Europese beurzen verdeeld gesloten

Redactie ABM Financial News - 7 juli 2017, 18:39

Vrees monetaire verkrapping drukt op sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag verdeeld gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,1 procent tot 380,18 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,1 procent op 12.388,68 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,1 procent op 5.145,16 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent hoger op 7.350,92 punten.

De handelsdag stond vrijdag in het teken van het Amerikaans banenrapport, de vrees voor monetaire verkrapping en de G20-top in het Duitse Hamburg.

De vrees voor monetaire verkrapping vertaalde zich vrijdag in een verder oplopend rendement op Duitse staatsleningen, nadat donderdag voor het eerst sinds begin 2016 een uitbraak plaats vond boven de 0,50 procent. "Als de paniek toeneemt, dan gaan we grotere bewegingen in Europese obligaties yields zien", verwacht markanalist Naeem Aslam van Think Markets.

Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid bleek vrijdag dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in juni harder is gestegen dan verwacht. Er kwamen 222.000 banen bij, waar gerekend werd op een stijging met 179.000 banen. Ook werd de groei in de voorgaande maanden opwaarts bijgesteld. De werkloosheid liep echter ook licht op tot 4,4 procent, van 4,3 procent in mei. Verder bleef de loongroei achter. Het gemiddelde uurloon steeg met 0,04 dollar tot 26,25 dollar. Aslam sprak van een sterk banenrapport, hoewel de stijging deels is ingecalculeerd vanwege de traditioneel sterke seizoensgebonden werkgelegenheid in de zomer. "De loongroei was een teleurstelling", voegde de analist toe.

Daarnaast volgde de markt de ontwikkelingen in het Duitse Hamburg, waar de G20 bijeenkomt, en de ontwikkelingen rond de oplopende spanningen tussen Noord-Korea. "Noord-Korea heeft eerder een rakettest gedaan gedurende een internationale top en de Amerikaanse onafhankelijkheidsviering. Maar het komt op een ongemakkelijk tijdstip", aldus valutastrateeg Elsa Lignos van RBC. "Afgelopen week namen de spanningen tussen China en Washington toe, waarbij Beijing kwaad is over een Amerikaanse wapendeal met Taiwan. Daarnaast is het nog niet duidelijk of het Witte Huis de staal en aluminiumimporten gaat beperken. Dit zou de spanningen verder kunnen doen oplopen."

In Europa kreeg de markt een reeks industriële productiedata te verwerken. In Duitsland, Frankrijk en Spanje was sprake van een stijging van de productie in mei, terwijl die in het Verenigd Koninkrijk daalde. Verder liep het Britse handelstekort op. De detailhandelsverkopen in Italië daalden in mei op maandbasis met 0,1 procent.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een augustus-future West Texas Intermediate daalde 3,1 procent tot 44,09 dollar, terwijl een september-future Brent 3,0 procent lager bewoog op 46,66 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1391. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1420 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1423 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De Europese financials stonden vrijdag onder druk. Barclays noteerde 0,5 procent lager, Banco Santander daalde 1,1 procent en Société Générale noteerde 0,9 procent lager. Deutsche Bank sloot sloot 0,2 procent lager.

Oliegeraleteerde fondsen stonden onder druk vanwege de lagere olieprijs. Tullow Oil verloor 2,9 procent, het Spaanse Respol daalde 1,1 procent en Petrofac noteerde 3,4 procent lager.

Carrefour verloor 4,6 procent, vanwege zorgen over de winstmarges van de Franse retailer.  

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent hoger op 2.421,55 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,9 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Wall Street eindigt verdeeld

Home Depot onderuit na koerswijziging Sears

12 minuten geleden - Lees verder

Wall Street koerst op verlies

Home Depot trekt Dow Jones index omlaag

50 minuten geleden - Lees verder

Olie valt terug na top

Handelaren blijven bezorgd over Libiƫ en Nigeria.

1 uur geleden - Lees verder

Europese beurzen sluiten lager

Hogere euro drukt aandelenmarkten.

3 uren geleden - Lees verder

Hogere resultaten voor Acomo

Dividend onveranderd.

4 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.199,22 -0,32% -16,85 5.216,07
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.314,35 0,23% 11,99 5.302,36