Bund breekt door 0,5 procent

Redactie ABM Financial News - 6 juli 2017, 12:38

Beleggers zien einde QE naderen.

(ABM FN-Dow Jones) Het rendement op tienjarige Duitse staatsleningen heeft donderdag zijn bandbreedte verlaten met een stijging tot boven 0,50 procent, wat erop wijst dat beleggers toewerken naar een aankondiging dat de Europese Centrale Bank (ECB) het einde van de monetaire stimulering gaat aankondigen.

"De bovenkant van de bandbreedte lag op het mooie ronde niveau van 0,50 en dat is nu doorbroken", zei obligatie-analist en ECB-watcher Arne Petimezas van AFS.

De bundfuture voor september noteerde donderdag rond het middaguur op 160,99, tegen 161,93 bij het sluiten van de markt op woensdag. Dit was het laagste niveau sinds januari.

De analist zag geen directe aanleiding voor de beweging, maar wees erop dat uit ECB-cijfers eerder deze week bleek dat nu al drie maanden op rij minder obligaties zijn opgekocht dan eigenlijk bedoeling is onder het opkoopprogramma. 

Dit is een teken dat er niet meer genoeg ruimte in de markt is voor de ECB-opkoopdoelstellingen en dat de kwantitatieve verruiming "echt moet gaan stoppen", aldus Petimezas. De centrale banken komen met name dichterbij de harde limiet van 33 procent die is gesteld voor het opkopen van een specifieke uitgegeven staatslening.

Beleggers lopen nu vooruit op de verwachte aankondiging dat QE beëindigd zal worden, stelde de analist.

De lagere koersen voor veilig Duits staatspapier zijn goed nieuws voor Europese verzekeraars zoals NN Group, die donderdag rond het middaguur 2 procent hoger noteerde, nadat de beweging van de bund de rendementscurve steiler maakte. Ook de euro noteerde hoger als reactie op de beweging van de bund. De munt kroop donderdag aan het begin van de middag weer richting de 1,14 dollar. 

Door de hogere rente op de bund is het verschil met Amerikaanse Treasury's weer teruggelopen tot 183 basispunten. Daarmee komt het weer in de buurt van het niveau rond 165 voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november vorig jaar. In december werd een piek bereikt van 230 basispunten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

AT&T overtreft verwachtingen

Winst beter dan analisten hadden voorzien.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Galapagos grootste winnaar.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Bedrijfscijfers stuwen sentiment.

Gisteren - Lees verder

Wall Street op weg naar hoger slot

Bedrijfscijfers stuwen sentiment.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.