Europese beurzen openen naar verwachting hoger

Redactie ABM Financial News - 3 juli 2017, 07:55

Drukke agenda kan op eerste handelsdag van het kwartaal voor dynamiek zorgen.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag waarschijnlijk een hogere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingswinst van 23 punten voor de Duitse DAX, een plus van 39 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 23 punten voor de Britse FTSE 100.

De macro-economische agenda is op de eerste handelsdag van de maand en tevens het kwartaal rijkelijk gevuld met vooral industriële data. Wall Street sluit maandag na een halve sessie om zeven uur in verband met de viering van Onafhankelijkheidsdag op dinsdag.

De stemming zit er aan het einde van het eerste halfjaar goed in, constateerde econoom Maarten Leen van ING vrijdag. "In de eurozone zijn ondernemers en consumenten in bijna tien jaar niet zo positief geweest. Het Duitse ondernemersvertrouwen bereikte zelfs de hoogste stand ooit. Ook bij de Amerikaanse consument blijft de stemming goed", zei hij.

"De Duitse Ifo index bereikte in juni met een waarde van 115,1 de hoogste stand ooit. Zowel het oordeel over de huidige stand van de economie als die in de toekomst verbeterde in juni verder. Dit maakt het waarschijnlijk dat de Duitse economie voorlopig onverminderd sterk zal doorgroeien. Ook elders in Europa heerst er een optimistische stemming. De Economic Sentiment Indicator, die de gecombineerde stemming van zowel ondernemers als consumenten in het eurogebied weergeeft, steeg in juni tot de hoogste waarde sinds augustus 2007. Hiermee lijkt een economische groei van meer dan 2 procent in het eurogebied goed mogelijk. De positieve stemming is breed gedragen. In alle sectoren is sprake van een stemmingsverbetering. Ook bij de consumenten neemt het toekomstvertrouwen toe", zo merkte Leen verder op.

De consumentenprijzen in de eurozone in juni zijn minder hard gestegen. Dit bleek vrijdagochtend uit voorlopige cijfers van statistiekbureau Eurostat. De inflatie noteerde in juni op jaarbasis op 1,3 procent, tegenover 1,4 procent in mei.

Vanuit Frankrijk kwam het nieuws van statistiekbureau Insee dat de consumentenprijzen in juni op jaarbasis zijn gestegen met 0,7 procent. Op maandbasis was sprake van een ongewijzigd prijsniveau. De Franse producentenprijzen in mei daalden daarentegen op maandbasis met 0,5 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging van 2,3 procent. De consumentenbestedingen stegen in mei op maand- en jaarbasis met achtereenvolgens 1,0 procent en 1,5 procent.

De Duitse detailhandelsverkopen zijn in mei op zowel maand- als jaarbasis gestegen, met respectievelijk 0,5 procent en 4,8 procent. Het aantal werklozen in Duitsland is in juni met 7.000 gestegen, maar het aangepast werkloosheidspercentage bleef ongewijzigd op 5,7 procent. In totaal zaten 2,473 miljoen Duitsers in juni zonder baan.

De Britse economie is in het eerste kwartaal op kwartaalbasis met 0,2 procent gegroeid. Op jaarbasis was in het eerste kwartaal sprake van groei met 2,0 procent. Het consumentenvertrouwen in het Verenigd Koninkrijk is in juni gedaald met 5 punten tot een stand van 10 negatief.

Bedrijfsnieuws

Philips rondde de verkoop van zijn belang in Lumileds en daarmee het afstoten van de lichtactiviteiten af, maakte het bedrijf vrijdagmiddag kort voor het sluiten van de beurshandel bekend. Philips verkocht een belang van 80,1 procent in Lumileds aan Apollo Global Management ontvangt Philips naar verwachting circa 1,5 miljard dollar in contanten, voor belastingen en kosten. Het bedrijf heeft verder de samenwerking met Profound Medical uitgebreid en neemt een minderheidsbelang van circa 12 procent in de Amerikaanse onderneming, zo maakte het technologiebedrijf vrijdagmiddag ook bekend. Deze deal zal naar verwachting worden afgerond in de tweede helft van 2017. Het aandeel Phillips sloot vrijdag 0,4 procent lager.

Bayer sloot 3,9 procent lager, nadat het Duitse chemieconcern een winstwaarschuwing afgaf. Bayer verwacht een negatieve impact op de cijfers over 2017 vanwege problemen bij de Braziliaanse gewassentak.

Delivery Hero is zijn eerste beursdag hoger geopend. De slotkoers lag met 28,07 euro ruim boven de introductieprijs van 25,50 euro. De Duitse bezorgdienst van voedingsmiddelen bracht ongeveer 19 miljoen nieuwe en 15 miljoen bestaande aandelen naar de beurs.

Ondanks de hogere olieprijzen hadden oliefondsen het vrijdag moeilijk. Shell sloot in Amsterdam bijna een vol procent lager, BP verloor zelfs 1,6 procent en Total stond 1,4 procent af.

Ook Britse financials stonden vrijdag onder druk. HSBC verloor 0,5 procent, Barclays sloot 1,3 procent lager, Royal Bank of Scotland eindigde zelfs 2,3 procent lager en Lloyds daalde  1,5 procent.

Euro STOXX 50          3.441,88 (-0,9%)

STOXX Europe 600       379,37 (-0,3%)

DAX                           12.325,12 (-0,7%)

CAC 40                        5.120,68 (-0,7%)

FTSE 100               7.312,72 (-0,5%)

SMI                               8.906,89 (-0,4%)

AEX                                 507,15 (-0,3%)

BEL 20                        3.793,62 (-0,1%)

FTSE MIB                 20.584,23 (-0,6%)

IBEX 35                       10.444,50 (-0,8%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures hoger.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag op de laatste dag van het halfjaar ook al overwegend hoger gesloten. De S&P 500 index sloot met een winst van 0,2 procent op 2.423,41 punten, terwijl de Dow Jones-index 0,3 procent won en op 21.349,63 punten eindigde en de Nasdaq minder dan 0,1 procent inleverde naar 6.140,42  punten.

"Je staat toch perplex als je ziet dat de aandelenbeurzen naar grote hoogten klimmen, terwijl de obligatiemarkt een vertraging laat zien", zei hoofd aandelenhandel Joe Saluzzi van Themis Trading.

"We zijn voorzichtig optimistisch over de vooruitzichten van Amerikaanse fondsen, maar de verwachtingen voor de S&P 500 resultaten lijken al hoog en het lijkt onwaarschijnlijk dat ze nog hoger worden bijgesteld, tenzij er vooruitgang zichtbaar wordt in het binnenlandse fiscale stimuleringsprogramma of dat de wereldwijde economische groei aan de bovenkant blijft verrassen", zei hoofd onderzoek Joyce Chang van JP Morgan.

Op macro-economisch vlak bleek dat de Amerikanen hun inkomens in mei harder dan verwacht zagen stijgen, zo maakte de Amerikaanse overheid bekend. De persoonlijke inkomens namen op maandbasis met 0,4 procent toe. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op een stijging met 0,3 procent. In de voorgaande maand stegen de persoonlijke inkomens op maandbasis met 0,4 procent. Persoonlijke uitgaven stegen in mei conform de verwachting met 0,1 procent, na een stijging van 0,4 procent in april.

De PCE kernprijsindex, die de Federal Reserve als één van de graadmeters voor de ontwikkeling van de inflatie gebruikt, nam in mei op maandbasis met 0,1 procent toe. Op jaarbasis was er een stijging met 1,4 procent, versus een stijging van 1,5 procent een maand eerder. De Fed streeft naar een prijsstabiliteit van 2,0 procent.

Het consumentenvertrouwen, zoals gemeten door de Universiteit van Michigan, is in juni gedaald. De index voor het consumentenvertrouwen zakte van 97,1 in mei naar 95,1 deze maand. Halverwege juni kwam uit een voorlopige meting nog een niveau van 94,5 naar voren. Volgens econoom Richard Curtin van University of Michigan is het Amerikaanse consumentenvertrouwen op het laagste niveau terecht gekomen sinds Donald Trump tot president werd verkozen. De deelindicator voor de economische verwachtingen voor het komend halfjaar daalde op maandbasis van 87,7 naar 83,9. De deelindicator voor de huidige toestand van de economie steeg evenwel van 111,7 naar 112,5.

De inkoopmanagersindex voor de regio Chicago is in juni flink gestegen, meldde het Institute for Supply Management. De index die de bedrijvigheid meet in de regio rond Chicago, steeg van 59,4 in mei naar 65,7 in juni. Deze stijging belooft veel goeds voor de zomer, zo stelde ISM. Deelindexen voor de productie en de nieuwe orders lagen op niveaus die al drie jaar niet meer zijn gezien.

De euro/dollar noteerde bij de sluiting van de laatste handelsdag van het eerste halfjaar op de Amerikaanse beurzen op 1,1423. Bij de start van de handel stond het paar op 1,1414 en bij het sluiten van de Europese beurzen noteerde het nog op 1,1412.

De augustus-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 1,11 dollar ofwel 2,5 procent hoger op 46,04 dollar.

Voor maandag staan de inkoopmanagers van juni van Markit en ISM, en consumentenkrediet en autoverkopen in mei op de Amerikaanse macro-agenda.

Vanwege de viering van Independece Day op 4 juli gaan de beurzen op maandag al om zeven uur Nederlandse tijd dicht en is Wall Street dinsdag de hele dag gesloten.

Stijgers en dalers

Amerikaanse oliefondsen sloten vrijdag rond het nulpunt. ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips noteerden 0,3 procent lager tot 0,2 procent hoger.

Techfondsen als Apple, Facebook en Microsoft konden zich verheugen op een licht positievere stemming onder beleggers, die eerder massaal afhaakten vanwege de als te hoog ervaren koersen van deze fondsen. Deze drie fondsen sloten vrijdag nagenoeg vlak. Alphabet verloor echter nog 0,9 procent.

Nike sloot vrijdag maar liefst bijna 11 procent hoger, nadat de sportartikelenfabrikant donderdag nabeurs bekendmaakte ondanks ongunstige wisselkoerseffecten hogere resultaten te hebben gerealiseerd in het afgelopen kwartaal. De resultaatsverbetering was vooral te danken aan fors hogere verkopen in West-Europa, China en opkomende markten en aan het algehele succes van de innovaties in de Sportswear en Jordan Brands productlijnen. Afgelopen kwartaal zag Nike de omzet met 5 procent op jaarbasis stijgen naar 8,7 miljard dollar. Tegen constante wisselkoersen namen de verkopen met 7 procent toe. In alle regio's boekte Nike meer omzet. Onder de streep steeg de nettowinst met 13 procent naar 4,2 miljard dollar, onder andere dankzij de hogere omzet en en lagere belastingafdrachten.

Tesla kreeg er op de Nasdaq 0,2 procent bij, nadat CEO Elon Musk vrijdag twitterde dat de aankondiging van de marktlancering van het lang verwachte Model 3 Sedan zondag bekendgemaakt zal worden. De start van de productie van de auto, die rond 35.000 dollar gaat kosten, staat gepland voor volgende maand en het enthousiasme van beleggers voor de producent van elektrische auto's is zo groot dat de marktkapitalisatie van Tesla inmiddels hoger is dan die van de traditionele autogiganten General Motors en Ford. Tesla wil met het goedkopere model de productie opschroeven van circa 84.000 vorig jaar tot 500.000 volgend jaar.

Staples maakte bekend dat het afziet van het uitbetalen van een kwartaaldividend in afwachting van de overname door Sycamore. Het aandeel sloot 0,1 procent lager.

Bank of America daalde met 0,3 procent.

Berkshire Hathaway van investeerder Warren Buffett maakte bekend dat het via de uitoefening van warrants 700 miljoen aandelen BAC zal opkopen, wanneer de dividendverhoging plaatsvindt.

S&P 500 index               2.423,41 (+0,2%)

Dow Jones index            21.349,63 (+0,3%)

Nasdaq Composite            6.140,42 (-0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag een lichte winst, met een plusje van 0,2 procent voor de Japanse Nikkei en een vlakke koers voor de Chinese Shanghai Composite.

De Aziatische beurzen hadden maandag moeite richting te vinden in navolging van het verdeelde slot op Wall Street van vrijdag. De Nikkei-225 wist zich te herstellen van het verlies van vrijdag.

De Japanse industrie liet in juni een vertraging in de expansie zien, terwijl het sentiment onder met name grote ondernemingen in het tweede kwartaal zienderogen verbeterde ten opzichte van het eerste kwartaal.

Nikkei 225                   20.071,37 (+0,2%)

Shanghai Composite            3.193,72 (vlak)

Hang Seng                    25.784,79 (+0,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1412. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,1423 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er een stand van 1,1412 op de borden.

De dollar blijft deze week naar verwachting onder druk staan. In de Verenigde Staten heerst het idee dat de Federal Reserve geen al te grote druk zet op het rentebeleid. Iets meer dan 50 procent van de Fed-volgers houdt rekening met nog een renteverhoging voor dit jaar.

Mocht het banenrapport van deze week beduidend beter uitvallen dan voorzien, dan kan dit een ruggensteun voor de dollar zijn.

USD/JPY Yen   112,54

EUR/USD Euro  1,1412

EUR/JPY Yen   128,44

MACRO-AGENDA:

MAANDAG 3 JULI

01:50 Tankan rapport - Tweede kwartaal (Jap)

02:30 Inkoopmanagersindex Industrie - Juni (Jap)

03:45 Inkoopmanagersindex Industrie Caixin - Juni (Chi)

07:00 Consumentenvertrouwen - Juni (Jap)

09:00 Inkoopmanagersindex Industrie - Juni (NL)

09:15 Inkoopmanagersindex Industrie - Juni (Spa)

09:45 Inkoopmanagersindex Industrie - Juni (Ita)

09:50 Inkoopmanagersindex Industrie - Juni (Fra)

09:55 Inkoopmanagersindex Industrie - Juni (Dld)

10:00 Inkoopmanagersindex Industrie - Juni (eur)

10:30 Inkoopmanagersindex Industrie - Juni (VK)

11:00 Werkloosheid - Mei (eur)

11:00 Werkloosheid - Mei (Bel)

15:45 Inkoopmanagersindex Industrie Markit - Juni def. (VS)

16:00 Inkoopmanagersindex Industrie ISM - Juni (VS)

19:00 Wall Street sluit eerder vanwege Onafhankelijkheidsdag op 4 juli

21:00 Consumentenkrediet - Mei (VS)

21:00 Autoverkopen - Mei (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

MAANDAG 3 JULI

Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese aandelen licht hoger

Bedrijfsresultaten goed ontvangen.

19 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: Galapagos onderuit door sterkte studieresultaten concurrent

Vertex al verder gevorderd met ontwikkelingen rondom taaislijmziekte.

1 uur geleden - Lees verder

Bouwproductie daalt in eurozone

Ook daling in Nederland in mei.

1 uur geleden - Lees verder

Beursupdate: ASML en TomTom uitblinkers op groen Damrak

Trend voor de korte termijn neutraal.

1 uur geleden - Lees verder

Van Oord aan de slag in Dubai

Geen financiele details.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.173,27 -1,09% -56,90 5.230,17
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.308,44 0,30% 15,70 5.292,74