Drukke macroweek start met rustig Wall Street

Redactie ABM Financial News - 2 juli 2017, 14:16

Cijferseizoen laat nog op zich wachten.

(ABM FN-Dow Jones) Beleggers hebben een drukke macro-economische week voor de boeg bij aanvang van de tweede jaarhelft.

De AEX won in de eerste zes maanden circa 5 procent. Volgens de maandelijkse enquête van Actiam onder beleggingsexperts zijn zij echter nog altijd pessimistisch gestemd.

"Het hele jaar, afgezien van januari, zijn de experts al somber geweest voor de AEX. Pas de laatste maand lijkt het een beetje uit te komen. De AEX daalde met 3,2 procent, geen drama, maar toch ook niet iets om vrolijk van te worden", aldus analist Corne van Zeijl, bij Actiam verantwoordelijk voor de maandelijkse enquête.

"Een van de belangrijkste reden om somber is dit keer de verwachte rentestijging, omdat centrale bankiers minder gaan stimuleren", legde Van Zeijl uit.

De houding van de experts lijkt haaks te staan op die van consumenten en producenten. "De stemming zit er goed in. In de eurozone zijn ondernemers en consumenten in bijna tien jaar niet zo positief geweest. Het Duitse ondernemersvertrouwen bereikte zelfs de hoogste stand ooit. Ook bij de Amerikaanse consument blijft de stemming goed", concludeerde econoom Maarten Leen van ING.

Dit past volgens Leen ook in het beeld dat voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank eerder deze week schetste, namelijk dat de economie van de eurolanden aan kracht wint. Dit zal, zoals de beleggingsexperts ook vrezen, leiden tot een krapper monetair beleid, al zal dit volgens Leen pas "op een gegeven moment" zijn.

Maandag is er vooral aandacht voor de wereldwijde inkoopmanagersindexen voor de industrie. Wall Street zal de deuren echter al na een halve sessie sluiten, in verband met de viering van Onafhankelijkheidsdag op dinsdag, wanneer er helemaal geen handel is.

Wel publiceren de centrale banken van Australië en Zweden een rentebesluit op dinsdag.

Woensdag volgen de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector. Die voor Amerika worden uitgesteld naar donderdag, vanwege de vrije dinsdag. Dit geldt ook voor het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP. De Federal Reserve zal woensdagavond wel met de notulen van de laatste monetaire vergadering komen, waarin de centrale bank besloot de rente op te trekken.

Donderdag volgen naast de inkoopmanagersindex voor de dienstensector ook de wekelijkse olievoorraden. In eigen land is er aandacht voor de inflatie.

Op vrijdag zijn er cijfers over de industriële productie in diverse Europese landen, waaronder Duitsland. Verder zal het officiële banenrapport in Amerika de aandacht trekken.

Op bedrijfsvlak is er dinsdag een aandeelhoudersvergadering van Esperite, volgt donderdag RoodMicrotec met omzetcijfers en is er op vrijdag een buitengewone aandeelhoudersvergadering van AND International Publishers.

Het aanstaande winstseizoen zien beleggingsexperts volgen Van Zeijl, ondanks hun pessimistische stemming, met vertrouwen tegemoet.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Correctie: Wall Street verdeeld gesloten

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

21 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ING sterkste stijger.

28 minuten geleden - Lees verder

Wall Street verdeeld gesloten

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

34 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: solide resultaten Unibail-Rodamco

JP Morgan wijst op herhalen outlook.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street beweegt richting verdeeld slot

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,65 -0,11% -0,57 522,22
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 806,75 0,16% 1,27 805,48
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 990,62 -0,03% -0,31 990,93