Oplopende valuta drukken Europese beurzen

Redactie ABM Financial News - 14 juli 2017, 18:51

Euro en pond winnen terrein na zwakke Amerikaanse macro-economische cijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend lager gesloten. De Duitse DAX daalde 0,1 procent tot 12.631,72 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een fractioneel verlies op een slotstand van 5.235,31 punten. Een sterker Brits pond zette de Londense beurs onder druk. De FTSE 100 verloor 0,5 procent op een slotstand van 7.378,39 punten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index eindigde evenwel 0,2 procent hoger op 386,84 punten en wist op weekbasis 1,8 procent te winnen.

"De Europese aandelenmarkten werden geraakt door hun relatief sterke binnenlandse valuta", zei martkanalist David Madden van CMC Markets. Hij wees er verder op dat er weinig positief nieuws was vrijdag, waardoor beleggers in het algemeen wat winst pakten.

Tegenvallende Amerikaanse macro-economische publicaties waren de grootste boosdoener en zetten de dollar verder onder druk ten opzichte van de euro en het Britse pond. De inflatie in Amerika stokte op maandbasis in juni en kwam op jaarbasis onder de twee procent uit die de Federal Reserve nastreeft. Verder daalden de Amerikaanse detailhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen zoals de Universiteit van Michigan dat meet, waarbij econoom Richard Curtin van de universiteit opmerkte dat de consument veel minder hoopvol is over het vooruitzicht van een langdurige periode van een economische groei van 3 procent, zoals die werd aangewakkerd net na de uitverkiezing van Donald Trump als president. Uitzondering op macro-economisch gebied was een stijging van de industriële productie in Amerika.

Op economisch vlak was het in Europa veel rustiger. Statistiekbureau Eurostat maakte vanochtend bekend dat de eurozone krap 13 procent meer heeft geëxporteerd in mei. De import groeide met ruim 16 procent nog harder. Italiaanse consumentenprijzen bleken in juni te zijn opgelopen, maar wel minder hard dan in mei. 

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,1456. Aan het begin van de handelsdag werd het valutapaar op 1,1418 verhandeld. Het Britse pond noteerde ruim een procent hoger, boven de 1,31 dollar.

Olie werd duurder. Een augustus-future West Texas Intermediate steeg 1,0 procent tot 46,52 dollar, terwijl een september-future Brent ook 1,0 procent steeg naar 48,89 dollar.

Bedrijfsnieuws

Hays heeft in het vierde kwartaal van zijn net afgeronde gebroken boekjaar de ontvangen vergoedingen zien aantrekken, wat positief bleek voor de winstgevendheid. In een tussentijds handelsbericht zei het Britse uitzendbedrijf dat de vergoedingen met 7 procent waren gestegen op vergelijkbare basis. Het aandeel steeg 0,1 procent. 

Easyjet hoopt spoedig groen licht te krijgen om een nieuwe Europese luchtvaartmaatschappij op te mogen richten, Easyjet Europe, met een hoofdkantoor in Wenen. De Britse prijsvechter wil zo de eventuele gevolgen van Brexit opvangen. Het aandeel steeg 0,1 procent. Sectorgenoten eindigden ook overwegend in het groen, met moedermaatschappij IAG van British Airways en Iberia dat 0,3 procent won, Air France-KLM dat 1,8 procent steeg en Ryanair dat 0,3 procent hoger eindigde. Deutsche Lufthansa verloor 0,3 procent.

Staalbedrijf ArcelorMittal werd door ING op de kooplijst gezet en kreeg een koersdoelverhoging van 25,50 naar 28,00 euro. Volgens de bankanalisten schat de markt de ontwikkelingen rondom de staalreus niet op waarde. De marktvorsers wezen onder meer op de beter dan voorziene cijfers in het eerste kwartaal en de aantrekkende mondiale staalmarkt. Ook zal de overname van de Italiaanse staalfabriek Ilva flink bijdragen in de toekomst. Het aandeel steeg 1,1 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa waren de koersenborden in Amerika groen gekleurd. De S&P 500 won 0,2 procent, de Dow Jones index steeg 0,1 procent en de Nasdaq noteerde 0,3 procent hoger. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bayer verlaagt outlook hele boekjaar

Resultaten stellen teleur.

9 minuten geleden - Lees verder

Overnameprooi Philips krijgt goedkeuring FDA

Goedkeuring betreft Stellarex van Spectranetics.

22 minuten geleden - Lees verder

Geldhoeveelheid eurozone stijgt iets harder

Toename van 5,0 procent in juni.

24 minuten geleden - Lees verder

Deutsche Boerse roept twijfel op over winstdoel

Tweede kwartaal stelde teleur.

27 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: robuuste kwartaalresultaten Shell

Winst overtreft verwachtingen ING ruimschoots.

33 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.190,17 0,56% 29,09 5.161,08
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.269,71 -0,27% -14,04 5.283,75