Beursupdate: rustige ochtend op Damrak

Redactie ABM Financial News - 5 juli 2017, 11:35

TomTom smaakmaker na Chinese deal.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden woensdag richting het einde van de ochtendhandel zonder grote uitslagen. De AEX index daalde 0,1 procent tot 511,12 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4  procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,2 procent.

Volgens vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management valt er nauwelijks te spreken van een stemming op de beurs. "Dat is ook begrijpelijk, met New York dat gisteren gesloten was en maandag een verkorte handelsdag. Daar komt vandaag wat nieuws doorheen, maar de omzetten zijn dramatisch laag", aldus Vermeulen.  

Volgens Vermeulen is het afwachten welke kant te beurs opgaat, nadat de AEX het steunniveau van 508 punten vorige week vrijdag kortstondig brak. Inmiddels noteert de graadmeter weer boven het steunniveau, maar wordt deze definitief doorbroken, dan ligt de volgende bodem volgens Vermeulen rond 500 punten. Daarmee is het neerwaartse risico echter niet zo groot, nuanceerde de vermogensbeheerder. 

Het begin van het kwartaalcijferseizoen volgende week "zou wat richting kunnen geven", zei de vermogensbeheerder van Aberfeld voorzichtig. Ook de G20 top en het voorafgaande overleg tussen presidenten Donald Trump en Vladimir Poetin zouden iets positiefs kunnen brenge. Voorlopig blijft Vermeulen zelf een flink deel van het beheerde vermogen liquide houden, in afwachting van een duidelijke richting.  

Olie stond tegen het einde van de ochtend woensdag lager. Een augustus-future West Texas Intermediate daalde 1,3 procent tot 46,45 dollar, terwijl een september-future Brent 1,2 procent lager bewoog op 48,98 dollar.  

De euro/dollar noteerde op 1,1333. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1358 en bij het sluiten van de Europese beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1348 op de borden. 

Op economisch gebied bleek dat de dienstensector van de eurozone iets minder snel groeide in juni, maar de vertraging was kleiner dan verwacht. 

Econoom Chris Williamson van Markit meende dat de samengestelde inkoopmanagersindex op slechts een klein verlies aan momentum wees aan het einde van het tweede kwartaal. De econoom verwacht dat de economie van de eurozone afgelopen kwartaal met een "indrukwekkende" 0,7 procent groeide.

"De dip van de inkoopmanagersindex in juni lijkt zeker niet op het begin van een vertraging", zo zei Williamson.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 13 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 1,4 procent. Het biotechfonds kondigde een nieuwe studie aan voor zijn middel filgotinib, dat mogelijk ook kan werken tegen oogontstekingen. KBC Securities sprak van een logische stap. 

SBM Offshore zakte 1,1 procent en Boskalis verloor 0,7 procent. Beide fondsen reageerden op een verlaging door analisten Barclays haalde SBM van de kooplijst. Hoewel de bank rekent op een langdurig marktherstel voor de dienstverleners aan de olie-industrie, zien de analisten elders in de sector aantrekkelijker aandelen. ING verlaagde het koersdoel voor Boskalis met 1,50 euro naar 30,00 euro.

In de Midkap trok TomTom de kar met een winst van 4,2 procent na bekendmaken van deelname aan een Chinees consortium voor zelfrijdende auto's. Met deze deal met het Chinese Baidu slaat TomTom een goede slag, stelde analist Martijn den Drijver van NIBC Markets.

Er waren geen sterke dalers in de AMX.

Onder de kleinere aandelen steeg Kiadis Pharma 1,7 procent. Sectorgenoot Probiodrug verloor juist 1,1 procent.

Verenigde Nederlandse Compagnie verloor 1 procent naar 2,08 euro op de lokale markt, na bekendmaken van een drietal nieuwe overnames. De transactie wordt betaald met 5 miljoen euro aan nieuwe aandelen. De participatiemaatschappij van Geert Schaaij komt daardoor merendeels in handen van de verkopende partij, de zakenman en voormalige houder van varkensbedrijven, Mark Logtenberg, die nu 60 procent van de aandelen in handen heeft. Schaaij ziet zijn belang verwateren naar circa 30 procent.

Esperite won 0,9 procent. Het fonds plaatste opnieuw converteerbare obligaties ter waarde van een kwart miljoen euro.

Tie Kinetix kon 0,2 procent bijschrijven, na melding van een recordvolume aan orders in juni, ter waarde van 2 miljoen euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bayer verlaagt outlook hele boekjaar

Resultaten stellen teleur.

13 minuten geleden - Lees verder

Overnameprooi Philips krijgt goedkeuring FDA

Goedkeuring betreft Stellarex van Spectranetics.

26 minuten geleden - Lees verder

Geldhoeveelheid eurozone stijgt iets harder

Toename van 5,0 procent in juni.

29 minuten geleden - Lees verder

Deutsche Boerse roept twijfel op over winstdoel

Tweede kwartaal stelde teleur.

31 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: robuuste kwartaalresultaten Shell

Winst overtreft verwachtingen ING ruimschoots.

37 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 527,72 0,58% 3,03 524,69
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 800,52 -0,56% -4,53 805,05
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 991,41 -0,30% -3,00 994,41