Geen vers kapitaal voor MDxHealth nodig

Redactie ABM Financial News - 3 juli 2017, 17:22

Biotechbedrijf houdt vertrouwen in outlook.

(ABM FN-Dow Jones) MDxHealth is voorlopig niet van plan vers kapitaal op te halen, aangezien de huidige kaspositie in combinatie met de stijgende omzet het biotechbedrijf uit Herstal voldoende armslag geeft. Dit zei CEO Jan Groen in een interview met ABM Financial News.

Met een kaspositie van circa 35 miljoen dollar eind april dit jaar, en een cashburn die dit jaar "een klein beetje oploopt" ten opzichte van die van vorig jaar, kan het bedrijf uit voorlopig uitzingen. In 2016 kwam de cashburn per maand uit rond de 1,6 miljoen dollar, volgens Groen. Voor dit jaar rekent de topman op circa 1,8 miljoen dollar.

Ook in de eerder afgegeven outlook voor dit jaar houdt het bedrijf vertrouwen, bevestigde de CEO. MDxHealth verwacht dat de omzet dit jaar met 55 tot 75 procent groeit ten opzichte van 2016, exclusief mijlpaalbetalingen en royalty's. Vorig jaar kwam de omzet nog zo'n 70 procent hoger uit rond de 30 miljoen dollar. 

De markt leek evenwel te twijfelen aan de haalbaarheid van de outlook voor dit jaar, na de recente update over de eerste vier maanden van 2017. De omzet steeg weliswaar met 128 procent tot 19,4 miljoen dollar, maar hierin zat een bedrag van circa 12 miljoen dollar afkomstig uit de verkoop van patenten aan Exact Sciences.

CEO Jan Groen wees echter op seizoensinvloeden. "We verwachten een spurt in de tweede helft van het jaar", zei de topman, die verder aangaf dat het verkoopteam in Amerika wordt uitgebreid van 40 naar 50 mensen. Dit brengt een investering van circa 2 miljoen dollar met zich mee. "Nu is het moment om te pakken."

Een nieuwe verkoper kost de eerste drie maanden volgens Groen geld, maar na 12 maanden zou deze investering zich volgens de CEO ruimschoots terugverdiend moeten hebben. 

Geen last van Trump

MDxHealth timmert in Amerika aan de weg met ConfirmMDx. De test richt zich op mannen waarbij een biopsie-uitslag geen prostaatkanker liet zien, maar die de ziekte mogelijk toch hebben. Een interessante doelgroep zijn veteranen, waarbij jaarlijks zo'n 200.000 biopsies worden uitgevoerd. Daarom was het vijfjarige contract met het Department of Veterans Affairs dat in februari werd gesloten zeer belangrijk, volgens Groen. 

Naast ConfirmMDx heeft het bedrijf SelectMDx, een test die helpt bij het identificeren van mannen die mogelijk een groter risico lopen op prostaatkanker en dus baat zouden hebben bij biopsie onderzoek. Die test heeft ook buiten Amerika "gigantisch potentieel", volgens topman Groen.

Inmiddels zijn in Amerika, naast de overeenkomsten met overheidsdiensten, zo'n 60 contracten afgesloten met verzekeraars. De nieuwe gezondheidszorgplannen van de regering Trump, die wil snijden in overheidsprogramma's als Medicaid, zullen volgens Groen "geen impact" hebben op MDxHealth.

"De strengere regels zoals die er waren onder Obamacare, worden nu juist weer losgelaten", legde de topman uit. MDxHealth verkiest bij de marktlancering van zijn testen veelal de route om die aan te laten merken als 'laboratory developed test' in plaats van goedkeuring te vragen bij de US Food & Drug Administration. Hierdoor is het proces om producten op de markt te brengen veel korter. Onder Obamacare was het juist de bedoeling dat de route van marktgoedkeuring via de FDA veelvuldiger zou worden gebruikt. Trump laat dat weer los.

In de toekomst meer personalized diagnostiek

Hoewel MDxHealth zich nu nog richt op de ontwikkeling van testen binnen de aanvullende diagnostiek, hoopt het concern zich in de toekomst ook meer toe te leggen op 'personalized diagnostics', waarbij artsen bijvoorbeeld kunnen worden ondersteund met diagnostiek op het gebied van de behandeling van de patiënt. 

Op kortere termijn kijkt het bedrijf ook naar de ontwikkeling van diagnostiek op het gebied van het detecteren van nierkanker. Het bedrijf verwacht zich wel te blijven richten op testen binnen de urologische kankersoorten en niet daarbuiten. Daarin ondervindt het ook nauwelijks concurrentie, aldus Groen, terwijl het verkoopteam hier volledig op is ingericht, waardoor er ruimte voor cross selling is.

Nu geen overnamekandidaat

Met succesvolle producten en weinig concurrentie, zou MDxHealth een aantrekkelijke overnameprooi kunnen zijn, maar in de afgelopen 12 maanden hebben zich geen partijen gemeld. "Natuurlijk wordt je als bedrijf interessanter als je boven het maaiveld uit gaat steken", erkende Groen. Voor MDxHealth is het zaak om voor te blijven op de concurrentie. Daarbij kijkt het bedrijf zelf ook naar acquisities die aanvullend zijn. "Maar we kijken alleen naar producten die dicht tegen de markt aanzitten", aldus Groen. Volgens hem zijn overnames waarbij MDxHealth zelf nog veel investeringen moet doen, minder aantrekkelijk.

"Maar er zijn regelmatig hoede opportuniteiten", volgens de topman, doelend op bijvoorbeeld de overname van het Nijmeegse NovioGenix in september 2015.

Verder is een notering aan de Nasdaq, nu niet aan de orde, zei Groen. "Daar moet je toch een goede marktkapitalisatie voor hebben en er zijn genoeg voorbeelden waarbij dat is misgegaan", zei de topman, wijzend op onder meer het moeizame verloop van de Amerikaanse beursgang van Tigenix. 

"Er is een gedegen fundering nodig om dat te overwegen", volgens de topman, die er verder op wees dat de waarderingen in het algemeen wat hoger liggen bij de farmabedrijven dan bij bedrijven die zich op diagnostiek richten. 

"We zitten voorlopig goed op Euronext [Brussel]", aldus de topman, die een tweede notering op het Amsterdamse Damrak, zoals het bedrijf die vroeger ook had, niet uitsloot.

Groen wilde beleggers in het aandeel verder vooral meegeven dat er voor het bedrijf veel groeikansen zijn aan beide kanten van de oceaan.

"MDxHealth weet zich te positioneren in een marktsegment met veel potentie." De truc is volgens de CEO vooral om artsen te informeren over de beschikbaarheid en voordelen van de testen van het bedrijf. Onbekendheid is volgens Groen wellicht wel de grootste bedreiging voor MDxHealth, vooral in Europa waar artsen minder dan in Amerika bereid zijn om af te wijken van hun traditionele behandelmethodes en innovaties uit te proberen, hoewel de testen van de onderneming uit Herstal in staat zijn om de zorgkosten flink te verlagen.

Op een groene beurs noteerde het aandeel MDxHealth maandag aan het eind van de middag 0,1 procent lager op 4,72 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

Gisteren - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

Gisteren - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs weer onder druk

Focus op bijeenkomst OPEC in Sint Petersburg.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
MDXHEALTH toevoegen aan uw watchlist 5,39 17,43% 0,80 4,59