Damrak start vermoedelijk hoger na rode beursweek

Redactie ABM Financial News - 3 juli 2017, 08:08

Olieprijs duwtje in de rug voor markten.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger openen. Wall Street liet vrijdag een aarzelend herstel zien, terwijl het sentiment in Azië vanochtend neutraal is.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,7 procent. Afgelopen week koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak op weekbasis nog 2,4 procent lager naar 507,15 punten, waardoor de  winst over de eerste zes maanden van 2017 werd beperkt tot circa vijf procent. 

Beleggers reageerden afgelopen week met name nerveus op een speech van de voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi in Portugal, waar de centraal bankier dinsdag zei dat "deflatoire krachten hebben plaats gemaakt voor reflatoire". De markt interpreteerde de woorden van Draghi als een voornemen van de ECB om mogelijk al later dit jaar bekend te maken dat het in 2018 begint met de geleidelijke afbouw van de monetaire verruiming. De ECB zelf ontkende een dag later overigens dat Draghi had gehint op 'taperen’, maar het kwaad was al geschied. De euro werd fors meer waard en Europese staatsobligaties kwamen direct onder druk te staan.

“We zagen dat op de dag dat hij die opmerkingen plaatste, dat het de slechtste dag in twee jaar was [...] voor de Duitse Bunds”. aldus analist Corné van Zeijl van Actiam. De rente op staatsobligaties van onze noorderburen met een looptijd van 10 jaar steeg van 0,2 naar 0,45 procent. “Daarmee zitten we bijna op het hoogste punt van het jaar,” merkte van Zeijl nog op.

De oplopende rente gaf de euro vleugels. De Europese munteenheid sloot de handelsweek ten opzichte van de dollar af op 1,1410. Een week eerder noteerde het muntpaar nog op 1,1201. De combinatie van een stijgende rente en een duurdere euro, die de winstgevendheid van Europese multinationals direct onder druk zet, bleek een giftige cocktail voor de Europese aandelenmarkten, die hun slechtste week in het lopende beursjaar achter de rug hebben. 

Sales trader Gert Berendse van ING benadrukte evenwel dat de rente nog steeds erg laag is, waardoor er nog steeds geen serieuze alternatieven zijn voor aandelen. Volgens de handelaar zal de start van het kwartaalcijferseizoen later deze maand als bliksemafleider kunnen fungeren voor de fixatie van de markt op het beleid van centrale banken.

De komende week is de bedrijfsagenda echter nog matig gevuld, en beleggers zullen vooral hoop moeten putten uit het eventueel achterwege blijven van winstwaarschuwingen. Vandaag is de aandacht dan ook gericht op macrocijfers, met name de mondiale vrijgave van de inkoopmanagersindexen voor de industrie.

Vanochtend bleek uit cijfers van Markit Economics en Caixin dat de bedrijvigheid in de Japanse industrie in juni een groeivertraging liet zien. De inkoopmanagersindex daalde van 53,1 in mei naar 52,4 in juni. De Chinese inkoopmanagersindex steeg juist, van 49,6 in mei naar 50,4 in juni, en wees daarmee weer op groei. Aziatische beleggers hielden echter hun kruit droog en de Chinese beurzen kwamen niet van plaats. De beurs in Tokio won enkele tienden van een procent, terwijl de beurs in Sydney een half procent lager noteerde.

Later vandaag worden ook in de eurozone en Amerika de groeicijfers van de industrie vrijgegeven, terwijl woensdag de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector staan geagendeerd. Het klapstuk van de beursagenda is echter het Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag wordt vrijgegeven. 

Morgen viert Amerika zijn nationale Onafhankelijkheidsdag, Independence Day, en Wall Street zal dan zijn deuren gesloten houden en vandaag eerder sluiten, om zeven uur Nederlandse tijd. Veel handelaren zullen dan ook een extra vrije dag opgenomen hebben om van een lang weekend te kunnen profiteren, waardoor de omzetten naar verwachting bescheiden zullen zijn.

Wall Street en olie sloten in het groen

Op Wall Street sloot de index met de 500 grootste ondernemingen S&P 500 vrijdag 0,2 procent hoger. De grote techfondsen Apple, Facebook, Google, Amazon en Microsoft lieten nog geen herstel zien en sloten overwegend vlak. De afgelopen weken stonden de koersen van deze marktheersers, die amper gras over laten voor concurrenten, onder druk, na forse koersstijgingen eerder dit jaar. Nike verraste daarentegen en koerste maar liefst bijna 11 procent hoger, nadat de sportartikelenfabrikant donderdag nabeurs bekendmaakte ondanks ongunstige wisselkoerseffecten het afgelopen kwartaal een omzetstijging van vijf procent op jaarbasis te hebben gerealiseerd.

De prijs voor een vat ruwe olie sloot vrijdag voor de zevende handelsdag op rij hoger, nadat advies- en servicebureau Baker Hughes bekendmaakte dat het aantal actieve boorinstallaties in de Verenigde Staten deze week met 2 is gedaald tot 756 stuks. Oliebeleggers hopen op een trendbreuk, nadat er in de 23 voorgaande weken steeds sprake van een stijging. De augustus-future voor een vat ruwe olie sloot op de laatste handelsdag van het halfjaar op de New York Mercantile Exchange 1,11 dollar ofwel 2,5 procent hoger op 46,04 dollar. In het eerste halfjaar van 2017 daalde de olieprijs echter meer dan 14 procent.

Bedrijfsnieuws

Vastgoedfonds NSI verkocht zijn gehele portefeuille met grootschalige retail in één transactie met een boekwinst van 6,3 miljoen euro. De portefeuille werd verkocht voor 74 miljoen euro, of 9 procent boven de boekwaarde.  Na de deal bestaat 84 procent van de portefeuille van NSI uit kantoren. Eind vorig jaar was dit nog 66 procent. De resterende 16 procent bestaat nog uit retail.

Boskalis nam de nieuwe mega snijkopzuiger Helios in de vaart. Dit maakte de maritieme dienstverlener dit weekend bekend. De zelfvarende Helios heeft een lengte van 152 meter en een breedte van 28 meter en kan baggeren op dieptes van 6 tot 35 meter. Vandaag start Boskalis met de inkoop van eigen aandelen.

De  Belgisch-Nederlandse specialist in magistrale bereidingen, Fagron, gaat een obligatie van 225 miljoen euro volledig aflossen. De obligatie had een notering aan Euronext Brussel en was uitgegeven op 2 juli 2012 tegen een jaarlijkse vergoeding van 4,75 procent. De looptijd bedroeg 5 jaar. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot vrijdag met een winst van 0,2 procent op 2.423,41 punten, terwijl de Dow Jones-index 0,3 procent won en op 21.349,63 punten eindigde en de Nasdaq minder dan 0,1 procent inleverde naar 6.140,42  punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bayer verlaagt outlook hele boekjaar

Resultaten stellen teleur.

12 minuten geleden - Lees verder

Overnameprooi Philips krijgt goedkeuring FDA

Goedkeuring betreft Stellarex van Spectranetics.

25 minuten geleden - Lees verder

Geldhoeveelheid eurozone stijgt iets harder

Toename van 5,0 procent in juni.

28 minuten geleden - Lees verder

Deutsche Boerse roept twijfel op over winstdoel

Tweede kwartaal stelde teleur.

30 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: robuuste kwartaalresultaten Shell

Winst overtreft verwachtingen ING ruimschoots.

36 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 527,72 0,58% 3,03 524,69
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 800,52 -0,56% -4,53 805,05
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 991,41 -0,30% -3,00 994,41