Damrak terughoudend van start

Redactie ABM Financial News - 4 juli 2017, 08:14

Wall Street vandaag gesloten.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting in het rood openen. Wall Street sloot maandag met bescheiden winsten, terwijl het sentiment in Azië vanochtend erg verdeeld is.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,4 procent. Maandag trapte de hoofdgraadmeter van het Damrak de handelsweek nog af met een winst van 1,2 procent op 513,12 punten.

Wall Street sloot maandag overwegend hoger na een verkorte handelsdag met Independence Day in het vooruitzicht. Marktanalist Ron van der Does van IG voorziet dat vanwege de viering van de onafhankelijkheid, waardoor de Wall Street vandaag zijn deuren gesloten zal houden, de handel dun zal zijn. "Dat betekent overigens niet dat er geen beweging kan zijn. In een handel met lage omzetten is het eenvoudiger een markt te bewegen, dan wanneer er een grotere liquiditeit is", aldus de marktkenner.

De Dow Jones index koerste maandag met lage volumes 0,6 procent hoger en sloot daarmee op de hoogste stand ooit. De stijging werd onder meer gedragen door winsten van krap twee procent voor de oliegiganten Exxon Mobil en Chevron, die profiteerden van een opleving van de olieprijzen. De augustus-future op een vat West Texas Intermediate sloot 2,2 procent hoger op 47,07 dollar. Daarmee was het de achtste handelsdag op rij dat de olieprijs steeg. Beleggers waren vooral positief over de dalende booractiviteit in Amerika. Vrijdag meldde de dienstverlener aan de olie- en gassector Baker Hughes in zijn wekelijkse rapport de eerste daling van het aantal actieve boortorens in de Verenigde Staten sinds januari van dit jaar. Oliebeleggers hopen dat dit een trendbreuk zal blijken.

Ook de financiële waarden lieten een opvallende stijging zien. Zakenbank Goldman Sachs klom 2,4 procent, terwijl sectorgenoot JPMorgan Chase 1,5 procent won. Analist Marc Chaikin van Chaikin Analytics merkte tegen zakenzender CNBC op dat er sprake is van een krachtige sectorrotatie van technologiefondsen naar financials.

Ook maandag stonden techwaarden onder druk en de Nasdaq index gaf een half procent prijs. De sector wordt getroffen door winstnemingen nadat zij eerder dit jaar nog verantwoordelijk was voor een groot deel van de stijgingen van de Amerikaanse hoofdgraadmeters. Alphabet, moedermaatschappij van Google, en Microsoft gaven allebei meer dan een procent prijs.

Aandelen van automakers zaten juist in de lift, hoewel de drie grote Amerikaanse autofabrikanten de verkoop in juni in hun thuismarkt onder druk zagen staan. Bij General Motors en Ford daalde de verkoop met zo'n 5 procent en bij Fiat Chrysler met zelfs 7 procent. Het aandeel GM won evenwel 1,8 procent, Ford steeg 3,4 procent en Fiat Chrysler won 4,1 procent.

Tesla Motors kwam er bekaaider van af. Het goede nieuws dat de productie van de Model 3-sedan vrijdag zal beginnen, en daarmee twee weken voor op schema ligt, werd overschaduwd door de bekendmaking dat de leveringen van elektrische auto's in het tweede kwartaal uitvielen aan de onderkant van de eigen prognose. Het aandeel sloot 2,5 procent lager. Sinds december vorig jaar is de koers evenwel nog altijd ruimschoots verdubbeld.

De euro gaf vanochtend licht terrein prijs ten opzichte van de dollar. Het muntpaar noteerde op 1,1355, ten opzichte van een stand van 1,1367 bij het sluiten van de Europese markten. 

In Azië werden beleggers vanochtend opgeschrikt door nieuws dat Noord-Korea weer testraketten heeft afgevuurd, die neerkwamen in de Japanse zee. De Japanse premier Shinzo Abe zei dat het communistische land hiermee waarschuwingen van de internationale gemeenschap heeft genegeerd. De Amerikaanse President Donald Trump opperde op twitter na de lancering: "Misschien zal China stevig ingrijpen en deze nonsens voor eens en altijd beëindigen". 

Chinese beleggers kozen na het nieuws voor de uitgang en de beurs in Hong Kong koerste maar liefst 1,7 procent lager, terwijl de Shanghai Composite 0,6 procent prijs gaf. In Japan hield de Nikkei index de schade beperkt tot enkele tienden van een procent, onder meer vanwege winsten voor automakers. Toyoto en Nissan klommen krap twee procent na de bekendmaking van hun Amerikaanse autoverkopen in juni. Beide producenten rapporteerden een een stijging van circa twee procent op jaarbasis.

In Australië reageerden beleggers verheugd op het bericht dat de centrale bank het belangrijkste rentetarief conform verwachting ongewijzigd liet op 1,50 procent. Een reden om de rente niet te verhogen was volgens de Reserve Bank of Australia de sterke dollar, die dan ook prompt terrein prijs gaf. De beurs in Sydney klom 1,5 procent. 

De agenda is vandaag vrijwel leeg. Beleggers kijken wel vooruit naar woensdag, wanneer mondiaal de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector staan geagendeerd. Het klapstuk van de beursagenda is echter het Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag wordt vrijgegeven. 

Bedrijfsnieuws

Mediahuis en VP Exploitatie hebben hun belang in Telegraaf Media Groep uitgebreid na de aanmelding van nog eens zo'n 1,5 miljoen aandelen in de na-aanmeldingsperiode van het bod. Dit meldden de concerns maandagavond.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg maandag 0,2 procent op 2.429,01 punten en de Dow Jones index won 0,6 procent op 21.479,27 punten. De Nasdaq daalde 0,5 procent tot 6.110,06 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieproductie Libie en Nigeria wederom gespreksonderwerp olietop

OPEC en grote producenten komen bij elkaar in Sint Petersburg.

18 minuten geleden - Lees verder

MarketAxess kiest voor Amsterdam - media

Handelsplatform wil van onzekerheid af.

48 minuten geleden - Lees verder

Cijferseizoen Damrak op stoom

Ook rentebesluit Fed in verschiet.

12 uren geleden - Lees verder

WCM vergroot belang in Core Laboratories

Kapitaalbelang van ruim 6 procent.

Gisteren - Lees verder

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

21 juli 2017, 22:29 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 522,22 -0,77% -4,07 526,29
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 805,48 -1,90% -15,57 821,05
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 990,93 -2,06% -20,81 1.011,74