Europese beurzen vermoedelijk richting licht lagere opening

Redactie ABM Financial News - 4 juli 2017, 07:14

Wall Street houdt deuren gesloten vanwege viering onafhankelijkheid.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag baar verwachting een licht lagere opening tegemoet. Het belooft een rustige dag te worden, omdat de Amerikaanse beurzen gesloten blijven vanwege de viering van Independence Day.

In Europa kan dinsdag gereageerd worden op de producentenprijzen in de eurozone over mei.

IG Markets voorziet een openingsverlies van 18 punten voor de Duitse DAX en een daling van 13 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE 100 zal naar verwachting 11 punten lager openen.

De aandelenmarkten in Europa begonnen de week positief. "De waardedaling van het [Britse] pond en de euro maakten aandelen aantrekkelijker", zei marktanalist David Madden van CMC Markets UK. Daarmee lijkt vooral sprake van technisch herstel, omdat beleggers er volgens de marktanalist voorlopig nog niet meer vertrouwen in hebben dat de opwaartse trend die maandag werd ingezet een vervolg krijgt.

Op macro-economisch vlak was er voldoende nieuws met inkoopmanagersindices uit de eurozone, Azië en Amerika. De indices uit de eurozone toonden in het algemeen een sterkere groei in de industrie. Alleen Spanje viel enigszins uit de toon met een iets minder hoge bedrijvigheid. De inkoopmanagersindex voor Duitsland verbeterde van 59,5 in mei naar 59,6 in juni en die voor de eurozone als geheel steeg van 57,0 in mei naar 57,4 in juni. Econoom Chris Williamson van Markit noemde de prestaties van de industrie in de regio indrukwekkend en verwacht in de komende maanden een aanhoudend sterke groei.

In het Verenigd Koninkrijk was het beeld negatiever. Daar groeide de industrie in juni minder hard dan een maand eerder. De index kwam in mei nog uit op 56,3 en zakte afgelopen maand naar 54,3. Daarover zei econoom Rob Dobson van Markit dat de Britse industrie grotendeels bestand leek tegen de onverwachte verkiezingsuitslag en de onzekerheid rondom Brexit. De econoom voorziet in het tweede kwartaal dan ook een sterkere groei dan in de eerste drie maanden van het jaar maar twijfelt of dit in de tweede helft van dit jaar ook vastgehouden kan worden.

Chinese inkoopcijfers bleken maandagochtend vroeg beter dan verwacht, met een onverwachte groei in de industrie, waar een verdere krimp was voorzien in juni.

Bedrijfsnieuws

Bankaandelen waren maandag opnieuw in trek. De sector als geheel zit in de lift sinds de uitspraken van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank, die vorige week, zij het wellicht onbedoeld, hintte op mogelijke monetaire verkrapping. In Frankfurt steeg Deutsche Bank 3,7 procent en Commerzbank ruim 4 procent. In Parijs won Société Générale 2,7 procent en zag BNP Paribas de beurswaarde zelfs met 3 procent toenemen. Elders won Banco Santander 3,6 procent, Barclays 2,2 procent, ING Groep 2,5 procent en UniCredit 3,9 procent.

Oliefondsen bewogen mee omhoog met de stijgende olieprijs. Royal Dutch Shell zag de beurswaarde met 1,8 procent toenemen, het aandeel BP won 1,9 procent en Total steeg 2 procent. Het Franse olieconcern zei 1 miljard dollar te zullen investeren in een Iraans olieveld.

Sterke inkoopmanagerscijfers uit China hielpen mijnbouwers in de lift. Anglo American steeg 4 procent, het aandeel van Rio Tinto dikte 4,1 procent aan en Glencore sloot de dag zelfs 5 procent in de plus.

Danone maakte bekend dat het zijn Amerikaanse zuivelbedrijf Stonyfield aan Lactalis heeft verkocht voor 875 miljoen dollar. De verkoop was als voorwaarde gesteld door de Amerikaanse toezichthouder in verband met de recent afgeronde overname van WhiteWave door Danone. Het aandeel steeg 1,3 procent.

Severn Trent daalde krap een half procent, nadat het Britse nutsbedrijf bekendmaakte zijn Noord-Amerikaanse activiteiten te verkopen voor 62 miljoen dollar.

Euro STOXX 50         3.491,81 (+1,5%)

STOXX Europe 600        383,41 (+1,1%)

DAX                  12.475,31 (+1,2%)

CAC 40                5.195,72 (+1,5%)

FTSE 100              7.377,09 (+0,9%)

SMI                   9.009,81 (+1,2%)

AEX                     513,12 (+1,2%)

BEL 20                3.839,91 (+1,2%)

FTSE MIB             21.013,14 (+2,1%)

IBEX 35              10.604,20 (+1,5%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street houdt de deuren dinsdag gesloten vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag.

Maandag was daarom ook al sprake van een verkorte handelssessie. De volumes waren laag met Independence Day in het vooruitzicht.

Op macro-economisch vak moesten beleggers het doen met een aantal inkoopmanagersindexen en die lieten een verdeeld beeld zien over de Amerikaanse industrie. De index van Markit toonde een groeivertraging in juni, terwijl die van ISM juist een sneller groeitempo liet zien. Verder bleven de bouwuitgaven in mei stabiel, waar een kleine stijging was voorzien.

Later deze week kunnen de Amerikaanse markten aan de slag met de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve en een tweetal banenrapporten.

De Amerikaanse beurzen beleefden een positieve eerste helft van 2017, te danken aan sterke bedrijfscijfers en een verbeterd economisch beeld wereldwijd. Toch verwachten marktkenners en beleggers in het algemeen dat de tweede jaarhelft niet zo sterk zal zijn, gezien de zwakkere inflatie, de lagere energieprijzen en de hoge waarderingen voor aandelen. Ook het tweede kwartaalcijferseizoen, dat spoedig aftrapt, zal minder sterk zijn dan het eerste.

"De grote vraag is nu: ligt de zwakke periode in de VS achter ons?", zei marktstrateeg Michael Herzum van Union Investment. Hij twijfelt daaraan en is dan ook voorzichtiger over de tweede jaarhelft en ziet nog maar weinig kans op veel opwaartse bijstellingen van de outlook van bedrijven.

De olieprijs is maandag verder gestegen. De olieprijs zat daarmee voor de achtste dag op rij in de lift. Beleggers waren positief over de daling van het aantal actieve Amerikaanse boorplatforms.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van automakers stegen, hoewel de drie grote Amerikaanse autofabrikanten de verkoop in juni onder druk zagen staan. Bij General Motors en Ford daalde de verkoop met zo'n 5 procent en bij Fiat Chrysler met zelfs 7 procent. Het aandeel GM won evenwel 1,8 procent, Ford steeg 3,4 procent en Fiat Chrysler won 4,1 procent.

Walt Disney steeg 1,2 procent nadat The New York Post berichtte dat Verizon Communications het entertainmentbedrijf zou willen overnemen. Verizon won 0,7 procent.

Tesla verloor 2,5 procent, nadat CEO Elon Musk maandag bekendmaakte dat de productie van de Model 3-sedan vrijdag zal beginnen. "Model 3 voldoet aan alle wettelijke productie-eisen", meldde Musk in een tweet. De oprichter van de fabrikant van elektrische auto's zei daarmee twee weken voor op schema te liggen. Ook bleek dat het aantal afleveringen van nieuwe auto's in het tweede kwartaal tegenviel.

General Electric en Baker Hughes rondden de fusie af van de oliedienstverlener met de energieactiviteiten van GE. Baker Hughes steeg 5,6 procent en GE 1,6 procent.

S&P 500 index              2.429,01 (+0,2%)

Dow Jones index           21.479,27 (+0,6%)

Nasdaq Composite           6.110,06 (-0,5%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld. De Japanse Nikkei maakte grofweg een pas op de plaats, maar de Chinese Shanghai Composite verloor 0,5 procent.

Op de Aziatische beurzen is de nodige bereidheid risico te nemen, ook al verloor de Nasdaq gisteren 0,5 procent en drukte dat het sentiment in de techsector.

In Australië hield de centrale bank van het land de rente op 1,5 procent. Daar zagen aandelenkoersen kans te herstellen na de stevige verliezen van maandag.

Nikkei 225           20.078,57 (+0,1%)

Shanghai Composite    3.180,03 (-0,5%)

Hang Seng            25.497,94 (-1,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1368. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1358 en kort daarvoor bij het Europese slot op 1,1368.

De dollar zit momenteel even in de lift na gunstige industriële inkoopdata die maandag naar buiten kwamen. Toch lijkt dit tijdelijk. Dinsdag ligt het in de lijn der verwachtingen dat de munt weinig beweging laat zien, maar later in de week komt het accent te liggen op de notulen van de meest recente vergadering van de Fed, met aandacht voor inflatietrends, en de loonontwikkeling in de Verenigde Staten. Die is ondermaats en dat tempert de verwachting dat de Fed dit jaar nog een keer de rente verhoogt. Dit heeft een drukkend effect op de dollar.

USD/JPY Yen   113,12

EUR/USD Euro  1,1368

EUR/JPY Yen   128,70

MACRO-AGENDA:

00:00 Wall Street gesloten vanwege Onafhankelijkheidsdag

06:30 Rentebesluit Reserve Bank of Australia (Aus)

09:30 Rentebesluit Riksbank (Zwe)

11:00 Producentenprijzen - Mei (eur)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

Gisteren - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

Gisteren - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs weer onder druk

Focus op bijeenkomst OPEC in Sint Petersburg.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.117,66 -1,57% -81,56 5.199,22
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.296,15 -0,34% -18,20 5.314,35