Beursblik: hogere looneisen onverstandig

Redactie ABM Financial News - 8 juli 2017, 13:38

ING noemt huidige loonontwikkeling passend.

(ABM FN-Dow Jones) Het is nog te vroeg voor vakbonden om hogere looneisen te stellen. Dit bleek uit onderzoek van het ING Economisch Bureau.

"Wij constateren dat de loongroei nu in lijn is met de ontwikkeling van de economie", aldus hoofdeconoom Marieke Blom van ING Nederland.

"Pas als de arbeidsmarkt echt krap wordt, verwachten we dat vakbonden hogere looneisen kunnen stellen. Te snelle loonstijging kan bovendien schadelijke effecten hebben", voegde Blom daaraan toe.

ING verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met circa 2,5 procent groeit. De lonen stijgen met ongeveer 2 procent. Dit laatste is voor bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau onvoldoende.

De arbeidsmarkt is momenteel nog "vrij ruim" en de verborgen werkloosheid is relatief hoog, concludeerde ING echter. De bedrijfswinsten zijn weliswaar hersteld sinds de crisis, maar van een piek in de winstgevendheid is volgens de economen van de bank geen sprake. "Vooral kleine bedrijven zitten krap bij kas."

Kortom de lonen ontwikkelen zich volgens ING op een manier die past bij de conjunctuur.

Een te snelle loonstijging kan zelfs schadelijk zijn voor de economie. "Voor het nog herstellende mkb kunnen hoge lonen een gevoelige klap zijn waardoor het uitbreidingen en investeringen uitstelt. Bedrijven die wel uitbreiden, kiezen er mogelijk sneller voor om zzp’ers in te huren, te automatiseren, of meer uit te besteden in het buitenland."

"Pas als de arbeidsmarkt echt krap wordt, verwachten we dat vakbonden hogere looneisen kunnen stellen. Tot die tijd is het logisch dat juist het creëren van extra werkgelegenheid prioriteit heeft", aldus Blom.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieproductie Libie en Nigeria wederom gespreksonderwerp olietop

OPEC en grote producenten komen bij elkaar in Sint Petersburg.

19 minuten geleden - Lees verder

MarketAxess kiest voor Amsterdam - media

Handelsplatform wil van onzekerheid af.

50 minuten geleden - Lees verder

Cijferseizoen Damrak op stoom

Ook rentebesluit Fed in verschiet.

12 uren geleden - Lees verder

WCM vergroot belang in Core Laboratories

Kapitaalbelang van ruim 6 procent.

Gisteren - Lees verder

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

21 juli 2017, 22:29 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.