Frankrijk gooit staatsbelangen in verkoop voor innovatiefonds

Redactie ABM Financial News - 6 juli 2017, 08:39

Minister kondigt "aanzienlijke" verkoop aan.

(ABM FN-Dow Jones) Frankrijk zal in de komende maanden een "aanzienlijke" hoeveelheid staatseigendommen verkopen om de belofte te kunnen financieren van de nieuwe president Emmanuel Macron, dat er een innovatiefonds van 10 miljard euro komt. Dit zei de Franse minister van financiën Bruno Le Maire woensdag.

De Franse overheid bezit belangen in een groot aantal bedrijven, uiteenlopend van de energiereus Electricité de France tot autofabrikant Renault en telecomgroep Orange. Het agentschap dat deze staatsbelangen beheert namens het Franse ministerie van financiën, heeft in totaal voor zo'n 90 miljard aan bezittingen.

Le Maire noemde geen namen van bedrijven waar de overheid zich uit zou willen terugtrekken. Hij zei dat hij dit in de komende maanden zal besluiten. 

"Geld van de belastingbetaler is beter belegd in de financiering van innovatie dan in de winst van een paar beursgenoteerde bedrijven", zei de minister tijdens een bijeenkomst over de Franse economie.

De kersverse minister van financiën werd vorige week geconfronteerd met een gat in de Franse begroting, waardoor de Europese doelstelling voor overheidstekorten dit jaar niet zal worden gehaald. President Macron heeft bezuinigingen aangekondigd om de begroting weer op koers te krijgen.

Volgens Le Maire is investeren in innovatie die de huidige economie verstoort kostbaar en levert het geen snelle winst op. Maar het verschuiven van publiek geld van grote bedrijven naar riskantere vernieuwende initiatieven zou Frankrijk helpen om andere grote economieën, zoals China en de Verenigde Staten, bij te benen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright 2017 Dow Jones & Company. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Galapagos wint opnieuw.

13 minuten geleden - Lees verder

Wall Street eindigt verdeeld

Home Depot onderuit na koerswijziging Sears

20 minuten geleden - Lees verder

Wall Street koerst op verlies

Home Depot trekt Dow Jones index omlaag

57 minuten geleden - Lees verder

Olie valt terug na top

Handelaren blijven bezorgd over Libiƫ en Nigeria.

1 uur geleden - Lees verder

Europese beurzen sluiten lager

Hogere euro drukt aandelenmarkten.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
EDF toevoegen aan uw watchlist 12,80 -0,16% -0,02 12,82
FRANCE T... toevoegen aan uw watchlist 14,38 0,21% 0,03 14,35
RENAULT toevoegen aan uw watchlist 83,37 0,34% 0,28 83,09