Merck en GM overtraden mogelijk fusieregels EU

Redactie ABM Financial News - 6 juli 2017, 12:06

Bedrijven kwamen volgens Brussel met misleidende informatie.

(ABM FN-Dow Jones) Een aantal Amerikaanse en Europese bedrijven heeft mogelijk de regels van de Europese Unie overtreden door incorrecte of misleidende informatie te geven met betrekking tot fusies. Dit meldde de Europese Commissie als toezichthouder van de EU donderdag.

Het gaat onder meer om overnametrajecten tussen het Duitse Merck KGaA & zijn Amerikaanse sectorgenoot Sigma-Aldrich en General Electric en LM Wind.

De fusie tussen Merck en Sigma-Aldrich werd in 2015 goedgekeurd op voorwaarde dat laatstgenoemde een aantal activiteiten zou verkopen. Sigma-Aldrich vertelde de Commissie echter niet over een innovatief project dat aanzienlijk kon bijdragen aan de omzet. De technologie waarom het draait, werd uiteindelijk met vertraging verkocht aan Honeywell, aldus de toezichthouder.

Bij General Electric en LW Wind ging het om een overname die eerder dit jaar werd goedgekeurd en waarbij GE de Commissie niet informeerde over een aantal onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten met betrekking tot een bepaald product, wat van invloed bleek op een andere overname, namelijk die van Gamesa door Siemens.

Het Japanse Canon wordt ook onderzocht door de Europese Commissie, maar dan omdat het de overname van Toshiba Medical Systems afrondde zonder goedkeuring van de toezichthouder. 

Mochten deze bedrijven inderdaad de regels hebben overtreden, kan dit in het geval van Merck en GE leiden tot boetes die uit kunnen komen op 1 procent van de mondiale jaaromzet. In het geval van Canon kan de boete zelfs oplopen tot 10 procent van de jaaromzet.

"Bedrijven moeten met ons samenwerken om een snelle en voorspelbare fusieprocedure te waarborgen, iets waar zowel de bedrijven als de klanten baat bij hebben", zei eurocommissaris Margrethe Vestager in een toelichting. "We kunnen onze taak echter alleen goed uitvoeren wanneer we kunnen rekenen op de medewerking van de bedrijven in kwestie, zij moeten onze goedkeuring krijgen voor ze hun transacties implementeren en de informatie die ze ons verschaffen moet kloppen en volledig zijn", zei Vestager. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieproductie Libie en Nigeria wederom gespreksonderwerp olietop

OPEC en grote producenten komen bij elkaar in Sint Petersburg.

15 minuten geleden - Lees verder

MarketAxess kiest voor Amsterdam - media

Handelsplatform wil van onzekerheid af.

45 minuten geleden - Lees verder

Cijferseizoen Damrak op stoom

Ook rentebesluit Fed in verschiet.

12 uren geleden - Lees verder

WCM vergroot belang in Core Laboratories

Kapitaalbelang van ruim 6 procent.

Gisteren - Lees verder

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

21 juli 2017, 22:29 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.