Zweedse centrale bank laat negatieve rente ongemoeid

Redactie ABM Financial News - 4 juli 2017, 10:15

Riksbank verwacht eerste verhoging niet voor halverwege 2018.

(ABM FN-Dow Jones) De Riksbank van Zweden heeft de rente gehandhaafd op 0,50 procent negatief, maar sprak ook van een "sterke" economische activiteit en een inflatie die richting de 2 procent oploopt. Dit bleek dinsdag uit het rentebesluit van de Zweedse centrale bank.

"De eerste renteverhoging zal naar verwachting niet worden gedaan voor het midden van 2018", benadrukte de centrale bank. De inkoop aan staatsobligaties zal ook in de tweede helft van het jaar worden voortgezet.

In een schriftelijke toelichting gaf de Riksbank aan dat monetaire beleid aan deze gunstige ontwikkeling een bijdrage heeft geleverd. Het huidige beleid heeft volgens de bank zijn tijd nodig gehad effect te sorteren en voortzetting van dit beleid blijft volgens de monetaire beleidsmakers noodzakelijk om het inflatiepeil te kunnen laten stabiliseren rond de 2 procent.

De vooruitzichten voor ontwikkeling van de inflatie bleef dinsdag grotendeels intact. Alleen voor 2018 ligt de verwachting nu op 2,1 procent, 0,1 procentpunt meer dan in de raming van april. Voor 2017 blijft de prognose staan op 1,6 procent, voor 2019 op 2,9 procent.

Het Zweedse bruto binnenlands product zal dit jaar met 2,2 procent stijgen, ruim minder dan de 2,8 procent die eerder werd voorzien. Voor 2018 werd de groeiraming door de centrale bank evenwel verhoogd van 2,3 naar 2,4 procent en voor 2019 bleef de verwachting staan op een groei van 2,1 procent.

De bank stond stil bij een valutarisico voor de gunstige ontwikkeling in de economische activiteiten: de Zweedse kroon mag niet te snel stijgen.

De euro steeg dinsdag rond tien uur 0,1 procent naar 9,6547 Zweedse kroon. 


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

AT&T overtreft verwachtingen

Winst beter dan analisten hadden voorzien.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Galapagos grootste winnaar.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Bedrijfscijfers stuwen sentiment.

Gisteren - Lees verder

Wall Street op weg naar hoger slot

Bedrijfscijfers stuwen sentiment.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.