Groene borden in Europa

Redactie ABM Financial News - 1 augustus 2017, 12:03

Markten druk met macro-economische cijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa noteren dinsdag in het groen. Rond het middaguur steeg de Stoxx Europe 600 index 0,6 procent, net als de Duitse DAX en de Franse CAC 40. De Britse FTSE 100 won zelfs 0,8 procent.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets is de risicobereidheid momenteel hoog en laten de beurzen zich niet onder druk zetten door de waardestijgingen van de euro en het Britse pond.

De euro steeg maandag boven de grens van 1,18 dollar en daarmee het hoogste niveau sinds januari 2015. Bij het sluiten van Wall Street verhandelde het muntpaar op 1,1839 en dinsdag was de munt iets gezakt, tot 1,1817. 

"Sinds een dieptepunt in april is de munt meer dan 12 procent gestegen en eigenlijk hebben we sindsdien geen betekenisvolle correctie gezien", aldus marktstrateeg Hussein Sayed van FXTM. 

De toenemende kans op monetaire verkrapping door de Europese Centrale Bank en het politieke tumult in het Witte Huis liggen voornamelijk ten grondslag aan de stijging van de Europese munt. Die beweging kan nadelig zijn voor Europese bedrijven en gemiddeld rekenen analisten op een daling van de winst van Europese bedrijven met zo'n 4 tot 5 procent voor elke 10 procent die de euro stijgt ten opzichte van de greenback.

Op macro-economisch vlak konden beleggers vanochtend aan de slag met een keur aan inkoopmanagersindexen. Groeivertragingen in de industrie in Duitsland en Spanje tegenover een sneller groeitempo in onder meer Frankrijk, resulteerde in een daling van de inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone als geheel, van 57,4 in juni naar 56,6 in juli. "De PMI daalde naar het laagste niveau in vier maanden maar het is nog steeds een robuust cijfer", zei Markit-econoom Chris Williamson. 

In het Verenigd Koninkrijk trok de bedrijvigheid in de industrie juist aan in juli. De inkoopmanagersindex steeg van 54,2 in juni naar 55,1 vorige maand. Directeur Rob Dobson van IHS Markit sprak van een solide start van het derde kwartaal voor de Britse industrie.

Groeicijfers over het tweede kwartaal uit de eurozone kwamen vanochtend conform de verwachting uit. In een eerste raming bleek een groei van 2,1 procent op jaarbasis, wat een groeiversnelling betekende ten opzichte van de groei van 1,9 procent in het eerste kwartaal. op kwartaalbasis bleef de groei stabiel op 0,6 procent.

Olie handhaafde zich dinsdag boven de 50 dollar per vat. De september-future op een vat West Texas Intermediate steeg 0,2 procent op 50,26 dollar.

Bedrijfsnieuws

BP schreef in het tweede kwartaal weer zwarte cijfers. Een verlies van ruim 1,4 miljard dollar vorig jaar werd omgebogen in een winst van 144 miljoen dollar.  De onderliggende winst daalde wel. CEO Bob Dudley sprak van een aanzienlijk strategisch momentum en het aandeel won 3,7 procent. Rivalen als Royal Dutch Shell en Total wonnen achtereenvolgens 0,6 en 1,7 procent. 

Rolls-Royce schreef in het eerste halfjaar van 2017 ook weer zwarte cijfers en de Britse producent van auto's en vliegtuigmotoren zag de omzet toenemen, onder meer door gunstige valuta effecten. Verder werd de outlook voor heel het jaar gehandhaafd. Het aandeel steeg ruim 9 procent. 

DSM steeg in Amsterdam ruim 6 procent na de presentatie van sterke kwartaalcijfers en het verhogen van de outlook. 

Futures Wall Street

Wall Street lag dinsdag op koers voor een hogere opening en een nieuw record voor de Dow Jones index. De openingsindicatie voor de Dow lag op een plus van een half procent, gelijk aan die voor de Nasdaq. De futures op de S&P 500 stegen 0,3 procent.

Maandag sloten de beurzen in Amerika verdeeld. De S&P 500 index sloot 0,1 procent lager op 2.470,32 punten en de Nasdaq verloor 0,4 procent op 6.348,12 punten. De Dow Jones index bereikte wel een nieuwe all time high op 21.891,12 punten, wat een stijging van 0,3 procent betekende.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 22:07 - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 21:30 - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

18 augustus 2017, 20:42 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07