Beursupdate: Gemalto uitblinker op groen Damrak

Redactie ABM Financial News - 3 juli 2017, 11:31

Macrodata per saldo gunstig.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde maanddag richting het einde van de ochtendhandel in het groen, met Gemalto als koploper.

De AEX index won bijna een procent op 511,95 punten.

Vermogens beheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management sprak maandag van "een reparatie van de AEX", nadat deze vrijdag zijn plus in de slotfase had weggeven en toch lager sloot.

"Ik hecht er gezien de lage volumes ook verder niet al te veel waarde aan. De eerste twee handelsdag van de nieuwe maand en het nieuwe kwartaal zullen naar verwachting ook niet al te veel dynamiek met zich meebrengen gezien de halve handelsdag in New York van vandaag en de herdenking van de Amerikaanse onafhankelijkheid op dinsdag, wanneer Wall Street is gesloten. De tweede helft van de week bevat naar verwachting meer kans op beweging met op vrijdag het grote banenrapport van de Verenigde Staten over juni.

Maandag kwam in de ochtend al een aardige stroom macro-economische data naar de markt. De groei van de Japanse industrie vertraagde, terwijl de Chinese industrie weer een kleine plus liet zien.

In het eurogebied liep de Italiaanse industrie in juni weer iets harder, maar wel licht minder dan verwacht. De Franse industrie zette zijn groei ook door, maar bleef ook onder verwachting. De Duitsers zaten met de index voor de industrie in juni inmiddels bijna op 60 en lieten juist een onverwachte stijging zien. Voor de eurozone als geheel won de industriële activiteit meer aan kracht dan voorzien. De Britten vielen in juni in industriële groei echter stevig terug, terwijl er juist een kleine versnelling was voorzien.

Volgens econoom Chris Williamson van Markit wijst niets er op dat de "indrukwekkende" prestaties van de industrie in de eurozone op korte termijn zal eindigen. Williamson rekent dan ook op "een aanhoudende sterke groei" in de komende maanden.

De werkloosheid in de eurozone was met 9,3 procent in mei onveranderd ten opzichte van april.

Vandaag komen nog industriële inkoopdata uit de Verenigde Staten over juni en het Amerikaanse consumentenkrediet en autoverkopen, beiden over mei

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1383. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1406 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1422 op de borden.

Olie noteerde maandag grofweg vlak.

Stijgers en dalers

De winst voor de Amsterdamse hoofdgraadmeter werd maandag breed gedragen met als enige dissonant Unibail-Rodamco dat 0,2 procent inleverde. De grootste winst kwam voor rekening van Gemalto met 4,3 procent, nadat het Amerikaanse blog WallStreet Wires opnieuw de overnamefantasie over de Franse digitale beveiliger deed aanwakkeren.

ArcelorMittal steeg 2,6 procent en SBM Offshore 2,0 procent.  

AkzoNobel stelde zich maandag in het bezit van het Britse Flexcrete Technologies en het Franse Disa Technology ter versterking van zijn divisie Performance Coatings. De activistische aandeelhouder Elliot Advisors bestudeert de mogelijkheden voor juridische actie tegen verf- en chemiebedrijf AkzoNobel. Dit schreef Het Financieele Dagblad maandag op basis van verscheidene bronnen. AkzoNobel werd 1,3 procent duurder.

Bij de Midkapfondsen tekende zich iets meer verliezers af dan bij de hoofdfondsen, maar de minnen bleven wel bescheiden in omvang. Flow Traders voerde het lijstje van verliezers aan met een min van 1,4 procent. Air France-KLM spande bij de winnaars de kroon met een winst van 2,4 procent, na een koersdoelverhoging door Bank of America Merrill Lynch.

Bij de kleinere fondsen in de AScX moest Kiadis een stevige veer laten. Het aandeel werd 3,2 procent goedkoper. De grootste winst was weggelegd voor Basic-Fit, dat 1,5 procent won. NSI won 0,4 procent na de verkoop van een deel van de retailportefeuille. ING beoordeelde de verkoop, die 9 procent boven boekwaarde was, als positief.

Fagron gaat een obligatie van 225 miljoen euro volledig aflossen. De obligatie had een notering aan Euronext Brussel en was uitgegeven op 2 juli 2012 tegen een jaarlijkse vergoeding van 4,75 procent. De looptijd bedroeg 5 jaar. Op 29 juni van dit jaar werd de beursnotering beëindigd, een dag eerder al reeds de handel hierin. Fagron leverde 0,7 procent in.

Lokaal meldde TIE Kinetix met de gemeente Amsterdam een overeenkomst te hebben gesloten voor het versturen van elektronische facturen via zijn FLOW Partner Automation Platform. Analist Martijn den Drijver van NIBC beoordeelde de overeenkomst als positief en de koers steeg 6,0 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

WCM vergroot belang in Core Laboratories

Kapitaalbelang van ruim 6 procent.

7 uren geleden - Lees verder

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

Gisteren - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

Gisteren - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 522,22 -0,77% -4,07 526,29
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 805,48 -1,90% -15,57 821,05
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 990,93 -2,06% -20,81 1.011,74