Update: EU akkoord met staatssteun voor Monte dei Paschi

Redactie ABM Financial News - 4 juli 2017, 18:55

Herkapitalisering nu definitief goedgekeurd.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Commissie is akkoord met de Italiaanse staatssteun voor de bank Monte dei Paschi di Siena, die moet reorganiseren in ruil voor een herkapitalisatie. Dit maakte de uitvoerende arm van de Europese Unie dinsdag bekend.

's Werelds oudste bank krijgt 5,4 miljard euro staatssteun voor een herkapitalisering uit voorzorg.

De EU is hier nu definitief mee akkoord, nadat op 1 juni van dit jaar al een principe-akkoord werd bereikt tussen de eurocommissaris voor mededingingskwesties Margrethe Vestager en de Italiaanse minister van economie en financiën, Pier Carlo Padoan.

Dankzij het geïnjecteerde staatskapitaal blijft MPS aan zijn kapitaaleisen voldoen, als de economische situatie zou verslechteren. 

Aandeelhouders en achtergestelde obligatiehouders hebben 4,3 miljard euro bijgedragen, om de kosten voor de Italiaanse belastingbetaler te beperken, zoals de EU-regels voorschrijven.

Particulieren die spaargeld investeerden in zulke achtergestelde obligaties, komen in aanmerking voor compensatie door de bank, nu wordt betwijfeld of dit soort achtergestelde leningen wel aan particuliere beleggers hadden moeten worden verkocht. Hiervoor wil MPS 1,5 miljard euro opzij zetten.

Ook wordt MPS diepgaand gereorganiseerd om levensvatbaar te worden voor de toekomst. Meer dan 26 miljard euro aan problematische leningen zal van de balans van de Italiaanse worden afgevoerd. Bonussen mogen niet hoger meer zijn dan het tienmaal het gemiddelde salaris van MPS-medewerkers. Ook wordt de Italiaanse regering voldoende beloond voor zijn kapitaalinvestering, meende de Europese Commissie.

Afzonderlijk maakte Rome dinsdag bekend dat het nu formeel de bank heeft overgenomen. Dit is volgens minister Padoan "volledig in lijn" met de Europese richtlijnen, zo zei hij tijdens een persconferentie.

Monte dei Paschi was eind vorig jaar de vierde Italiaanse bank, met een marktaandeel van 7 procent in Italië. In december 2016 mislukte een reddingspoging omdat de bank er niet in slaagde 5 miljard euro aan vers kapitaal op te halen bij beleggers.

Update: om aanvullende informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

WCM vergroot belang in Core Laboratories

Kapitaalbelang van ruim 6 procent.

7 uren geleden - Lees verder

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

Gisteren - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

Gisteren - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.