrikant van roestvast staal, verloor 2,2 procent, nadat het waarschuwde voor een lagere winst in het tweede kwartaal. Afgelopen kwartaal denkt Outokumpu een aangepast bedrijfsresultaat (EBITDA) van ongeveer 200 miljoen euro te hebben behaald. Eerder zei de fabrikant nog uit te gaan van een iets lager bedrijfsresultaat dan in het eerste kwartaal, toen dit 294 miljoen euro was.

Ook het Finse Tikkurila, een sectorgenoot van het Nederlandse AkzoNobel, stelde de verwachtingen neerwaarts bij. Tikkurila voorziet nu voor dit jaar een gelijke omzet als in 2016 met daarbij een lager aangepast resultaat dan vorig jaar werd behaald. Eerder werd uitgegaan van een stijging van zowel omzet als resultaat. Het aandeel verloor 1,7 procent. 

Telecom Italia steeg 2,7 procent, nadat S&P zijn outlook voor de kredietwaardigheid van het telecomconcern op 'positief' zette, na de succesvolle uitvoering van een efficiëntieplan.

Euro STOXX 50          3.527,83 (+0,4%) 

STOXX Europe 600       386,14 (+0,3%) 

DAX                        12.641,33 (+0,1%) 

CAC 40                     5.235,40 (+0,3%) 

FTSE 100                  7.413,44 (-0,1%) 

SMI                          9.003,57 (-0,1%) 

AEX                           519,11 (+0,5%) 

BEL 20                    3.894,58 (+0,7%) 

FTSE MIB               21.521,91 (+0,4%) 

IBEX 35                10.658,30 (+0,9%) 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag hoger. 

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger gesloten. De handelsdag stond vooral in het teken van de tweede dag van de getuigenis van Federal Reserve voorzitter Janet Yellen, deze keer voor de Amerikaanse Senaat. Een dag eerder verscheen Yellen al voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. 

Yellen herhaalde de plannen om de rente te verhogen en te beginnen met verkleinen van de balans van de centrale bank dit jaar. Ze voegde er echter aan toe dat het verhogen van de rente geleidelijk zal plaatsvinden en dat de inflatie onder de doelstelling van de centrale bank ligt. "Hoewel de markt dit verwachtte signaleren de woorden van Yellen een lichte verschuiving in het rentebeleid", zei marktanalist Craig Erlam van Oanda. "Als gevolg van Yellen's getuigenis bewoog de dollar rond zijn laagste niveau in negen maanden, terwijl ook de bondyield lager bewoog", voegde hij toe. Yellen's getuigenis donderdag voor de Amerikaanse Senaat leverde weinig nieuwe inzichten op. 

"De risicobereidheid is terug, nadat Yellen suggereerde dat de rente langzamer zou kunnen stijgen dan eerder werd gedacht", aldus marktanalist Ipek Ozkardeskaya van London Capital Group. 

"Sommig beleggers pakten hun winsten als gevolg van de sterke winsten in de vorige sessie, maar de markt was relatief rustig", voegde portefeuillebeheerder bij Kingsview Asset Management toe. 

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het aantal steunaanvragen in de afgelopen week is gedaald met 3.000. De producentenprijzen, een indicator voor de inflatie, namen in juni licht toe met 0,1 procent. De voedingsprijzen stegen met 0,6 procent, vooral omdat de inkoop van vlees duurder werd. De energieprijzen daalden daarentegen met 0,5 procent.  

Op macro-economisch vlak staan vrijdag een vijftal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen inflatie- en detailhandelsdata van juni, gevolgd door het Amerikaans consumentenvertrouwen, gemeten door de universiteit van Michigan, de industriële productie in juni en de Amerikaanse bedrijfsvoorraden in mei. Verder zal de markt uitkijken naar de cijfers van een aantal grote Amerikaanse banken, die mogelijk een indicatie geven van wat er mag worden verwacht van het cijferseizoen.

Bedrijfsnieuws

Target steeg circa 4,5 procent, nadat de retailer meldde in het tweede kwartaal onverwacht een "bescheiden stijging" van de identieke omzet te voorzien. Bij de cijfers over het eerste kwartaal zei Target nog te mikken op een lage enkelcijferige omzetkrimp.

Nvidia daalde ruim een procent, nadat het aandeel woensdag op recordniveau sloot na een upgrade van SunTrust.

Novartis verloor ongeveer 0,7 procent, ondanks het feit dat de Amerikaanse Food and Drug Administration woensdag laat unaniem goedkeuring gaf aan een medicijn van de farmaceut voor de behandeling van kanker.

Delta Air Lines verloor circa 1,6 procent, na tegenvallende resultaten over het tweede kwartaal, hoewel de omzet steeg.

Snap steeg ruim 3,0 procent, nadat Stifel Nicolaus het advies voor de moedermaatschappij van Snapchat verhoogde naar Kopen.

Juwelier Tiffany &  Co. won circa 1,7 procent, nadat het concern Alessandro Bogliolo aanwees als nieuwe CEO. Bogliolo treedt 2 oktober aan.

S&P 500 index                2.447,83 (+0,2%)

Dow Jones index              21.553,09 (+0,1%)

Nasdaq Composite             6.274,44 (+0,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld, met een plus van 0,2 procent voor de Japanse Nikkei en een min van 0,2 procent voor de Chinese Shanghai Composite. 

Nikkei 225              20.129,98 (+0,2%)

Shanghai Composite      3.212,91 (-0,2%)

Hang Seng               26.353,22 (+0,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1405. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1404 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1390 op de borden. 

USD/JPY Yen   113,46

EUR/USD Euro  1,1405

EUR/JPY Yen   129,40

MACRO-AGENDA:

06:30 Detailhandelsverkopen - Mei (NL)

06:30 Handelsbalans - Mei (NL)

06:30 Industriële productie - Mei def. (Jap)

10:00 Inflatie - Juni def. (Ita)

11:00 Handelsbalans - Mei (eur)

14:30 Inflatie - Juni (VS)

14:30 Detailhandelsverkopen - Juni (VS)

15:15 Industriële productie - Juni (VS)

16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Juli vlp. (VS)

16:00 Bedrijfsvoorraden - Mei (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 Skandinaviska Enskilda Banken - Cijfers tweede kwartaal (Zwe)

12:00 Citigroup - Cijfers tweede kwartaal (VS)

12:45 JPMorgan Chase - Cijfers tweede kwartaal (VS)

14:00 Wells Fargo - Cijfers tweede kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Private equity biedt op Spreads van Unilever - media

Bod van 6 miljard pond.

18 minuten geleden - Lees verder

3M stelt winstverwachting opwaarts bij

Post-it-maker boekt tegenvallende omzet.

26 minuten geleden - Lees verder

Kimberly-Clark boekt minder winst

Outlook neerwaarts bijgesteld.

33 minuten geleden - Lees verder

Lagere resultaten voor General Motors

Record aantal auto's van de band in China.

33 minuten geleden - Lees verder

Caterpillar verhoogt opnieuw vooruitzichten

Fabrikant goed te spreken over prestaties tweede kwartaal.

35 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.127,70 0,20% 10,04 5.117,66
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.263,68 -0,61% -32,47 5.296,15