Europese beurzen richting hogere opening

Redactie ABM Financial News - 17 juli 2017, 07:26

Aandacht voor Chinese groeicijfers en inflatiedata uit de eurozone.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet. De aandacht zal vermoedelijk uitgaan naar Chinese groeicijfers en inflatiedata uit de eurozone.

IG Markets voorziet een openingswinst van 31 punten voor de Duitse DAX en een stijging van 28 punten voor de Franse CAC 40. 

Vrijdag was het beeld verdeeld in Europa, waarbij de grote indexen in de min eindigden. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot evenwel licht hoger en wist op weekbasis zelfs 1,8 procent te winnen.

Dat de Duitse en Britse beurs onder druk stonden, had te maken met de oplopende lokale valuta, volgens marktanalist David Madden van CMC Markets. Madden wees er verder op dat er weinig positief nieuws was vrijdag, waardoor beleggers in het algemeen wat winst pakten.

Op economisch vlak was het in Europa rustig. Statistiekbureau Eurostat maakte vrijdagochtend bekend dat de eurozone krap 13 procent meer heeft geëxporteerd in mei. De import groeide met ruim 16 procent nog harder. Italiaanse consumentenprijzen bleken in juni te zijn opgelopen, maar wel minder hard dan in mei. 

Bedrijfsnieuws

Hays heeft in het vierde kwartaal van zijn net afgeronde gebroken boekjaar de ontvangen vergoedingen zien aantrekken, wat positief bleek voor de winstgevendheid. In een tussentijds handelsbericht zei het Britse uitzendbedrijf dat de vergoedingen met 7 procent waren gestegen op vergelijkbare basis. Het aandeel steeg 0,1 procent. 

Easyjet hoopt spoedig groen licht te krijgen om een nieuwe Europese luchtvaartmaatschappij op te mogen richten, Easyjet Europe, met een hoofdkantoor in Wenen. De Britse prijsvechter wil zo de eventuele gevolgen van Brexit opvangen. Het aandeel steeg 0,1 procent. Sectorgenoten eindigden ook overwegend in het groen, met moedermaatschappij IAG van British Airways en Iberia dat 0,3 procent won, Air France-KLM dat 1,8 procent steeg en Ryanair dat 0,3 procent hoger eindigde. Deutsche Lufthansa verloor 0,3 procent.

Staalbedrijf ArcelorMittal werd door ING op de kooplijst gezet en kreeg een koersdoelverhoging van 25,50 naar 28,00 euro. Volgens de bankanalisten schat de markt de ontwikkelingen rondom de staalreus niet op waarde. De marktvorsers wezen onder meer op de beter dan voorziene cijfers in het eerste kwartaal en de aantrekkende mondiale staalmarkt. Ook zal de overname van de Italiaanse staalfabriek Ilva flink bijdragen in de toekomst. Het aandeel steeg 1,1 procent.

Euro STOXX 50          3.252,94 (-0,1%) 

STOXX Europe 600       386,84 (+0,2%) 

DAX                       12.631,72 (-0,1%) 

CAC 40                    5.235,31 (0,00%) 

FTSE 100                7.378,39 (-0,5%) 

SMI                       9.034,57 (+0,3%) 

AEX                        521,07 (+0,4%) 

BEL 20                  3.902,78 (+0,2%) 

FTSE MIB             21.492,29 (-0,1%) 

IBEX 35              10.665,10 (-0,03%) 

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures duiden maandag op een vlakke opening voor Wall Street.

De S&P 500 en de Dow Jones index hebben vrijdag nieuwe records neergezet. De aandacht ging vooral uit naar een reeks aan macro-economische cijfers en de eerste kwartaalresultaten van Amerikaanse banken. 

Op economisch vlak vielen de publicaties over het algemeen tegen. De inflatie in Amerika stokte op maandbasis in juni en kwam op jaarbasis onder de twee procent uit die de Federal Reserve nastreeft. Verder daalden de Amerikaanse detailhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen zoals de Universiteit van Michigan dat meet, waarbij econoom Richard Curtin van de universiteit opmerkte dat de consument veel minder hoopvol is over het vooruitzicht van een langdurige periode van een economische groei van 3 procent, zoals die werd aangewakkerd net na de uitverkiezing van Donald Trump als president. Uitzondering op macro-economisch gebied was een stijging van de industriële productie in Amerika.

De zwakke macro-economische data zorgden ook voor een verlaging van de groeiverwachtingen voor het tweede kwartaal. Economen van Markit, die aanvankelijk rekenden op een groei van 2,7 procent voor de Amerikaanse economie, verlaagden die prognose vrijdag naar 2,4 procent. Barclays rekent nu op een soortgelijke groei, waar eerder werd uitgegaan van 2,5 procent. Een eerste lezing over de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal verschijnt eind deze maand.

"Economische verrassingen lijken momenteel vooral negatief en dat suggereert dat de havik-achtige toon van Federal Reserve eerder dit jaar misschien wel onterecht was", aldus marktstrateeg Karl Schamotta van Cambridge Global Payments. De markt raakt er volgens de analist dan ook in toenemende mate van overtuigd dat de renteverwachtingen neerwaarts worden bijgesteld. 

Voorzitter Charles Evans van de Chicago Fed leek die gedachte vrijdag extra te voeden, want hij zei in een toespraak dat het nog valt te bezien of de rente dit jaar nog een keer omhoog gaat. Volgens hem is het een probleem dat de inflatie alsmaar onder de doelstelling van de centrale bank blijft uitkomen.

Die mildere toon van de Fed, die eerder deze week ook al klonk bij voorzitter Janet Yellen, plus de tegenvallende macro-economische cijfers, zetten de dollar vrijdag onder druk waarbij de Amerikaanse munt ten opzichte van de euro zakte tot het laagste niveau in zo'n tien maanden.

De olieprijs is vrijdag verder gestegen. Voor de vijfde handelssessie rij sloot een augustus future West Texas Intermediate daardoor hoger, op een settlement van 46,54 dollar. Ten opzichte van donderdag betekende dit een stijging van 0,46 dollar, of 1,0 procent. 

Olie vond steun in het nieuws dat Royal Dutch Shell in Nigeria force majeure had afgekondigd. "Productie-onderbrekingen laten maar weer eens hun impact op de markt zien", volgens energie-analist Robbie Fraser van Schneider Electric. Op weekbasis steeg de olieprijs circa 5,2 procent.

Bedrijfsnieuws

Veel aandacht ging vrijdag uit naar de kwartaalcijfers van een drietal banken, namelijk JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo. Daarmee werd het startschot gegeven voor het Amerikaanse kwartaalcijferseizoen.

De cijfers van de financials waren op zich niet slecht, maar vielen vooral onderliggend toch wat tegen. JPMorgan daalde 0,9 procent, Citigroup verloor 0,5 procent en Wells Fargo leverde 1,1 procent in.

Hoewel JPMorgan een recordwinst boekte in het tweede kwartaal, onder meer dankzij een toename in de kredietverstrekking, vielen de inkomsten uit handelsactiviteiten tegen. Opvallend was verder hoe fel CEO Jamie Dimon van leer trok tegen het trage tempo waarop de regering Trump hervormingen binnen de financiële sector doorvoert. Ook de beloofde infrastructuurinvesteringen laten nog altijd op zich wachten en dit zet druk op de Amerikaanse economie, aldus Dimon.

Ook bij Citigroup waren het de handelsactiviteiten die in het tweede kwartaal onder druk stonden te wijten aan een lage marktvolatiliteit en een gebrek aan nieuwe marktkatalysatoren. En dat terwijl de omzet boven de verwachting van analisten uitkwam, net als de kwartaalwinst, die overigens wel lager uitkwam ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Het geplaagde Wells Fargo profiteerde in het tweede kwartaal van hogere rentestanden, waardoor de winst ook steeg. Maar de kredietverstrekking stagneerde en ook de omzet viel bij bepaalde divisies tegen. 

Deze week volgen Bank of America, Goldman Sachs en Morgan Stanley met hun kwartaalresultaten. Verder staan de cijfers van onder andere Netflix op maandagavond en later in de week ook die van Johnson & Johnson, IBM, Alcoa, Microsoft en General Electric op de rol.

Andere opvallende koersbewegingen waren er vrijdag voor infrastructuurbedrijf Nutanix, dat 9,1 procent steeg dankzij een positief rapport van Goldman Sachs, en telecombedrijf Sprint, dat 4,3 procent won vanwege de berichten dat Warren Buffett mogelijk zou willen investeren in het bedrijf.

S&P 500 index              2.459,27 (+0,5%)

Dow Jones index           21.637,74 (+0,4%)

Nasdaq Composite           6.321,47 (+0,6%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag overwegend hoger. De Japanse Nikkei steeg 0,5 procent, maar de Chinese Shanghai Composite verloor een half procent.

Nikkei 225            20.118,86 (+0,1%)

Shanghai Composite    3.208,42 (-0,5%)

Hang Seng             26.516,95 (+0,5%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1459. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,1471 en bij het Europese slot op 1,1456.

USD/JPY Yen   112,64

EUR/USD Euro  1,1458

EUR/JPY Yen   129,06 

MACRO-AGENDA:

04:00 Economische groei - Tweede kwartaal (Chi)

04:00 Industriële productie - Juni (Chi)

04:00 Detailhandelsverkopen - Juni (Chi)

11:00 Inflatie - Juni (eur)

14:30 Empire State index - Juli (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

12:30 BlackRock - Cijfers tweede kwartaal (VS)

14:45 Charles Schwab - Cijfers tweede wartaal (VS)

22:00 Netflix - Cijfers tweede kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Private equity biedt op Spreads van Unilever - media

Bod van 6 miljard pond.

15 minuten geleden - Lees verder

3M stelt winstverwachting opwaarts bij

Post-it-maker boekt tegenvallende omzet.

23 minuten geleden - Lees verder

Kimberly-Clark boekt minder winst

Outlook neerwaarts bijgesteld.

30 minuten geleden - Lees verder

Lagere resultaten voor General Motors

Record aantal auto's van de band in China.

30 minuten geleden - Lees verder

Caterpillar verhoogt opnieuw vooruitzichten

Fabrikant goed te spreken over prestaties tweede kwartaal.

32 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.127,70 0,20% 10,04 5.117,66
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.263,68 -0,61% -32,47 5.296,15