Aantal Fed-leden pleit voor verlaging balans binnen een paar maanden - Notulen

Redactie ABM Financial News - 5 juli 2017, 20:28

Verkrapping monetair beleid vanwege zorgen over de inflatie.

(ABM FN-Dow Jones) Een aantal Fed-functionarissen was voorstander van een vermindering van de balans van 4,5 biljoen dollar binnen een paar maanden. Dit bleek woensdagavond uit de notulen van de centrale bank.

Uit de notulen van de beleidsvergadering van 13 en 14 juni blijkt dat de centrale bank mogelijk dit jaar in september zal gaan starten met de verlaging van de balans.

De Fed zei vorige maand dat het dit jaar gaat beginnen met een verminderen van de balans. Een aantal functionarissen geeft er de voorkeur aan dit traject binnen een paar maanden te starten.

Een deel van het streven van de centrale bank om het monetair beleid te verkrappen komt voort uit zorgen over de inflatie. Eind 2016 en begin 2017 stegen de consumentenprijzen sterk, waarna een vertraging inzette.

De meeste Fed-ambtenaren zijn er echter van overtuigd dat de zwakke inflatie slechts tijdelijk is en het resultaat is van eenmalige factoren die binnenkort zullen verdwijnen. Zij voorspellen dat de inflatie op jaarbasis de opwaartse trend zal hervatten en vanaf volgend jaar dicht bij de 2 procent doelstelling zal noteren. De inflatie op jaarbasis bedraagt momenteel 1,7 procent.

Tijdens de laatste beleidsvergadering wezen de Fed-functionarissen op het herstel van de economische groei sinds het eerste kwartaal, als gevolg van een herstel in bedrijfsinvesteringen en een gestage stijging van de consumentenbestedingen.

De Fed-ambtenaren zijn echter ook verdeeld over de omvang en de snelheid waarmee druk op de prijzen zal ontstaan, vooral als gevolg van de krappe arbeidsmarkt. De werkloosheid daalde in juni tot 4,3 procent, het laagste niveau in 16 jaar.

Sommige ambtenaren merkten op dat de lonen slechts matig stijgen ondanks de groeiende schaarste van vakbekwame werknemers. Zij suggereerden dat de werkloosheid laag kan blijven zonder de inflatie te laten oplopen.

Anderen zijn meer bezorgd dat de inflatie opnieuw zal oplopen als de werkloosheid daalt, waardoor de Fed gedwongen zou worden de rente sneller te verhogen, waardoor de economische groei in het geding zou kunnen komen. 

Op 14 juni verhoogde de Federal Reserve conform de verwacht met 0,25 procentpunt naar een bandbreedte van 1,00 tot 1,25 procent. Het discontotarief ging met 0,25 procentpunt omhoog naar 1,75 procent.

De nieuwe economische ramingen waar de Amerikaanse centrale bank half juni tevens mee kwam, weken weinig af van de voorspellingen die in maart werden gedaan. Voor dit jaar wordt gerekend op een groei van 2,2 procent, wat een licht opwaartse bijstelling betekende ten opzichte van drie maanden geleden toen een groei werd geraamd van 2,1 procent. De voorspellingen van 2,1 procent in 2018 en 1,9 procent in 2019 bleven ongewijzigd. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

MarketAxess kiest voor Amsterdam - media

Handelsplatform wil van onzekerheid af.

18 minuten geleden - Lees verder

Cijferseizoen Damrak op stoom

Ook rentebesluit Fed in verschiet.

12 uren geleden - Lees verder

WCM vergroot belang in Core Laboratories

Kapitaalbelang van ruim 6 procent.

Gisteren - Lees verder

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

21 juli 2017, 22:29 - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

21 juli 2017, 22:14 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.