Sterk banenrapport zet AEX niet hoger

Redactie ABM Financial News - 7 juli 2017, 18:02

Overnamespeculatie duw in de rug voor Refresco.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag verdeeld gesloten. De AEX index stond vlak 509,92 punten, terwijl de AMX een winst van 0,5 procent noteerde op 797,19 punten en de AScX 0,5 procent won tot 990,09 punten.

Buiten de start van de G20 top ging de aandacht van de financiële markten vooral uit naar het verrassend sterke Amerikaanse banenrapport.

"Ik ben hooglijk verbaasd over deze zeer sterke cijfers, die niemand had verwacht en ik al helemaal niet", zei marktanalist Ron van der Does van IG Nederland tegen ABM Financial News. "De beperkte loonstijging viel weliswaar wat tegen, maar die is redelijk in lijn met de lage inflatie en zal voor de Fed zeker geen reden zijn om zijn beleid te wijzigen, denk ik. Ik voorzie het begin van de afbouw van de balans van de Fed in september, gevolgd door een renteverhoging in december", voegde hij toe.

Vrijdagmiddag bleek uit het banenrapport van het ministerie van Arbeid dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in juni harder is gestegen dan verwacht. Er kwamen afgelopen maand 222.000 banen bij, waar geraadpleegde economen uitgingen van een banengroei van circa 179.000. Daarbij werd ook de groei voor de voorgaande maanden opwaarts bijgesteld.

De werkloosheid liep licht op van 4,3 procent in mei naar 4,4 procent. Er was gerekend op een ongewijzigd werkloosheidspercentage. In juni lag de arbeidsparticipatie licht lager op 62,8 procent, terwijl het gemiddelde uurloon slechts met 0,04 dollar toenam tot 26,25 dollar.

Analist Van der Does vond de gematigde reactie op de beurzen na het banenrapport geen reden tot zorg. "Vergeet niet dat veel indexen dichtbij recordhoogten zitten en dat veel beleggers nu hun winsten nemen of vanwege verschillende onzekerheden en oplopende rentes overstappen naar financials en obligaties. Dollargevoelige fondsen als Randstad, RELX en Wolters Kluwer worden nu juist gemeden", zei hij.

In een vanwege hevige protesten en zware beveiligingsmaatregelen onrustig Hamburg is vrijdag de tweedaagse G20 top begonnen. Daar ontmoetten de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische evenknie Vladimir Poetin elkaar voor het eerst persoonlijk. Verder staan daar onder meer handel, klimaat en de migratieproblematiek op de agenda.

Oliekartel OPEC overweegt om Libië en Nigeria een productieplafond op te leggen, schreef The Wall Street Journal vrijdag op basis van uitspraken van afgevaardigden van het kartel. Het is juist de oplopende productie in Libië en Nigeria die de beoogde productieverlaging van 1,8 miljoen vaten per dag onder druk zet. Libië verhoogde de dagproductie van 0,4 miljoen naar 1,0 miljoen vaten en in Nigeria liep de productie op met 0,2 miljoen vaten tot 1,6 miljoen stuks, aldus cijfers van JBC.

Vanochtend verschenen vanuit Europa onder meer macrocijfers over de industrie. In Duitsland, Frankrijk en Spanje was sprake van een stijging van de productie in mei, terwijl die in het Verenigd Koninkrijk daalde. Verder liep het Britse handelstekort op.

Olie noteerde vrijdag weer behoorlijk in het rood, na de kortstondige opleving op donderdag vanwege de veel sterker dan verwacht gedaalde Amerikaanse olievoorraden. Een augustus-future West Texas Intermediate daalde 2,7 procent tot 44,30 dollar, terwijl een september-future Brent 2,7 procent lager bewoog naar 46,83 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1393. Bij het sluiten van de vorige handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1407 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1420 op de borden.  

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 14 van de 25 fondsen in het groen, aangevoerd door Aegon met een winst van 2,4 procent, gevolgd door Galapagos, dat 2,0 procent steeg.

Kepler Cheuvreux verhoogde het advies voor Aegon van Houden naar Kopen en stelde daarbij het koersdoel opwaarts bij van 4,80 naar 5,40 euro. Volgens analist Benoit Pétrarque is het aandeel Aegon achtergebleven op andere Europese verzekeraars. 

Aan de oliesector gerelateerde fondsen stonden onder druk. SBM Offshore daalde 1,7 procent en was daarmee de sterkste daler, terwijl indexzwaargewicht Royal Dutch Shell bijna 1 procent inleverde.

Vopak sloot vrijdag juist 0,3 procent hoger, nadat de Europese Commissie bekendmaakte goedkeuring te geven aan een samenwerking tussen Vopak, Gasunie en Oiltanking voor een opslagterminal voor vloeibaar aardgas in het noorden van Duitsland. 

AkzoNobel won 0,1 procent, nadat de activistische aandeelhouder Elliott Advisors aankondigde een nieuwe rechtszaak tegen het bedrijf aan te kondigen om het beleid inzake de geweigerde overnamepogingen door PPG Industries aan te vechten. De eerder aangespannen zaak hierover bij de Ondernemingskamer in Amsterdam wordt op 20 september voortgezet.

Kepler Chevreux schrapte vrijdag verder het koopadvies op Heineken en ruilde het in voor een Houden advies. Het aandeel reageerde beperkt, gezien het verlies van 0,1 procent.

Berenberg verlaagde het koersdoel op Wolters Kluwer van 37,00 naar 35,00 euro, waarbij het Houden advies werd gehandhaafd. Op korte termijn heeft het aandeel volgens de analisten zijn top bereikt wanneer wordt gekeken naar het groeiperspectief. Het aandeel Wolters Kluwer daalde 0,7 procent.

Van de Midkapfondsen sloten 15 fondsen in de plus. De lijst werd aangevoerd door Refresco met een winst van 2,7 procent, nadat persbureau Bloomberg vrijdagmiddag meldde dat het Franse private equity bedrijf PAI Partners van plan is een nieuw bod uit te brengen op de Nederlandse bottelaar. Een woordvoerster van Refresco meldde ABM Financial News van niets te weten en wilde verder niet ingaan op de speculaties.

Air France-KLM sloot op een plus van 2,1 procent in de aanloop naar de vervoerscijfers over juni op maandag. Marktvorsers verwachten goede cijfers, gezien eerdere publicaties van de concurrentie.

Sligro Food Group sloot vlak, na aanhoudende speculaties over biedingen op de supermarktketen Emté van het Veghelse concern, waarop het bedrijf donderdag in een reactie meldde in principe liever niet tot een verkoop over te gaan. Analist John David Roeg van NIBC schreef verbaasd te zijn dat Sligro niet bereid is met Jumbo te praten, omdat het concern al meer dan tien jaar kampt met een te kleine, matig winstgevende en niet groeiende tak Foodretail. Sligro zal bij de kwartaalrapportage op 20 juli meer helderheid verschaffen over de toekomst van de kwakkelende supermarkttak. 

BAM Groep sloot 0,7 procent hoger, nadat het bouwconcern bekendmaakte twee wooncomplexen op de Zuidas in Amsterdam te gaan bouwen. De twee woongebouwen, The Gustav en The George genaamd, krijgen in totaal 191 appartementen en ondergrondse parkeergarages en tuinen. BAM is reeds actief geweest op de Zuidas met de bouw van appartementencomplexen Summertime en Op Zuid, en het Gustav Mahlerplein. De nieuwbouw start dit najaar en moet in 2020 klaar zijn.

Het aan de oliesector gelieerde Fugro was in de AMX de sterkste daler met een verlies van bijna 3 procent.

Van de AScX-fondsen was Takeaway.com de sterkste stijger. Het aandeel won bijna 3 procent. Het aandeel kreeg bij UBS een koersdoelverhoging van 36,00 naar 48,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. De Zwitserse bank verwacht sterke halfjaarcijfers qua orders en omzet, hoewel de brutomarge vermoedelijk wat onder de consensus uitkomt. 

Sif Holding was in de AScX de grootste daler met een verlies van 3,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,6 procent hoger op 2.423,38 punten. De Dow Jones index steeg 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde ruim 1 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieproductie Libie en Nigeria wederom gespreksonderwerp olietop

OPEC en grote producenten komen bij elkaar in Sint Petersburg.

15 minuten geleden - Lees verder

MarketAxess kiest voor Amsterdam - media

Handelsplatform wil van onzekerheid af.

45 minuten geleden - Lees verder

Cijferseizoen Damrak op stoom

Ook rentebesluit Fed in verschiet.

12 uren geleden - Lees verder

WCM vergroot belang in Core Laboratories

Kapitaalbelang van ruim 6 procent.

Gisteren - Lees verder

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

21 juli 2017, 22:29 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 522,22 -0,77% -4,07 526,29
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 805,48 -1,90% -15,57 821,05
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 990,93 -2,06% -20,81 1.011,74