AEX in de ban van oplopende rentes en Amerikaanse arbeidsmarkt

Redactie ABM Financial News - 7 juli 2017, 19:34

Op weekbasis winst van 0,5 procent voor Amsterdamse hoofdindex.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag gesloten op 509,92 punten, tegen 507,15 punten vorige week, wat op weekbasis een stijging betekende van 0,5 procent.

De handelsweek begon rustig door de viering van de Amerikaanse onafhankelijkheid, waardoor de handel op Wall Street maandag en dinsdag beperkt was. Geopolitieke spanningen rond Noord-Korea, dat nieuwe rakettesten uitvoerde, kregen daardoor wat meer aandacht.

De rest van de week was er meer vuurwerk, met een reeks aan inkoopmanagersindexen die over het algemeen een positief beeld schetsten van de Europese economie, en een tweetal banenrapporten uit Amerika. Die lieten een verdeeld beeld zien, met een zwak ADP-rapport, maar juist een beter dan verwacht overheidscijfer. Mogelijk was dat te danken aan seizoensinvloeden, maar het toonde volgens marktanalist Stefan Koopman van Rabobank wel aan dat de Amerikaanse economie blijft groeien. De loongroei viel wel tegen en dat geeft volgens Koopman de 'duiven' binnen de Federal Reserve meer ruimte om een afwachtende houding aan te nemen met het verhogen van de rente.

De verwachting van de markt voor nog een renteverhoging dit jaar is iets gedaald. Voor het rapport was dit 55 procent en daarna 52 procent. Er wordt algemeen verwacht dat als de rente omhoog gaat, dit in december zal gebeuren en niet in september. De notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed die eerder deze week verschenen, boden overigens weinig nieuwe inzichten over die timing.

Verder waren het deze week oplopende rentes op staatsobligaties die koersbewegingen uitlokten op de aandelen- en valutamarkten. Zo steeg het rendement op Duitse tienjarige staatsleningen voor het eerst sinds begin 2016 weer boven een half procent.

"De notulen van de ECB-vergadering in juni, die verkrappingsgezinder waren dan verwacht, en minder sterke Amerikaanse arbeidsmarktcijfers van ADP zorgden voor het verder naar elkaar toelopen van de reële rentes in Duitsland en de VS. Als gevolg hiervan steeg de euro/dollar weer boven het niveau van 1,14", zei valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO.

"Op dit moment grijpen beleggers alles aan om de euro verder omhoog te duwen en de dollar omlaag", voegde Boele toe.

Olie wist aanvankelijk te stijgen deze week, nadat het aantal actieve boorplatforms in Amerika voor het eerst sinds februari bleek gedaald. Echter, halverwege de handelsweek staken de zorgen over de productiedeal van de OPEC weer de kop op vanwege berichten dat Rusland verdere inperkingen niet zal steunen.

Ook oliekartel OPEC lijkt zich zorgen te maken dat de olieprijs niet verder weet door te stijgen. Volgens diverse afgevaardigden overweegt het kartel om Libië en Nigeria een productieplafond op te leggen.

Het is juist de oplopende productie in Libië en Nigeria die de beoogde productieverlaging van 1,8 miljoen vaten per dag onder druk zet. Libië verhoogde de dagproductie van 0,4 miljoen naar 1,0 miljoen vaten en in Nigeria liep de productie op met 0,2 miljoen vaten tot 1,6 miljoen stuks, aldus cijfers van JBC.

"Nigeria is duidelijk een zorg aan het worden", zei een van delegatieleden uit de Arabische wereld. Diverse andere leden sloten zich bij deze woorden aan.

Volgende week

Het kwartaalcijferseizoen komt volgende week langzaam op gang, met op vrijdag de eerste resultaten van Amerikaanse banken. In Nederland laat de echte start van het cijferseizoen nog een week langer op zich wachten.

Op macro-economisch vlak is er volgende week aandacht voor het Beige Book van de Federal Reserve, inflatiecijfers uit Europa en Amerika. Verder verschijnen een aantal rapporten over de ontwikkeling van de mondiale oliemarkt.

Verder zal voorzitter Janet Yellen van de Fed verantwoording afleggen over het monetaire beleid van de centrale bank voor het Amerikaanse Congres. Volgens valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO worden die hoorzittingen belangrijk voor de dollar, net als inflatiecijfers uit Amerika.

Stijgers en dalers

Financials zaten deze week in de lift, waarmee de markt leek voor te sorteren op een verkrapping van het monetaire beleid van de ECB en dus oplopende rentes. Dit werd ook onderstreept door de stijging van het rendement op Duitse tienjaarsleningen tot boven een half procent. NN Group won op weekbasis 5,4 procent, ABN AMRO steeg 4,1 procent en Aegon en ING Groep zagen de beurswaarde met respectievelijk 7,6 en 3,3 procent toenemen.

Unibail-Rodamco bewoog juist in tegengestelde richting en daalde op weekbasis 3,2 procent. Vastgoed is juist gebaat bij een lage rente.

Ook in de Midkap stond vastgoed onder druk met verliezen op weekbasis van 2,1 en 1,7 procent voor Eurocommercial Properties en Wereldhave.

In de AMX waren TomTom en Sligro Food Group blikvangers. TomTom sloot deals om bij te dragen aan de ontwikkeling van zelfrijdende auto's met het Chinese Baidu en het Amerikaanse Cisco. Over de alliantie met Baidu zei analist Martijn den Drijver van NIBC dat dit een goede deal was voor de navigatiespecialist. Den Drijver paste zijn taxaties evenwel nog iet aan, omdat bij gebrek aan financiële details de impact van de deal moeilijk te kwantificeren is. Het aandeel TomTom steeg 4,6 op weekbasis en was daarmee koploper in de AMX.

Sligro dankte de stijging ten opzichte van vorige week vrijdag van 1,6 procent aan de berichten dat Jumbo een bod zou hebben uitgebracht op supermarktketen Emté. Sligro verklaarde echter dat dergelijke biedingen op de activiteiten momenteel niet opportuun zijn en dat een verkoop niet de voorkeur heeft. NIBC was verbaasd over de afwijzing en wees er op dat Sligro al meer dan tien jaar kampt met een te kleine, matig winstgevende en niet groeiende tak Foodretail.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

AT&T overtreft verwachtingen

Winst beter dan analisten hadden voorzien.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Galapagos grootste winnaar.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Bedrijfscijfers stuwen sentiment.

Gisteren - Lees verder

Wall Street op weg naar hoger slot

Bedrijfscijfers stuwen sentiment.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 524,69 0,58% 3,04 521,65
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 805,05 -0,21% -1,70 806,75
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 994,41 0,38% 3,79 990,62