Wall Street richting nieuwe records

Redactie ABM Financial News - 14 juli 2017, 21:30

Dalende financiele aandelen zitten nieuwe all time highs niet in de weg.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street koerste vrijdag af op nieuwe records voor de S&P 500, die 0,6 procent steeg en de Dow Jones index, die 0,5 procent won. Voor de Nasdaq lag geen nieuwe alle time high in het verschiet, maar de index steeg wel 0,7 procent.

De aandacht ging uit naar een reeks aan macro-economische cijfers en de eerste kwartaalresultaten van Amerikaanse banken. 

Op economisch vlak vielen de publicaties over het algemeen tegen. De inflatie in Amerika stokte op maandbasis in juni en kwam op jaarbasis onder de twee procent uit die de Federal Reserve nastreeft. Verder daalden de Amerikaanse detailhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen zoals de Universiteit van Michigan dat meet, waarbij econoom Richard Curtin van de universiteit opmerkte dat de consument veel minder hoopvol is over het vooruitzicht van een langdurige periode van een economische groei van 3 procent, zoals die werd aangewakkerd net na de uitverkiezing van Donald Trump als president. Uitzondering op macro-economisch gebied was een stijging van de industriële productie in Amerika.

"Economische verrassingen lijken momenteel vooral negatief en dat suggereert dat de havik-achtige toon van Federal Reserve eerder dit jaar misschien wel onterecht was", aldus marktstrateeg Karl Schamotta van Cambridge Global Payments. De markt raakt er volgens de analist dan ook in toenemende mate van overtuigd dat de renteverwachtingen neerwaarts worden bijgesteld. 

Voorzitter Charles Evans van de Chicago Fed leek die gedachte vrijdag extra te voeden, want hij zei in een toespraak dat het nog valt te bezien of de rente dit jaar nog een keer omhoog gaat. Volgens hem is het een probleem dat de inflatie maar onder de doelstelling van de centrale bank blijft uitkomen.

De mildere toon rond de Fed, die eerder deze week ook al klok bij voorzitter Janet Yellen, plus de tegenvallende macro-economische cijfers, zetten de dollar vrijdag onder druk. Richting het slot in Amerika noteerde de euro op 1,1469 dollar en daarmee het hoogste niveau in zo'n tien maanden. Vrijdagochtend verhandelde het muntpaar nog op 1,1405.

De olieprijs is vrijdag verder gestegen. Voor de vijfde handelssessie rij sloot een augustus future West Texas Intermediate daardoor hoger, op een settlement van 46,54 dollar. Ten opzichte van donderdag betekende dit een stijging van 0,46 dollar, of 1,0 procent. 

Olie vond steun in het nieuws dat Royal Dutch Shell in Nigeria force majeure had afgekondigd. "Productie-onderbrekingen laten maar weer eens hun impact op de markt zien", volgens energie-analist Robbie Fraser van Schneider Electric. Op weekbasis steeg de olieprijs circa 5,2 procent

Bedrijfsnieuws

Veel aandacht ging vrijdag uit naar de kwartaalcijfers van een drietal banken, namelijk JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo. Daarmee werd het startschot gegeven voor het Amerikaanse kwartaalcijferseizoen.

De cijfers van de financials waren op zich niet slecht, maar vielen vooral onderliggend toch wat tegen. JPMorgan daalde 0,9 procent, Citigroup verloor 0,4 procent, en Wells Fargo leverde 0,8 procent in.

Hoewel JPMorgan Chase een recordwinst boekte in het tweede kwartaal, onder meer dankzij een toename in de kredietverstrekking, vielen de inkomsten uit handelsactiviteiten tegen. Opvallend was verder hoe fel CEO Jamie Dimon van leer trok met betrekking tot het trage tempo waarop de regering Trump hervormingen binnen de financiële sector doorvoert, maar ook ten aanzien van infrastructuurinvesteringen, waardoor de Amerikaanse economie achterblijft.

Ook bij Citigroup waren het de handelsactiviteiten die onder druk stonden, vanwege een lage marktvolatiliteit en een gebrek aan nieuwe marktkatalysatoren. En dat terwijl de omzet boven de verwachting van analisten uitkwam, net als de kwartaalwinst, die overigens wel daalde op jaarbasis.

Het geplaagde Wells Fargo profiteerde in het tweede kwartaal van hogere rentestanden, waardoor de winst ook steeg. Maar de kredietverstrekking stagneerde en ook de omzet viel bij bepaalde divisies tegen. 

Volgende week volgen Bank of America, Goldman Sachs en Morgan Stanley met hun kwartaalresultaten. Verder staan de cijfers van onder andere Netflix, Johnson & Johnson, IBM, Alcoa, Microsoft en General Electric op de rol.

Andere opvallende koersbewegingen waren er vrijdag voor infrastructuurbedrijf Nutanix, dat bijna tien procent steeg dankzij een positief rapport van Goldman Sachs, en telecombedrijf Sprint, dat bijna vijf procent won vanwege de berichten dat Warren Buffett mogelijk zou willen investeren in het bedrijf.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

WCM vergroot belang in Core Laboratories

Kapitaalbelang van ruim 6 procent.

Gisteren - Lees verder

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

21 juli 2017, 22:29 - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

21 juli 2017, 22:14 - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

21 juli 2017, 22:09 - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

21 juli 2017, 21:34 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.