Valuta: druk op dollar nog niet weg

Redactie ABM Financial News - 3 juli 2017, 09:39

Yen onderhevig aan diverse factoren.

(ABM FN-Dow Jones) De dollar blijft ook deze week vooral tegen neerwaartse risico's aankijken, nu er geen al te fel rentebeleid door de Federal Reserve in het verschiet lijkt te liggen.

"De kans dat de Fed dit jaar nog één keer de rente verhoogt is inmiddels gedaald naar iets meer dan 50 procent en dat zet druk op de dollar. Alleen als er vrijdag een heel positief cijfer naar buiten komt, acht ik een stijgende dollar waarschijnlijk", aldus marktanalist Stefan Koopman van Rabobank.

Koopman verwacht niet dat met de herdenking van de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten dinsdag de eerste helft van de week erg dynamisch wordt. "Het accent ligt in de tweede helft met vrijdag het belangrijke banenrapport over juni", aldus Koopman.

Koopman schat in dat vrijdag de aandacht nog niet eens zo duidelijk uitgaat naar de banengroei, maar met name naar de loonontwikkeling. "Het probleem in de Amerikaanse arbeidsmarkt valt uiteen in drie aspecten met als voornaamste gevolg dat de Amerikanen nog te weinig perspectief ervaren om meer geld uit te gaan geven. De lonen liggen lager dan voor de financiële crisis, mensen die weer in het arbeidsproces zijn opgenomen hebben niet alleen een tijdelijk contract, maar werken ook nog eens veelal in deeltijd. Dat maakt dat er geen loononderhandelingen worden gevoerd", aldus Koopman.

De analist van Rabobank illustreert de ontwikkeling van de Amerikaanse inflatie ook aan de hand van cijfers van afgelopen vrijdag. De PCE kernprijsindex, die de Federal Reserve als één van de graadmeters voor de ontwikkeling van de inflatie gebruikt, nam in mei op maandbasis met 0,1 procent toe. Op jaarbasis was er sprake van een stijging met 1,4 procent, tegenover een stijging van 1,5 procent een maand eerder. De Fed streeft naar een prijsstabiliteit van 2,0 procent.

Koopman zag maandag de yen omlaag gaan. "Er speelden de munt enkele tegenstrijdigheden parten. Het Tankan-rapport over het tweede kwartaal was prima, maar de regerende partij van Japan heeft het bij verkiezingen in Tokio niet goed gedaan. Dat voedde de speculatie dat er diverse maatregelen genomen zouden kunnen worden om de twijfel aan het effect ven het lopende beleid weg te nemen. Verder trad er vertraging op in de groei van de Japanse industrie", aldus Koopman.

Vandaag is er vooral veel aandacht voor de Europese inkoopmanagersindexen die implicaties kunnen hebben voor de euro.

De euro noteerde maandag op 1,1404 dollar. De dollar noteerde op 112,62 yen, een stijging met 0,2 procent.      


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursblik: Galapagos onderuit door sterkte studieresultaten concurrent

Vertex al verder gevorderd met ontwikkelingen rondom taaislijmziekte.

20 minuten geleden - Lees verder

Bouwproductie daalt in eurozone

Ook daling in Nederland in mei.

20 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: ASML en TomTom uitblinkers op groen Damrak

Trend voor de korte termijn neutraal.

25 minuten geleden - Lees verder

Van Oord aan de slag in Dubai

Geen financiele details.

46 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: winst Philips Lighting omhoog

Ommekeer bij Professional verwacht.

51 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.