Oplopende rentes drukken Europese beurzen

Redactie ABM Financial News - 7 juli 2017, 12:23

Olieprijs weer aan het dalen.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa noteerden vrijdag rond het middaguur in het rood. De Stoxx Europe 600 index verloor 0,3 procent, de Duitse DAX leverde 0,2 procent in en de Franse CACV 40 daalde 0,3 procent. De Britse FTSE hield het bij een vlakke stand.

Marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets wees erop dat beleggers duidelijk last hebben van een zogenaamd 'taper tantrum' vanwege de havik-achtige geluiden van centrale banken.

"Alle aandacht zal gevestigd blijven op de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve", verwacht de marktanalist dan ook. 

De vrees voor monetaire verkrapping vertaalde zich ook vrijdag weer in een oplopend rendement op Duitse staatsleningen. Richting het eind van de ochtend noteerde de Duitse tienjaarsyield 0,4 procent hoger op 0,57 procent, nadat donderdag voor het eerst sinds begin 2016 een uitbraak plaats vond boven de 0,50 procent. 

"Als de paniek toeneemt, dan gaan we grotere bewegingen in Europese obligaties yields zien", verwacht Aslam.

Naast rentevrees spelen ook geopolitieke zorgen de markten parten en zullen beleggers dan ook kijken naar het nieuws rondom de G20-top in het Duitse Hamburg, waar onder meer over Noord-Korea wordt gesproken.

Item van de dag is echter het Amerikaanse banenrapport dat vrijdagmiddag verschijnt. Gemiddeld wordt gerekend op een groei van de werkgelegenheid met circa 170.000 banen. Alles onder de 150.000 wordt sowieso gezien als teleurstelling, denken marktkenners.

Donderdag viel de voorbode van de Amerikaanse overheidscijfers, het ADP banenrapport, al teleurstellend uit, met een groei van slechts 158.000 banen. 

"Daarbij is de lat laag gelegd voor vandaag", zei marktanalist Aslam. "Enerzijds kan het daardoor alleen maar meevallen, maat aan de andere kant zou een banencijfer dat lager is dan verwacht voor een enorm negatief sentiment kunnen zorgen", voorspelde de marktvorser. 

Vanochtend verschenen vanuit Europa cijfers over de industrie. In Duitsland, Frankrijk en Spanje was sprake van een stijging van de productie in mei, terwijl die in het Verenigd Koninkrijk daalde. Verder liep het Britse handelstekort op.

Olie stond vrijdagochtend weer onder druk, met een daling van de prijs met 2,5 procent op 44,38 dollar. Donderdag sloot de augustus-future op een vat West Texas Intermediate nog circa een procent hoger na een sterke daling van de Amerikaanse olievoorraden, met ruim 6 miljoen vaten. 

De euro/dollar noteerde rond lunchtijd op 1,1412 en daarmee iets onder de koers rond het sluiten van Wall Street gisteravond. De grens van 1,14 dollar werd donderdag weer doorbroken vanwege het idee dat de ECB zijn monetaire beleid zal gaan inperken.

Stijgers en dalers

In het spoor van de dalende olieprijs stond de energiesector onder druk. Royal Dutch Shell verloor een half procent, net als BP. Total leverde een procent in.

Carrefour heeft in het tweede kwartaal een 6,1 procent hogere omzet behaald. Analisten van Bryan Garnier spraken van sterke omzetcijfers, maar verwachten wel margedruk in Frankrijk. Het aandeel Carrefour verloor 4,3 procent.

Futures Wall Street

De futures op de Dow Jones en de S&P 500 duiden vrijdag op een vrijwel vlakke opening voor Wall Street. De openingsindicatie voor de Nasdaq lag op een winst van krap 0,1 procent.

Slotstanden Amerika

De aandelenmarkten in Amerika zijn donderdag lager gesloten. De S&P 500 index eindigde 0,9 procent lager op 2.409,75 punten, de Dow Jones index verloor 0,7 procent op 21.320,04 punten en de Nasdaq kwam met een slotstand van 6.089,46 punten, 0,1 procent lager uit.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

AT&T overtreft verwachtingen

Winst beter dan analisten hadden voorzien.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Galapagos grootste winnaar.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Bedrijfscijfers stuwen sentiment.

Gisteren - Lees verder

Wall Street op weg naar hoger slot

Bedrijfscijfers stuwen sentiment.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.161,08 0,65% 33,38 5.127,70
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.283,75 0,38% 20,07 5.263,68