Europese beurzen richting lagere opening

Redactie ABM Financial News - 5 juli 2017, 07:25

Veel inkoopmanagersindexen op het programma en aandacht voor notulen Fed.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan woensdag een lagere opening tegemoet. De macro-economische agenda is vooral gevuld met inkoopmanagersindexen over de dienstensector in Europa, terwijl daarnaast de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve op aandacht kunnen rekenen.

De risicobereidheid wordt gedrukt door de opgelopen spanningen na de rakettest in Noord-Korea.

IG Markets voorziet een openingsverlies van 23 punten voor de Duitse DAX. De Britse FTSE 100 zal naar verwachting 18 punten lager openen.

De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag na een inspiratieloze dag licht lager gesloten. Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets was er nauwelijks volatiliteit te bespeuren op de Europese markten, als gevolg van de viering van Onafhankelijkheidsdag in Amerika, waardoor de volumes ook aan deze kant van de oceaan laag waren.

Kijkend naar de bredere trend op de aandelenmarkten, is die de afgelopen weken meer onder druk komen te staan, zag Madden. "Handelaren vragen zich af of dit een gezonde reactie is, of een grotere correctie", aldus de marktanalist.

Op het kleine beetje aan macro-economische cijfers werd volgens Madden dinsdag nauwelijks gereageerd. De OESO zag een lagere inflatie in de aangesloten landen in mei. De inflatie kwam uit op 2,1 procent, tegen 2,4 procent in april. Dit markeerde het laagste niveau sinds vorige zomer, zei de organisatie uit Parijs.

Dat de inflatie onder druk staat, werd ook bevestigd door de producentenprijzen in de eurozone die in mei met 3,3 procent stegen, na een toename van 4,3 procent in april.

Hoofdeconoom Peter Praet van de Europese Centrale bank benadrukte dinsdag dan ook in een toespraak dat de Europese Centrale Bank het accommoderende beleid moet voortzetten, omdat de inflatie in de regio nog altijd onder de doelstelling van de centrale bank uitkomt. Hiermee sloeg de econoom een voorzichtiger toon aan dan voorzitter Mario Draghi, die vorige week onbedoeld hintte op een groeiende kans op monetaire verkrapping.

Bedrijfsnieuws

De Europese Commissie maakte bekend dat men akkoord gaat met de staatssteun voor Monte dei Paschi. UniCredit won 1,7 procent en Intesa Sanpaolo sloot vlak.

Elders in Europa was het beeld verdeeld in de financiële sector. Deutsche Bank sloot 1,9 procent hoger en Société Générale steeg 0,4 procent, maar Commerzbank leverde 0,9 procent in en Banco Santander verloor 0,8 procent.

Ryanair maakte bekend dat het in juni meer passagiers heeft vervoerd. Volgens chief marketing officer Kenny Jacobs van de Ierse prijsvechter is de toename van 12 procent te danken aan de lagere ticketprijzen en het klantenprogramma Always Getting Better. Het aandeel steeg 1,4 procent. Sectorgenoten deden het slechter. Deutsche Lufthansa daalde 1,1 procent en Air France-KLM verloor 2,4 procent.

Sainsbury behaalde in het eerste kwartaal van zijn lopende gebroken boekjaar een 2,7 procent hogere omzet en maakte bekend dat het kostenbesparingsprogramma op schema ligt. Het aandeel van de Britse supermarktketen won 0,3 procent. Sectorgenoot Tesco daalde 0,2 procent en Marks & Spencer leverde 0,7 procent in. 

Een opvallende koersbeweging was er verder voor Worldpay, dat in Londen liefst 27,7 procent steeg. Dinsdag bevestigde de Britse online betaaldienst dat JPMorgan Chase samen met de verwerker van creditcardbetalingen Vantiv toenadering heeft gezocht voor een eventuele overname. "Er is geen zekerheid dat een bod wordt uitgebracht of over de voorwaarden van een eventueel bod", benadrukte Worldpay.

Stada Arzneimittel steeg 2,2 procent nadat bekend werd dat Bain Capital en Cinven overwegen een nieuw bod te lanceren, nadat het vorige afketste. De twee private investeerders zouden goedkeuring van toezichthouders willen vragen om een nieuw bod te kunnen uitbrengen. Stada zei in een reactie dat men momenteel beoordeelt of zo'n nieuw bod zou worden gesteund. Verder kondigde het Duitse farmaceutische bedrijf dinsdag managementwijzigingen aan. 

Euro STOXX 50         3.479,47 (-0,4%) 

STOXX Europe 600        382,30 (-0,3%) 

DAX                  12.473,13 (-0,3%) 

CAC 40                5.174,90 (-0,4%) 

FTSE 100              7.357,23 (-0,3%) 

SMI                   8.971,40 (-0,4%) 

AEX                     511,73 (-0,3%) 

BEL 20                3.834,97 (-0,1%) 

FTSE MIB             21.031,05 (+0,1%) 

IBEX 35              10.566,70 (-0,4%) 

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures duiden woensdag op een vlakke opening voor Wall Street.

Er vond dinsdag geen handel plaats in New York vanwege Independence Day. Voorafgaand aan de viering van de onafhankelijkheid was maandag al sprake van een verkorte handelssessie in Amerika. De Amerikaanse beurzen sloten toen overwegend hoger, met een nieuw tussentijds record voor de Dow Jones index. De Nasdaq stond evenwel weer onder druk.

De olieprijs is dinsdag licht gestegen in de elektronische handel in aanloop naar nieuwe cijfers over de productie in de Verenigde Staten. "Het is de minst interessante dag van de week", concludeerde analist Paul Horsnell van Standard Chartered.

Op macro-economisch vlak is het woensdag nog rustig in Amerika. Het zwaartepunt van de dag ligt bij de publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Open Market Committee. Tijdens de tweedaagse bijeenkomst op 13 en 14 juni verhoogde de Federal Reserve conform de verwachting de rente met 0,25 procentpunt naar een bandbreedte van 1,00 tot 1,25 procent. Daarnaast maakte de Fed het plan bekend om de balans van 4,5 biljoen dollar in te krimpen. Daar wordt "ergens dit jaar" mee gestart, zei de centrale bank, zonder een startdatum te noemen.

Donderdag is de macro-economische agenda voller, met onder andere het rapport over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de Amerikaanse private sector van loonstrookjesverwerker ADP. Die cijfers zijn voor de markt vaak een indicatie voor het banenrapport van de Amerikaanse overheid dat vrijdag wordt vrijgegeven.

S&P 500 index              2.429,01 (+0,2% - slotstand maandag) 

Dow Jones index           21.479,27 (+0,6% - slotstand maandag)

Nasdaq Composite           6.110,06 (-0,5% - slotstand maandag)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag hoger. De Japanse Nikkei steeg 0,1 procent en de Chinese Shanghai Composite won 0,3 procent.

Nikkei 225            20.041,58 (+0,1%)

Shanghai Composite    3.192,11 (+0,3%)

Hang Seng             25.508,48 (+0,5%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1357. Bij het sluiten van de Europese beurzen dinsdag verhandelde het muntpaar op 1,1348.

USD/JPY Yen   113,18

EUR/USD Euro  1,1355

EUR/JPY Yen   128,50 

MACRO-AGENDA:

02:30 Inkoopmanagersindex Diensten - Juni (Jap)

03:45 Inkoopmanagersindex Diensten Caixin - Juni (Chi)

09:15 Inkoopmanagersindex Diensten - Juni (Spa)

09:45 Inkoopmanagersindex Diensten - Juni (Ita)

09:50 Inkoopmanagersindex Diensten - Juni (Fra)

09:55 Inkoopmanagersindex Diensten - Juni (Dld)

10:00 Inkoopmanagersindex Diensten - Juni (eur)

10:30 Inkoopmanagersindex Diensten - Juni (VK)

11:00 Detailhandelsverkopen - Mei (eur)

11:00 Detailhandelsverkopen - Mei (Bel)

15:45 Inkoopmanagersindex regio New York - Juni (VS)

16:00 Fabrieksorders - Mei (VS)

20:00 Notulen Federal Reserve (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

Gisteren - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

Gisteren - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs weer onder druk

Focus op bijeenkomst OPEC in Sint Petersburg.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.117,66 -1,57% -81,56 5.199,22
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.296,15 -0,34% -18,20 5.314,35