Europese beurzen richting licht hogere opening

Redactie ABM Financial News - 6 juli 2017, 07:27

Beleggers houden kruit droog vanwege geopolitieke spanningen.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan donderdag een licht hogere opening tegemoet, hoewel de winsten beperkt zullen zijn met beleggers die een afwachtende houding aannemen met het oog op de geopolitieke spanningen rondom Noord-Korea en Qatar en voorafgaand aan het ADP-banenrapport en de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank donderdagmiddag.

IG Markets voorziet een openingswinst van 14 punten voor de Duitse DAX en een stijging van 2 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE 100 zal naar verwachting 5 punten hoger openen.

De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag licht hoger gesloten. "De aandelenmarkten kwamen vandaag nauwelijks van hun plaats bij een lage volatiliteit terwijl beleggers wachtten op de notulen van de Federal Reserve", zei marktanalist David Madden van CMC Markets. 

Te midden van de geopolitieke spanningen rond Noord-Korea en de G20-top in Hamburg die vrijdag start, kon de markt woensdag aan de slag met een keur aan Europese inkoopmanagersindexen voor de dienstensector. In het algemeen was het beeld iets slechter in juni. De inkoopmanagersindex voor de eurozone daalde van 56,3 in mei naar 55,4 afgelopen maand. Die groeivertraging was breed gedragen, met een lager groeitempo in Duitsland, Frankrijk en Italië. Spanje vormde een uitzondering met een stijging van de inkoopmanagersindex.

Desondanks verwacht econoom Chris Williamson van Markit niet dat de licht negatieve trend verder doorzet. Hij schat in dat de economie in de eurozone in het tweede kwartaal met 0,7 procent is gegroeid. 

De Britse dienstensector groeide in juni ook minder hard. De inkoopmanagersindex daalde naar 53,4 van 53,8 in mei en dit markeerde de traagste groei van de sector sinds februari. 

Bedrijfsnieuws

Blikvanger was woensdag het Britse Worldpay, dat bekendmaakte een voorlopige fusieovereenkomst te hebben gesloten met zijn Amerikaanse sectorgenoot Vantiv. Het bedrijf uit Cincinnati heeft 3,85 Britse pond per aandeel over voor Worldpay, waarmee de deal wordt gewaardeerd op 7,7 miljard pond. Het Britse concern benadrukte woensdag dat de overnamegesprekken over aanvullende voorwaarden nog gaande zijn. Het is dan ook nog niet zeker dat de deal er ook daadwerkelijk komt. Het aandeel Worldpay daalde 8,8 procent in Londen.

Mijnbouwers zaten woensdag in de lift. Glencore steeg 1,3 procent en BHP Billiton zag de beurswaarde met 0,6 procent toenemen.

Aandelen van edelmetaalproducenten stonden wel onder druk. Fresnillo leverde 0,7 procent in en Randgold Resources zag de waarde van het aandeel met 0,3 procent afnemen.

Verder waren in Londen de aandelen van huizenbouwers in trek nadat Persimmon met sterke halfjaarcijfers kwam. De omzet steeg met 12 procent in de verslagperiode en er werden meer woningen verkocht tegen een hogere prijs. Het aandeel won 2,4 procent. Sectorgenoten Barratt Development en Taylor Wimpey wonnen achtereenvolgens 2,7 en 1,7 procent.  

Euro STOXX 50          3.478,41 (vlak) 

STOXX Europe 600       382,99 (+0,2%) 

DAX                    12.453,68 (+0,1%) 

CAC 40                 5.180,10 (+0,1%) 

FTSE 100               7.367,60 (+0,1%) 

SMI                    8.954,10 (-0,2%) 

AEX                    511,35 (-0,1%) 

BEL 20                 3.838,97 (+0,1%) 

FTSE MIB               20.939,39 (-0,4%) 

IBEX 35                10.523,60 (-0,4%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat op basis van de Amerikaanse futures een vrijwel onveranderde opening tegemoet donderdag. De Nasdaq opent vermoedelijk licht lager.

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag in de plus. Het zwaartepunt van de handelsdag lag bij de publicatie van de notulen van de laatste bijeenkomst op 13 en 14 juni van de Federal Open Market Committee. Uit die verslaglegging bleek dat een aantal Fed-functionarissen voorstander was van een vermindering van de balans van 4,5 biljoen dollar binnen een paar maanden, mogelijk al vanaf september dit jaar.

Een deel van het streven van de centrale bank om het monetair beleid te verkrappen komt voort uit zorgen over de inflatie. Eind 2016 en begin 2017 stegen de consumentenprijzen sterk, waarna een vertraging inzette.

De meeste bankiers van de Fed waren er echter van overtuigd dat de zwakke inflatie slechts tijdelijk is en het resultaat is van eenmalige factoren die binnenkort zullen verdwijnen. Zij voorspellen dat de inflatie op jaarbasis de opwaartse trend zal hervatten en vanaf volgend jaar dicht bij de 2 procent doelstelling zal noteren. De inflatie op jaarbasis bedraagt momenteel 1,7 procent.

"Over het geheel genomen bevatten de Fed-notulen veel van niets", concludeerde marktanalist Ian Winer van Wedbush Securities. "Mensen verwachten nog steeds een renteverhoging en er is geen echte duidelijkheid over de balans", voegde hij toe. "Uiteindelijk is er geen duidelijke consensus." 

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat dat het bedrijfsklimaat in de regio New York in juni is verbeterd. De index voor de huidige mate van bedrijvigheid steeg van 46,7 in mei naar 55,5 in juni. 

De fabrieksorders daalden in mei sterker dan verwacht. Het aantal orders dat werd geplaatst bij Amerikaanse fabrieken nam met 0,8 procent af, waar een daling met 0,6 procent was voorzien. De orders voor duurzame goederen daalden in mei tevens met 0,8 procent.

Donderdag staan er een zestal macro-publicaties geagendeerd. Voor de openingsbel verschijnen achtereenvolgens het ADP-banenrapport van juni, de handelsbalans van mei en de wekelijkse steunaanvragen. Later op de dag publiceren Markit Economics en ISM hun respectieve inkoopmanagersindexen voor de dienstensector van juni. Tot slot publiceert de Amerikaanse Energy Information Administration zijn wekelijkse olievoorradenrapport. 

Bedrijfsnieuws

Verliezen van Nike, Walt Disney en Exxon Mobil van achtereenvolgens 1,6 procent, 1,7 procent en 1,5 procent stonden woensdag in sterk contrast met winsten voor Boeing, Intel en Microsoft. Boeing steeg circa 1,7 procent, Intel won ongeveer 2,8 procent en Microsoft noteerde ruim 1,4 procent hoger.

Tesla daalde circa 7,2 procent, nadat de producent van elektrische auto's eerder maandag nabeurs bekendmaakte dat het aantal leveringen van elektrische voertuigen in het tweede kwartaal onder de eigen verwachting is uitgekomen, te wijten aan een probleem met de productie van accu's. Dinsdag was er geen handel, waardoor beleggers pas woensdag op de berichtgeving konden reageren. 

De autosector stond onder druk na teleurstellende omzetcijfers over het tweede kwartaal van O'Reilly Automotive. Het aandeel verloor ruim 18,0 procent. Advance Auto Parts daalde ruim 11,0 procent, AutoZone verloor circa 9,3 procent en Genuine Parts noteerde ongeveer 4,8 procent lager.

Verwerker van creditcardbetalingen Vantiv kon rekenen op de aandacht van beleggers vanwege de aangekondigde voorgenomen fusie met het Britse Worldpay. Vantiv daalde ongeveer 2,7 procent.

S&P 500 index               2.432,54    (+0,2%)

Dow Jones index            21.478,17   (vlak)

Nasdaq Composite            6.150,86   (+0,7%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdagochtend lager met verliezen van circa een half procent voor de Japanse Nikkei en de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225              19.978,87 (-0,5%)

Shanghai Composite      3.193,40 (-0,4%)

Hang Seng               25.454,10 (-0,3%) 

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1344 en daarmee vrijwel onveranderd ten opzichte van de koers rond het slot op Wall Street woensdagavond.

USD/JPY Yen   113,03

EUR/USD Euro  1,1344

EUR/JPY Yen   128,21 

MACRO-AGENDA:

06:30 Inflatie - Juni (NL) 

08:00 Fabrieksorders - Mei (Dld) 

13:30 Notulen Europese Centrale Bank (eur) 

14:15 ADP Banenrapport - Juni (VS) 

14:30 Handelsbalans - Mei def. (VS) 

14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS) 

15:45 Inkoopmanagersindex Diensten Markit - Juni (VS) 

16:00 Inkoopmanagersindex Diensten ISM - Juni (VS) 

17:00 Olievoorraden - Wekelijks (VS)  

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Galapagos wint opnieuw.

8 minuten geleden - Lees verder

Wall Street eindigt verdeeld

Home Depot onderuit na koerswijziging Sears

14 minuten geleden - Lees verder

Wall Street koerst op verlies

Home Depot trekt Dow Jones index omlaag

52 minuten geleden - Lees verder

Olie valt terug na top

Handelaren blijven bezorgd over Libiƫ en Nigeria.

1 uur geleden - Lees verder

Europese beurzen sluiten lager

Hogere euro drukt aandelenmarkten.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.199,22 -0,32% -16,85 5.216,07
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.314,35 0,23% 11,99 5.302,36