ABN AMRO ziet huizenprijzen sneller stijgen

Redactie ABM Financial News - 6 juli 2017, 09:23

Bank verhoogt raming aantal woningverkopen fors.

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft zijn ramingen voor de stijging van de huizenprijzen voor dit jaar en volgend jaar verhoogd, op basis van het grotere aantal huizenverkopen tot en met mei, de aanhoudende schaarste op de woningmarkt en een rente die minder snel stijgt. Dit bleek donderdag uit een economisch rapport van de bank. 

Nadat de markt het eerst op stoom kwam in de grote steden van de Randstad, trekken de andere regio's nu ook bij. In sommige steden is er zelfs sprake van oververhitting, stelde econoom Philip Bokeloh van ABN AMRO in zijn rapport. "Boven de vraagprijs bieden is geen uitzondering meer." 

ABN AMRO verwacht dat de huizenprijzen in Nederland dit jaar gemiddeld met 7 procent zullen stijgen, waar de bank eerder nog uitging van 5 procent, zoals in 2016.

Voor 2018 wordt gerekend op opnieuw een prijsstijging met 5 procent. Eerder rekende de bank voor volgend jaar op een prijsstijging van 3 procent. 

Volgens deze ramingen zullen de huizenprijzen weer snel het piekniveau bereiken van 2008. Het huidige niveau ligt daar nog maar 7,5 procent onder.

Het aantal transacties stijgt dit jaar vermoedelijk met 15 procent, waar de bank eerder nog rekende op 5 procent. In 2016 steeg het aantal transacties al met meer dan 20 procent. Voor 2018 wordt een terugval met 5 procent voorzien.

Een belangrijke oorzaak voor de forse prijsstijgingen is schaarste: er zijn tijdens de crisis weinig nieuwe woningen gebouwd. De bouw trekt inmiddels aan, maar nog niet genoeg om de groei van het aantal huishoudens bij te benen. ABN AMRO verwacht dat dit voorlopig nog zo blijft. 

Ook blijft de rente langer laag dan verwacht. ABN AMRO rekent er nog steeds op dat de rente in de loop van dit jaar zal stijgen, maar minder sterk dan eerder werd verwacht. 

ABN AMRO waarschuwde dat de concurrentiedruk op de woningmarkt ertoe leidt dat kopers een huis aanschaffen zonder bouwkundige toetsing te doen, wat risicovol is. 

De druk wordt vergroot doordat er meer particuliere beleggers op de woningmarkt zijn, die een huis kunnen kopen zonder hypotheek.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

WCM vergroot belang in Core Laboratories

Kapitaalbelang van ruim 6 procent.

7 uren geleden - Lees verder

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

Gisteren - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

Gisteren - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.