Beursupdate: Damrak koerst hoger

Redactie ABM Financial News - 17 juli 2017, 11:09

Altice en SBM Offshore in de schijnwerpers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste maandag gedurende de ochtend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,2 procent op 521,98 punten, vergelijkbaar met de winst van de AMX.

Volgens vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management is sinds de bodem van 510 punten afgelopen week de weg omhoog weer hervonden en zal de beurs vooral worden gedreven door de stroom aan kwartaalcijfers die in het verschiet ligt. 

Afgelopen vrijdag kwamen al enkele grote Amerikaanse banken met hun kwartaalrapportages, waaronder JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo. "Koersmatig vielen de cijfers tegen, maar de winsten bleven wel op niveau", concludeerde Vermeulen. 

In Nederland is het begin van het cijferseizoen volgens de vermogensbeheerder "nogal pover" met deze week rapportages van slechts een handvol bedrijven, waaronder ASML en TomTom op woensdag en Unilever op donderdag. In de Verenigde Staten "breekt het wel los", waarbij onder meer Bank of America, eBay, Lockheed Martin en Goldman Sachs de boeken openen. 

Volgens Vermeulen staan in Amsterdam vooral Altice en SBM Offshore in de schijnwerpers vanochtend, nu de Franse kabelaar in Portugal op een overname mikt en de Schiedamse oliedienstverlener een schikking kon treffen met een groep van verzekeraars in de nasleep van het Noorse probleemproject Yme. "Voor de rest is er vanochtend weinig spannends te beleven, waarbij de omzetten laag zijn", aldus Vermeulen. 

In Azië kregen beleggers vanochtend een stroom aan sterke Chinese macro-economische cijfers te verwerken. De Chinese economie groeide in het tweede kwartaal volgens overheidscijfers met 6,9 procent op jaarbasis, tegen een verwachting van 6,8 procent. De detailhandelsverkopen zaten daarnaast afgelopen maand met 11,0 procent in de lift, ten opzichte van 10,7 procent op jaarbasis in de voorafgaande maand, terwijl ook de industriële productie flink harder groeide dan verwacht.

In de eurozone bleek de inflatie in juni iets minder hard gestegen dan een maand eerder. De inflatie kwam conform een voorlopige raming uit op 1,3 procent op jaarbasis, tegen 1,4 procent in mei en zelfs 1,9 procent in april.

Op macro-economisch vlak kijken beleggers verder uit de Empire State index over juli. 

Olie noteerde vanochtend in de plus. Een augustus-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent tot 46,71 dollar, terwijl een september-future Brent 0,4 procent hoger noteerde op 49,10 dollar. 

Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1451, vrijwel gelijk ten opzichte van de stand bij het sluiten van de Europese beurzen.

Stijgers en dalers

In de AEX koersten 12 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van SBM Offshore dat 1,3 procent won. De Schiedamse oliedienstverlener sloot op hoofdlijnen een overeenkomst met een groep van verzekeraars omtrent Yme. SBM Offshore ontvangt een bedrag van 247 miljoen dollar. Dit bedrag wordt na aftrek van onder meer juridische kosten gedeeld met de Spaanse oliemaatschappij Repsol. Voor Theodoor Gilissen Bankiers kwam de schikking als een grote verrassing, nadat beleggers "er jaren niet over hadden gehoord". Analist Jos Versteeg voegde er nog aan toe dat zeker na de ontvangst van het verzekeringsgeld de balans van de oliedienstverlener "kerngezond" is. 

Volgens NIBC, dat een koopadvies op SBM heeft, is de opbrengst van de verzekeringsschikking lager dan verwacht, maar kan het nieuws door beleggers toch als een meevaller worden geïnterpreteerd. De kasstroom uit de Yme-claim en het Turritella platform, opgeteld circa 200 miljoen dollar, kunnen volgens NIBC worden aangewend voor het inkopen van eigen aandelen, bovenop het al eerder aangekondigde aandeleninkoopprogramma. 

Altice schreef 1,2 procent bij. Goldman Sachs begon maandag opnieuw met het volgen van de Franse kabelaar met een koopadvies en een koersdoel van 27,50 euro. De hervatting volgt op de beursgang van Altice USA, dat overigens een Neutraal advies kreeg van Goldman Sachs. De Franse dochteronderneming SFR kreeg ook een Neutraal advies. De holdingmaatschappij Altice NV, genoteerd in Amsterdam, biedt beleggers volgens de analisten een aanhoudende kwalitatieve groei. Dit wordt bovendien versterkt door een hoge leverage en de inkoop van eigen aandelen.  

ArcelorMittal schreef 0,9 procent bij. 

Onder de hoofdfondsen gaf Galapagos 0,8 procent aan beurswaarde prijs en verloor Randstad zelfs 1,1 procent. 

In de Midkap was het BE Semiconductor Industries dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 2,1 procent, gevolgd door Arcadis dat 0,9 procent won. BAM Groep vulde de top drie aan met een plus van 0,5 procent. 

TKH bleek de gebeten hond met een verlies van 1,0 procent. Degroof Petercam haalde het bedrijf van de kooplijst, omdat het koersdoel van 52,00 euro vrijwel bereikt is. WDP verloor 0,7 procent. 

Onder de kleinere fondsen steeg Heijmans 1,3 procent, terwijl Fagron 1,1 procent daalde. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Galapagos wint opnieuw.

14 minuten geleden - Lees verder

Wall Street eindigt verdeeld

Home Depot onderuit na koerswijziging Sears

21 minuten geleden - Lees verder

Wall Street koerst op verlies

Home Depot trekt Dow Jones index omlaag

58 minuten geleden - Lees verder

Olie valt terug na top

Handelaren blijven bezorgd over Libiƫ en Nigeria.

1 uur geleden - Lees verder

Europese beurzen sluiten lager

Hogere euro drukt aandelenmarkten.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 526,29 0,39% 2,04 524,25
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 821,05 -0,49% -4,01 825,06
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.011,74 0,68% 6,88 1.004,86