Damrak in teken van rentevrees

Redactie ABM Financial News - 7 juli 2017, 08:09

Oplopende rente maakt beleggers nerveus.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een licht lagere opening tegemoet. De Amerikaanse beurzen stonden donderdagavond fors onder druk en ook de Aziatische beurzen noteren vanochtend lager. 

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent. Donderdag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak al 0,2 procent lager naar 509,94 punten, een daling van circa vijf procent vanaf de langjarige top, neergezet begin mei.

Beleggers keken donderdag onder meer met argusogen naar de Duitse bunds, staatsleningen met een looptijd van 10 jaar. Het rendement op deze leningen steeg met maar liefst 20 procent naar 0,56 procent, het hoogste niveau sinds begin 2016. Historisch is echter nog steeds sprake van een extreme lage rentevergoeding op overheidsschulden. "De Duitse Bund steeg tot boven de 0,50 procent. De bovenkant van de bandbreedte lag op het mooie ronde niveau van 0,50 en dat is nu doorbroken", zei analist Arne Petimezas van AFS. De Nederlandse rente op een vergelijke bare lening steeg met 14 procent naar 0,75 procent.

Volgens Petimezas kocht de Europese Centrale Bank de afgelopen maanden steeds minder obligaties op, een teken volgens de analist dat er niet meer genoeg ruimte in de markt is voor de opkoopdoelstellingen van de ECB en dat de kwantitatieve verruiming "echt moet gaan stoppen".

De rente kwam onder meer in beweging door de vrijgave van de notulen van het laatste rentebesluit van de Federal Reserve, woensdag nabeurs Nederlandse tijd, en de notulen van de Europese centrale bank, donderdagmiddag.

Binnen de Amerikaanse centrale bank lijkt de bereidheid te groeien om al in september te starten met het inkrimpen van de balans. De Federal Reserve wil door het niet herinvesteren van aflopende obligaties zijn tijdens de financiële crisis tot ongekende hoogte opgeblazen balans weer normaliseren. Algemeen wordt aangenomen dat de monetaire verruiming van de afgelopen jaren een belangrijke rol heeft gespeeld bij het zeer vriendelijk beursklimaat.

De ECB bleek daarnaast tijdens zijn rentevergadering in juni overwogen te hebben om zijn forward guidance aan te passen en de verwijzing naar het eventueel opvoeren van de kwantitatieve verruiming te schrappen. Marktvolgers interpreteerden dit als een signaal dat ook de afbouw van de balans van de ECB in het vizier komt.

De Amerikaanse beurzen koersten donderdag lager, in navolging van de Europese beurzen, waarbij oplopende rentes deels leidde tot een vlucht uit aandelen en naar obligaties. Hoofdgraadmeter S&P 500 gaf krap een procent prijs, ondanks een stijging van de olieprijs met 0,9 procent naar 45,52 dollar. In de Aziatische handel vanochtend daalde de future evenwel al weer meer dan een procent.

Ook werden beleggers nerveus van een tegenvallend rapport van loonstrookjesverwerker ADP, dat als voorbode wordt beschouwd van het officiële banenrapport dat vanmiddag wordt vrijgegeven. Het aantal banen in de niet-agrarische private sector steeg volgens de gegevens van ADP met 158.000 stuks, terwijl de markt rekende op een groei van circa 180.000 banen.

Aziatische beleggers volgen aanvankelijk het Amerikaanse pad, maar in de loop van de handelsdag werden de verliezen beperkt tot enkele tienden van een procent. Alleen de grondstofgevoelige beurs in Sydney was een negatieve uitschieter met een verlies van bijna een procent. 

Naast het Amerikaanse banenrapport kijken beleggers vandaag ook uit naar cijfers over de industriële productie in onder meer Duitsland en Frankrijk, terwijl ook de start van de G20 top in Hamburg letterlijk en figuurlijk de gemoederen kan bezig houden.

Bedrijfsnieuws

Bierbrouwers komen mogelijk in beweging na een rapport van Kepler Cheuvreux. Analist Richard Withagen verlaagde het advies voor Heineken van Kopen naar Houden, terwijl het advies voor AB Inbev juist werd verhoogd van Houden naar Kopen. Voor Carlsberg bleef het advies onveranderd Reduceren.

HAL Trust breidde zijn belang in webwinkel Coolblue uit van 20,0 naar 30,1 procent door de aankoop van bestaande aandelen van twee van de drie oprichters van de onderneming. Een overnameprijs werd niet genoemd. Het in Rotterdam gevestigde Coolblue is één van de leidende online retailers in de Benelux. De omzet van het bedrijf bedroeg afgelopen jaar 857 miljoen euro.

Berenberg verlaagde het koersdoel voor Wolters Kluwer verlaagd van 37,00 naar 35,00 euro, terwijl het Houden advies werd gehandhaafd. 

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index sloot donderdag 0,7 procent lager op 21.320,18 punten, de toonaangevende S&P 500 index verloor 0,9 procent tot 2.409,78 punten en de Nasdaq eindigde een vol procent lager op 6.089,46 punten.

 

 

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

WCM vergroot belang in Core Laboratories

Kapitaalbelang van ruim 6 procent.

Gisteren - Lees verder

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

21 juli 2017, 22:29 - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

21 juli 2017, 22:14 - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

21 juli 2017, 22:09 - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

21 juli 2017, 21:34 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 522,22 -0,77% -4,07 526,29
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 805,48 -1,90% -15,57 821,05
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 990,93 -2,06% -20,81 1.011,74