Europese beurzen eindigen in het groen

Redactie ABM Financial News - 3 juli 2017, 18:40

Nieuw kwartaal vooralsnog positief begonnen.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn de handelsweek positief begonnen. De Stoxx Europa 600 index steeg maandag 1,1 procent tot 383,41 punten. De Duitse DAX won 1,2 procent op een slot van 12.475,31 punten, de Franse CAC 40 won 1,5 procent op 5.195,72 punten en de Britse FTSE eindigde de dag met een stand van 7.377,09 punten 0,9 procent hoger. 

"De waardedaling van het [Britse] pond en de euro maakten aandelen aantrekkelijker", zei marktanalist David Madden van CMC Markets UK. Daarmee lijkt vooral sprake van technisch herstel, omdat beleggers er volgens de marktanalist voorlopig nog niet meer vertrouwen in hebben dat de opwaartse trend die maandag werd ingezet een vervolg krijgt. 

Op macro-economisch vlak was er voldoende nieuws met inkoopmanagersindexen uit de eurozone, Azië en Amerika. De indices uit de eurozone toonden in het algemeen een sterkere groei in de industrie. Alleen Spanje viel enigszins uit de toon met een iets minder hoge bedrijvigheid. De inkoopmanagersindex voor Duitsland verbeterde van 59,5 in mei naar 59,6 in juni en die voor de eurozone als geheel steeg van 57,0 in mei naar 57,4 in juni. Econoom Chris Williamson van Markit noemde de prestaties van de industrie in de regio indrukwekkend en verwacht in de komende maanden een aanhoudend sterke groei.

In het Verenigd Koninkrijk was het beeld negatiever. Daar groeide de industrie in juni minder hard dan een maand eerder. De index kwam in mei nog uit op 56,3 en zakte afgelopen maand naar 54,3. Daarover zei econoom Rob Dobson van Markit dat de Britse industrie grotendeels bestand leek tegen de onverwachte verkiezingsuitslag en de onzekerheid rondom Brexit. De econoom voorziet in het tweede kwartaal dan ook een sterkere groei dan in de eerste drie maanden van het jaar maar twijfelt of dit in de tweede helft van dit jaar ook vastgehouden kan worden.

Chinese PMI-cijfers bleken vanochtend vroeg beter dan verwacht, met een onverwachte groei in de industrie, waar een verdere krimp was voorzien in juni. Tijdens de middaghandel verschenen vanuit Amerika ook inkoopmanagersindexen voor de industriesector. Die van Markit toonde een groeivertraging in juni, terwijl die van ISM juist een sneller groeitempo liet zien.

Olie werd flink duurder. De augustus-future op een vat West Texas Intermediate kostte 1,3 procent meer, ofwel 46,64 dollar, en een vat Brent met levering in september steeg 1,1 procent naar 49,28 dollar. 

De euro/dollar werd rond het slot in Europa verhandeld op 1,1368. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1406 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1422 op de borden. Het Britse pond daalde maandag ruim een half procent ten opzichte van de dollar. 

Bedrijfsnieuws

Bankaandelen waren maandag opnieuw in trek. De sector als geheel zit in de lift sinds de uitspraken van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank, die vorige week, zij het wellicht onbedoeld, hintte op mogelijke monetaire verkrapping. In Frankfurt steeg Deutsche Bank 3,7 procent en Commerzbank ruim 4 procent. In Parijs won Société Générale 2,7 procent en zag BNP Paribas de beurswaarde zelfs met 3 procent toenemen. Elders won Banco Santander 3,6 procent, Barclays 2,2 procent, ING Groep 2,5 procent en UniCredit 3,9 procent.

Oliefondsen bewogen mee omhoog met de stijgende olieprijs. Royal Dutch Shell zag de beurswaarde met 1,8 procent toenemen, het aandeel BP won 1,9 procent en Total steeg 2 procent. Het Franse olieconcern zei 1 miljard dollar te zullen investeren in een Iraans olieveld.

Sterke inkoopmanagerscijfers uit China hielpen mijnbouwers in de lift. Anglo American steeg 4 procent, het aandeel van Rio Tinto dikte 4,1 procent aan en Glencore sloot de dag zelfs 5 procent in de plus.

Danone maakte bekend dat het zijn Amerikaanse zuivelbedrijf Stonyfield aan Lactalis heeft verkocht voor 875 miljoen dollar. De verkoop was als voorwaarde gesteld door de Amerikaanse toezichthouder in verband met de recent afgeronde overname van WhiteWave door Danone. Het aandeel steeg 1,3 procent.

Severn Trent daalde krap een half procent, nadat het Britse nutsbedrijf bekendmaakte zijn Noord-Amerikaanse activiteiten te verkopen voor 62 miljoen dollar.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa kleurden de koersenborden in Amerika overwegend groen. De S&P 500 index steeg 0,6 procent en de Dow Jones index zelfs 0,9 procent. De Nasdaq hield het bij een verlies van 0,1 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursblik: Wereldhave licht onder verwachting

Frankrijk viel tegen.

10 minuten geleden - Lees verder

Michael Kors koopt Jimmy Choo

Deal waardeert schoenenwinkel op krap 1,4 miljard dollar.

11 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: teleurstellend kwartaalresultaat AkzoNobel

Morgan Stanley wijst op zwakke omzetontwikkeling.

14 minuten geleden - Lees verder

Verkoop bedrijfsvoertuigen in Nederland stagneert

Stijging verkoop in Europese Unie.

24 minuten geleden - Lees verder

Topman Telecom Italia stapt op

Cattaneo krijgt vertrekpremie van 25 miljoen euro.

25 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.127,70 0,20% 10,04 5.117,66
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.263,68 -0,61% -32,47 5.296,15