Beursupdate: DSM hoger op groen Damrak

Redactie ABM Financial News - 1 augustus 2017, 10:53

GrandVision lager na zwakke resultaten.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren dinsdag richting het einde van de ochtend hoger. De AEX index steeg 0,3 procent tot 526,74 punten, terwijl de AMX een winst van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,2 procent. 

Kwartaalresultaten van DSM en GrandVision zorgden voor beweging. Internationaal kwamen onder andere Rolls-Royce en BP met cijfers. 

Marktvolgers van Lynx wezen op de volle agenda voor zowel economisch nieuws als bedrijven. "Er komt een stroom aan (economische) cijfers, met als key events het kwartaalrapport van Apple (vanavond nabeurs)....en vrijdag het maandelijkse banenrapport. Wie weet brengt dit enige vorm van volatiliteit terug op de markten", stelde Lynx. Donderdag komt de bank of England met het rentebesluit en nieuwe economische ramingen.

Op macro-economisch vlak werden inkoopmanagersindexen gepubliceerd over de industrie. De Duitse en Spaanse industrie groeiden minder hard, terwijl de industrie in Frankrijk aan momentum won. In Italië was sprake van stabiliteit. De bedrijvigheid in de eurozone als geheel is in juli minder hard toegenomen dan een maand eerder. Later op de dag worden ook in de industriële pmi's over de Amerikaanse economie bekend gemaakt. Vanochtend volgen nog groeicijfers uit de eurozone.

Tevens bleek tijdens de ochtendhandel dat de Duitse werkloosheid is gedaald. 

Olieprijzen gingen omhoog met ongeveer 0,4 procent. De euro noteerde tegenover de dollar op 1,1818. Rond het slot van Wall Street maandag was sprake van een wisselkoers van 1,1831. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden de meeste fondsen vanochtend in het groen, aangevoerd door DSM, dat ruim 5 procent steeg. Op gepaste afstand volgde SBM Offshore, dat 1,3 procent won.

DSM werd beloond na goed ontvangen kwartaalresultaten. De winst was beter dan verwacht en de outlook werd verhoogd. De kwartaalomzet steeg met 8 procent naar 2,16 miljard euro, waarbij het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) 15 procent hoger was op 376 miljoen euro en de aangepaste nettowinst 30 procent steeg van 135 miljoen euro een jaar geleden naar 175 miljoen euro in het afgelopen kwartaal. De autonome omzet nam met 6 procent toe. KBC Securities sprak van sterke resultaten en analist Wim Hoste verklaarde op basis van de cijfers en de nieuwe outlook zijn taxaties voor het hele jaar aan te zullen passen. Het aandeel won procent. 

Philips heeft de belangname in het Profound Medical afgerond. De High Intensity Focused Ultrasound (HIFU) activiteiten van Philips worden overgedragen naar Profound, dat is gevestigd in een voorstad van de Canadese stad Toronto. Philips krijgt 7,4 miljoen aandelen van Profound in handen, of een belang van circa 13 procent. De koers van Philips steeg een half procent.

De cijfers die persbureau Bloomberg dinsdag abusievelijk publiceerde als de tweedekwartaalcijfers van ING, zijn niet door de bank verstrekt aan het persbureau en waren blijkbaar een test. Dit zei woordvoerder Raymond Vermeulen van ING Groep dinsdag tegen ABM Financial News. De bank maakt woensdag voorbeurs cijfers bekend. De koers van ING steeg 0,2 procent.

Blackstone en CVC Capital Partners willen gezamenlijk een bod van zo'n 6 miljard Britse pond uitbrengen op de divisie Spreads van Unilever en hebben het Brits-Nederlandse concern om toestemming gevraagd om dit te mogen doen. Dit schreef het Britse Sky News. Unilever daalde 0,2 procent.

Onder de middelgrote fondsen was GrandVision de sterkste daler met 5,4 procent. Er waren vooraf geen hoge verwachtingen in verband met een ongunstige vergelijkingsbasis, maar toch vielen de resultaten nog tegen. De omzet steeg met 1,1 procent tot 876 miljoen euro. Er was door analisten gerekend op een groei van 3,4 procent tot 896,5 miljoen euro. Het aangepaste EBITDA resultaat daalde van 150 miljoen naar 140 miljoen euro, een daling van 6,4 procent. Hier was gerekend op 153,9 miljoen euro. De marge zakte van 17,3 naar 16,0 procent.

Morgan Stanley haalde ASMI van zijn kooplijst en gaf het aandeel een Gelijkgewogen advies. Het koersdoel ging omlaag van 61 naar 52 euro. De analisten werden pessimistischer over ASMI vanwege een combinatie van lagere winsten voor de front-end activiteiten door tegenzittende valutamarkten en een 20 procent lagere waardering voor het belang in ASM Pacific Technology. Het aandeel ASMI verloor 3,0 procent. 

KBC Securities heeft het advies op Heineken Holding dinsdag verlaagd van Kopen naar Houden bij handhaving van een koersdoel van 85,00 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Update van Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen maar verliezers.

Gisteren - Lees verder

Recordresultaten Applied Materials

Kwartaalcijfers aan bovenkant van eigen verwachting.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit flink lager

Tegenvallende macrocijfers en wisselende bedrijfscijfers beheersen markten.

Gisteren - Lees verder

Wall Street koerst af op lager slot

Tegenvallende macrocijfers en bedrijfscijfers beheersen markten.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 523,71 -0,41% -2,18 525,89
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,36 -0,14% -1,12 794,48
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.009,71 -0,12% -1,17 1.010,88