Beursupdate: rode koersenborden op Damrak

Redactie ABM Financial News - 7 juli 2017, 11:36

Markten in de ban van rentevrees en banenrapport.

(ABM FN-Dow Jones) De koersenborden in Amsterdam waren vrijdag richting het eind van de ochtend roodgekleurd. De AEX noteerde 0,3 procent lager op 508,28 punten. De AMX en AScX daalden achtereenvolgens 0,2 en 0,3 procent.

"Vandaag zal voornamelijk in het teken staan van het Amerikaanse banenrapport. Gaat dit rapport tevens een tegenvallend beeld geven van de ontwikkeling van de Amerikaanse economie? Dan zou dit zomaar voor verdere verschuivingen kunnen gaan zorgen", zei beleggingsspecialist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx.

De Amerikaanse banencijfers verschijnen vrijdagmiddag en gemiddeld wordt gerekend op een groei van de werkgelegenheid met circa 170.000 banen. Alles onder de 150.000 wordt sowieso gezien als teleurstelling, zei marktanalist Ron van de Does van IG. 

Donderdag viel de voorbode van de Amerikaanse overheidscijfers, het ADP banenrapport, al teleurstellend uit, met een groei van slechts 158.000 banen. "Dit kan eventueel weer zorgen dat de Fed weer meer Dovish gaat worden. Dit terwijl beleggers eindelijk vrede lijken te hebben met verdere renteverhogingen", zei beleggingsspecialist Sleutel. 

Ondertussen rommelt het ook op de obligatiemarkten, met een opgelopen rendement op Duitse staatsobligaties, vanwege de uitzicht op verdere monetaire verkrapping door grote mondiale centrale banken als de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank. Vrijdag noteerde de Duitse tienjaarsyield op 0,57 procent, nadat donderdag voor het eerst sinds begin 2016 een uitbraak plaats vond boven de 0,50 procent. 

Vanochtend verschenen vanuit Europa cijfers over de industrie. In Duitsland, Frankrijk en Spanje was sprake van een stijging van de productie in mei, terwijl die in het Verenigd Koninkrijk daalde. Verder liep het Britse handelstekort op.

Olie stond vrijdagochtend weer onder druk, met een daling van de prijs met 2,5 procent op 44,35 dollar. Donderdag sloot de augustus-future op een vat West Texas Intermediate nog circa een procent hoger na een sterke daling van de Amerikaanse olievoorraden, met ruim 6 miljoen vaten. 

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1422 en daarmee nauwelijks veranderd ten opzichte van de koers rond het sluiten van Wall Street gisteravond. De grens van 1,14 dollar werd donderdag weer doorbroken vanwege het idee dat de ECB zijn monetaire beleid zal gaan inperken.

Stijgers en dalers

Aan de oliesector gerelateerde fondsen stonden onder druk. SBM Offshore daalde 2,6 procent en Royal Dutch Shell leverde 1,2 procent in.

Kepler Cheuvreux verhoogde het advies voor Aegon van Houden naar Kopen en stelde daarbij het koersdoel opwaarts bij van 4,80 naar 5,40 euro. Volgens analist Benoit Pétrarque is het aandeel Aegon achtergebleven op andere Europese verzekeraars. Het aandeel voerde de AEX aan met een winst van 1,5 procent.

Kepler Chevreux schrapte vrijdag verder het koopadvies op Heineken en ruilde het in voor een Houden advies. Het aandeel reageerde beperkt, gezien het verlies van 0,3 procent.

Berenberg verlaagde het koersdoel op Wolters Kluwer van 37,00 naar 35,00 euro terwijl het Houden advies werd gehandhaafd. Op korte termijn heeft het aandeel volgens de analisten zijn top bereikt wanneer wordt gekeken naar het groeiperspectief. Het aandeel Wolters Kluwer daalde 1,2 procent.

Elliott Advisors maakte bekend dat het AkzoNobel opnieuw voor de rechter sleept om een aandeelhoudersvergadering af te dwingen om te stemmen over het vertrek van Antony Burgmans, de voorzitter van de raad van commissarissen van het verf- en chemieconcern. Het aandeel AkzoNobel daalde 0,3 procent.

Koploper in de AMX was Air France-KLM, dat ruim 2 procent steeg.

Sligro Food Group steeg donderdag nog op de berichten dat Jumbo supermarktketen Emté zou willen overnemen, hoewel het concern uit Veghel zelf aangaf dat biedingen van welke partij dan ook momenteel niet "opportuun" zijn. Vrijdag daalde het aandeel 0,2 procent. Analist John David Roeg van NIBC schreef verbaasd te zijn dat Sligro niet bereid is met Jumbo te praten, omdat het concern al meer dan tien jaar kampt met een te kleine, matig winstgevende en niet groeiende tak Foodretail.

Onder de kleine fondsen viel Takeaway.com op. Het aandeel kreeg bij UBS een koersdoelverhoging van 36,00 naar 438,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. De Zwitserse bank verwacht sterke halfjaarcijfers qua orders en omzet hoewel de brutomarge vermoedelijk wat onder de consensus uitkomt. Het aandeel steeg 2,9 procent. 

Hal Trust maakte donderdag nabeurs bekend dat het zijn belang in online retailer Coolblue heeft uitgebreid. Vrijdag verhoogde KBC Securities het koersdoel van de investeringsmaatschappij van 173,00 naar 78,00 euro bij een ongewijzigd Houden advies. Het is positief dat Hal gebruik gaat maken van zijn geld hoewel er nog altijd voldoende in kas zit, merkte analist Cédric Duinslaeger op. Het aandeel reageerde nauwelijks en steeg 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

McDonald's boekt hoger bedrijfsresultaat

Identieke omzet Verenigde Staten stijgt met 3,9 procent.

9 minuten geleden - Lees verder

Private equity biedt op Spreads van Unilever - media

Bod van 6 miljard pond.

27 minuten geleden - Lees verder

3M stelt winstverwachting opwaarts bij

Post-it-maker boekt tegenvallende omzet.

35 minuten geleden - Lees verder

Kimberly-Clark boekt minder winst

Outlook neerwaarts bijgesteld.

42 minuten geleden - Lees verder

Lagere resultaten voor General Motors

Record aantal auto's van de band in China.

42 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,65 -0,11% -0,57 522,22
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 806,75 0,16% 1,27 805,48
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 990,62 -0,03% -0,31 990,93