Europese beurzen hoger rond middaguur

Redactie ABM Financial News - 3 juli 2017, 12:28

Markt verwerkt reeks Europese inkoopmanagersindexen industrie.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren maandag rond het middaguur hoger. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,7 procent tot 381,96 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,7 procent op 12.414,83 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,0 procent op 5.173,01 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,3 procent hoger op 7.336,23 punten.

De handelsweek komt traag op gang, aangezien Wall Street maandag slechts een halve dag is geopend. Dinsdag zijn de financiële markten in de Verenigde Staten vanwege de viering van 4th of July, ofwel Independence Day, gesloten.

Het zwaartepunt ligt komende handelsweek volgens marktanalist Konstantinos Anthis van ADS Securities bij de publicatie van het Amerikaanse banenrapport vrijdag en de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Open Market Committee (FOMC) woensdag. De grote vraag daarbij is of de Federal Reserve op basis van de arbeidsdata zijn bullish positie zal handhaven. Daarnaast kijkt de markt volgens Anthis uit naar een speech van Bank of England gouverneur Mark Carney over de financiële stabiliteit. Carney maakte vorige week een ommezwaai toen hij hintte op een renteverhoging in een poging de hoge inflatie de kop in te drukken.

De markt kreeg een reeks inkoopmanagersindexen voor de industrie te verwerken. De bedrijvigheid in de industrie in de eurozone is in juni in een hoger tempo gegroeid. De inkoopmanagersindex steeg van 57,0 in mei naar 57,4 in juni. De indexen van de individuele lidstaten lieten vrijwel eenzelfde beeld zien. Zowel in Duitsland, als in Frankrijk, Italië en Nederland nam het groeitempo van de industrie in juni toe. In Spanje en het Verenigd Koninkrijk was daarentegen sprake van een groeivertraging.

Marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets sprak van zwakke data, waarbij Italië en Frankrijk, ondanks aantrekkende activiteit, teleurstelden en de Duitse industrie sterker presteerde dan verwacht.

Tevens werd bekend dat de werkloosheid in de eurozone in mei stabiel is gebleven. Het werkloosheidspercentage noteerde ongewijzigd op 9,3 procent.

Olie noteerde maandag in het rood. Een augustus-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent tot 45,96 dollar, terwijl een september-future Brent 0,3 procent lager bewoog op 48,64 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1377. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1406 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1426 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Aan olie gerelateerde fondsen noteerde maandag rond het middaguur hoger, hoewel de olieprijs rond het middaguur al weer in negatief territorium wegzakte. BP steeg 1,1 procent en Shell won 0,9 procent. Subsea 7 steeg 1,3 procent, Tullow Oil won 1,3 procent en Saipem noteerde 2,2 procent hoger.

Total won 1,8 procent, nadat de Franse oliereus meldde 1 miljard dollar te investeren in een Iraans olieveld.

De mijnbouwsector profiteerde van positieve macrodata uit China. Glencore won 2,8 procent, Anglo American steeg 2,2 procent en Rio Tinto noteerde 1,6 procent hoger. Staalgigant ArcelorMittal won 2,8 procent.

Europese banken continueerden maandag de opwaartse trend na de 'hawkish' commentaren van vorige week van ECB-voorzitter Mario Draghi en Bank of England gouverneur Mark Carney. HSBC steeg 1,4 procent, Banco Santander won 1,8 procent en Deutsche Bank noteerde rond het middaguur 1,9 procent hoger.

Het Britse Severn Trent daalde 1,2 procent, nadat het nutsbedrijf bekendmaakte zijn Noord-Amerikaanse activiteiten te verkopen voor 62 miljoen dollar.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,3 procent in het groen. 

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,2 procent hoger op 2.423,41 punten. De Dow Jones index eindigde 0,3 procent in het groen op 21.349,63 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,1 procent tot 6.140,42 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bayer verlaagt outlook hele boekjaar

Resultaten stellen teleur.

16 minuten geleden - Lees verder

Overnameprooi Philips krijgt goedkeuring FDA

Goedkeuring betreft Stellarex van Spectranetics.

29 minuten geleden - Lees verder

Geldhoeveelheid eurozone stijgt iets harder

Toename van 5,0 procent in juni.

31 minuten geleden - Lees verder

Deutsche Boerse roept twijfel op over winstdoel

Tweede kwartaal stelde teleur.

34 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: robuuste kwartaalresultaten Shell

Winst overtreft verwachtingen ING ruimschoots.

40 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.190,17 0,56% 29,09 5.161,08
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.269,71 -0,27% -14,04 5.283,75