Europese beurzen zakken weg

Redactie ABM Financial News - 6 juli 2017, 12:42

Rendement op Duitse tienjaarsleningen sinds lange tijd weer boven half procent.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag na een voorzichtig hogere opening weggezakt. Rond lunchtijd noteerde de Stoxx Europe 600 index 0,9 procent lager. De Duitse DAX verloor ook 0,9 procent, de Franse CAC 40 leverde zelfs 1,1 procent in en de Britse FTSE zakte 0,8 procent.

De stemming op de aandelenmarkten is donderdag nerveus, voorafgaand aan de G20 top in Hamburg die vrijdag begint. De euro en het Britse pond stegen en het rendement op Duitse tienjaarsobligaties kwam voor het eerst sinds begin 2016 weer boven een half procent uit, te midden van de aanhoudende speculatie over monetaire verkrapping door de Europese Centrale Bank.

Qua macro-economische publicaties in Europa was het donderdagochtend rustig. Alleen de Duitse fabrieksorders over mei en groeicijfers van de OESO stonden op de rol. Die stegen, met 1,0 procent, maar dit was minder dan de 1,9 procent die werd voorzien. De OESO sprak verder van een groei van 0,5 procent in het eerste kwartaal van dit jaar, tegen 0,7 procent in de laatste drie maanden van 2016.

Vanmiddag kan de markt zich opmaken voor meer vuurwerk, met de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de ECB en het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP over de werkgelegenheid in de private sector in Amerika.

Over de notulen van de ECB, die om half 2 worden vrijgegeven, zei marktanalist Ipek Ozkardeskaya van London Capital Group dat die mogelijk op een teleurstelling uit zullen lopen voor ECB-havikken, "wanneer de ECB de nadruk legt op de lage inflatie en weinig inzicht geeft in de exitplannen voor de monetaire verruiming."

De notulen die de Amerikaanse Federal Reserve woensdagavond vrijgaf, boden de markt weinig inzicht in mogelijke verdere renteverhogingen dit jaar, zei Ozkardeskaya. 

Olie werd woensdag goedkoper nadat Rusland volgens mediaberichten zou hebben gezegd dat men geen verdere productie-inperkingen ondersteunt. Daarnaast nam de olie-export uit OPEC landen toe, wat haaks staat op de gesloten productiedeal. De olieprijs daalde uiteindelijk zo'n 4 procent. Donderdag was sprake van enig herstel. Rond het middaguur noteerde de augustus-future op een vat West Texas Intermediate 1,6 procent hoger op 45,83 dollar. Volgende richtpunt is het wekelijkse olievoorradenrapport van de Energy Information Administration. 

De euro/dollar noteerde rond lunchtijd op 1,1373, tegen 1,1344 donderdagochtend.

Bedrijfsnieuws

Reckitt Benckiser heeft in het tweede kwartaal een lagere omzet behaald als gevolg van de cyberaanval die vorige week wereldwijd bedrijven raakte. Dit zei de Britse producent van merken als Dettol, Airwick en Durex. De aanval betekende een verstoring in de productie en distributie van producten, waardoor bepaalde orders niet konden worden verscheept en ingeboekt voor het eind van het tweede kwartaal. De impact voor de verslagperiode wordt ingeschat op een daling van de vergelijkbare omzet met 2 procent. Ook de omzet in heel het boekjaar zal hierdoor iets minder hard toenemen dan eerder verwacht. Volgens analisten van Investec Economics moet het bedrijf er in de tweede helft van het jaar nog hard aan trekken om überhaupt een omzetstijging te bewerkstelligen. Het aandeel Reckitt Benckiser daalde 2,3 procent.

In Parijs stond cateraar Sodexo flink onder druk, met een verlies van 6,0 procent. De Franse onderneming kwam donderdag met een omzetwaarschuwing en verwacht nu een groei van 1,5 tot 2 procent in plaats van de eerder uitgesproken 2,5 procent. Het bedrijf wijt de neerwaartse bijstelling aan tegenvallende resultaten in Amerika. Wel verwacht Sodexo zijn operationele margedoelstellingen te halen. 

Het moederbedrijf van modeketen Primark, Associated British Foods heeft in de eerste negen maanden van zijn gebroken boekjaar een hogere omzet behaald en stelde de outlook voor heel het jaar licht opwaarts bij, met name dankzij de sterke prestaties bij onderdeel Primark. Analisten van Davy Research spraken van sterke cijfers en het aandeel steeg 3,0 procent.

Prijsvechter easyJet kwam met vervoerscijfers over juni. Afgelopen maand steeg het passagiersvervoer met ruim 11 procent. Het aandeel verloor evenwel 2,2 procent. Sectorgenoot Ryanair daalde 0,4 procent, terwijl Air France-KLM 1,1 procent won.

Merck KGaA daalde 1,4 procent nadat de Europese Commissie bekendmaakte dat het bedrijf wordt onderzocht vanwege het mogelijk overtreden van de fusieregels van de EU. Ook het Japanse Canon en het Amerikaanse General Electric worden genoemd in het onderzoek van de toezichthouder.

Futures Wall Street

De Amerikaanse futures duiden donderdag op een lagere opening voor Wall Street. Rond lunchtijd noteerden de futures op de S&P 500 index 0,4 procent lager, daalden die op de Dow Jones index 0,3 procent en verloren die op de Nasdaq 0,8 procent.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag hoger. De toonaangevende S&P 500 index eindigde 0,2 hoger op 2.432,54 punten, de Dow Jones index sloot vlak op 21.478,17 punten en de Nasdaq won 0,7 procent op 6.150,86 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

Gisteren - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

Gisteren - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs weer onder druk

Focus op bijeenkomst OPEC in Sint Petersburg.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.117,66 -1,57% -81,56 5.199,22
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.296,15 -0,34% -18,20 5.314,35