Licht hogere opening in verschiet voor Europese beurzen

Redactie ABM Financial News - 1 augustus 2017, 07:36

Focus op groeidata eurozone en inkoopmanagersindexen.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag overwegend een licht hogere opening tegemoet. Naast een reeks aan inkoopmanagersindexen is er aandacht voor groeicijfers over het tweede kwartaal uit de eurozone.

IG Markets voorziet een openingswinst van 9 punten voor de Duitse DAX, een min van 2 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 31 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten maandag, de laatste dag van de maand juli, overwegend lager waarbij de Britse beurs al een uitzondering was. Ook dinsdag lijkt de FTSE een voorsprong te nemen op de beurzen op het Europese vasteland. 

"De FTSE werd geholpen door grondstofaandelen", verklaarde marktanalist David Madden van CMC Markets de stijging voor de Londense beurs maandag. "De DAX en de CAC 40 zijn juist wat teruggevallen omdat beleggers zich zorgen maken over de kans dat de Europese Centrale Bank zijn monetaire verruiming in gaat perken, na de solide werkloosheid- en inflatiecijfers van vandaag", zei Madden. 

Dit weekend zei Sabine Lautenschläger van de ECB dat de centrale bank zich moet voorbereiden op een einde van het ruime monetaire beleid. Wel benadrukte ze daarbij de noodzaak van een stabiele inflatietrend richting de ECB-doelstelling van circa 2 procent. 

De inflatie zit nog niet op dat niveau, bleek maandag uit voorlopige cijfers uit de eurozone. De consumentenprijzen stegen in juli net als een maand eerder met 1,3 procent. De kerninflatie verbeterde van 1,1 naar 1,2 procent. Econoom Bert Colijn van ING wees er dan ook op dat de cijfers geen reden zijn voor de ECB om conservatiever te worden in hun beleid en dat de inflatie-outlook voor 2018 niet is verbeterd. De econoom sluit ook niet uit dat de ECB de inflatieverwachtingen in september neerwaarts zal bijstellen.

De werkloosheid in de eurozone daalde in juni naar 9,1 procent, wat het laagste niveau betekende in ruim acht jaar.

Beleggers kregen verder Duitse cijfers over de detailhandel te verwerken.  In juni bleken de verkopen harder gestegen dan in de maand ervoor . In Italië bleek de inflatie in juli iets minder hard opgelopen dan een maand eerder.

Bedrijfsnieuws

Mijnbouwers zaten maandag in de lift. Daar waar de Chinese inkoopmanagersindexen dus een minder sterk groeitempo toonden, bleken cijfers over de Chinese bouwsector wel positief, met een toename van de activiteit naar het hoogste niveau in ruim drie jaar. Aandelen Rio Tinto werden een half procent meer waard, Antofagasta won 0,87 procent en BHP Billiton zag de beurswaarde met een procent toenemen.

Heineken behaalde in de eerste zes maanden van dit jaar een hogere winst en omzet, waarbij alle vier de regio's waarin de brouwer actief is bijdroegen aan de autonome volumegroei. Voor de tweede helft van het jaar wordt wel meer valutadruk verwacht, zei de brouwer. Analisten waren te spreken over de resultaten. De Britse zakenbank Bryan Garnier verhoogde bovendien het koersdoel van 87,00 naar 101,00 euro bij een ongewijzigde koopaanbeveling. Het aandeel daalde 0,2 procent.

Sanofi zag de winst in het tweede kwartaal van 2017 afnemen, terwijl de omzet werd gespekt door het effect van acquisities en desinvesteringen. De operationele winst kwam iets beter uit dan de markt verwachtte en de Franse farmaceut verhoogde de winst-outlook. Het aandeel verloor na een hogere ochtendhandel op het slot uiteindelijk toch ruim een procent.

HSBC Holdings kondigde na een sterk tweede kwartaal een aandeleninkoopprogramma aan van 2 miljard dollar. In de verslagperiode deden de belangrijkste kernactiviteiten van de bank het goed met een stijgend marktaandeel voor veel van de producten die HSBC aanbiedt. Het aandeel steeg 1,8 procent.

Elders waren de koersuitslagen voor Europese financials overwegend negatief. Deutsche Bank verloor ruim twee procent. Société Générale sloot 0,7 procent lager, net als UniCredit. Commerzbank daalde 0,5 procent en ING Groep eindigde nagenoeg vlak. Het viertal komt deze week met winstcijfers. 

Air France-KLM verloor 1,4 procent. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern kreeg maandag koersdoelverhogingen bij S&P Equity Research en Credit Suisse in reactie op de sterke tweede kwartaalcijfers van vorige week. Het verwaterde effect van de belangen die Delta Air Lines en China Eastern in Air France-KLM hebben genomen drukte echter opnieuw de koers, net als voor het weekend. Het Zwitserse Credit Suisse verwacht wel dat op korte termijn de positieve effecten van deze transacties zichtbaar worden.

Rivalen hadden ook moeite in het groen te komen. Deutsche Lufthansa daalde 1,2 procent en moederbedrijf van British Airways, IAG, daalde zelfs 2,6 procent.

Euro STOXX 50        3.449,36 (-0,5%) 

STOXX Europe 600     377,85 (-0,1%) 

DAX                      12.118,25 (-0,4%) 

CAC 40                   5.093,77 (-0,7%) 

FTSE 100                7.372,00 (+0,1%) 

SMI                        9.055,00 (+0,4%) 

AEX                           525,44 (0,0%) 

BEL 20                    3.942,46 (-0,1%) 

FTSE MIB               21.486,91 (+0,3%) 

IBEX 35                 10.502,20 (-0,3%) 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat dinsdag een hogere opening tegemoet. 

Op macro-economisch vlak staan dinsdag een vijftal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de persoonlijke inkomens en uitgaven in juni, gevolgd door de inkoopmanagersindexen voor de industrie van juli van achtereenvolgens Markt Economics en ISM en de Amerikaanse bouwuitgaven in juni.

Later op de dag verschijnen ook de verkoopdata van de autosector in Amerika  in juli.

De Amerikaanse beurzen sloten maandag nog verdeeld. "Maandag markeerde het begin van een drukke week wat macro-publicaties en bedrijfsresultaten betreft", zei marktanalist Josh Mahony van IG. "Nadat 20 procent van de S&P-fondsen vorige week zijn resultaten publiceerde, wordt een eventuele daling in bedrijfspublicaties deze week ruimschoots gecompenseerd door een vloed aan macro-publicaties", voegde hij toe. Het zwaartepunt ligt op vrijdag met de publicatie van het Amerikaans banenrapport van juli.

Ruim een uur voor de slotbel domineerde het Witte Huis opnieuw de nieuwskoppen, nadat bekend werd dat president Donald Trump communicatiedirecteur Anthony Scaramucci heeft ontslagen. Scaramucci werd tien dagen geleden aangesteld. Trumps nieuwe stafchef John Kelly zou bij Trump op het ontslag van Scaramucci aangedrongen hebben. 

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de aanstaande woningverkopen in de Verenigde Staten in juni zijn gestegen. De verkoopindex nam in juni op maandbasis toe met 1,5 procent naar 110,2. Op jaarbasis was er sprake van een stijging van 0,5 procent. Het was de eerste stijging op jaarbasis sinds maart.

Tevens werd bekend dat de groei in bedrijvigheid rond de regio Chicago in juli iets is vertraagd, na de flinke stijging een maand eerder. De inkoopmanagersindex daalde van 65,7 in juni, toen het hoogste niveau in ruim een jaar, naar 58,9 in juli. 

Bedrijfsnieuws

Apple zal deze week waarschijnlijk de richting bepalen van de techfondsen en mogelijk de markt in zijn geheel, aangezien de iPhone-maker dinsdag zijn kwartaalresultaten rapporteert. Het aandeel Apple noteerde maandag circa 0,3 procent lager.

Boeing won ongeveer 0,6 procent, nadat JP Morgan het koersdoel verhoogde van 240 dollar naar 280 dollar en het advies handhaafde op Overwogen.

Snap daalde circa 0,8 procent. Sommige beleggers en medewerkers mochten vanaf maandag aandelen verkopen vanwege het aflopen van de lockup-periode.

Scripps Networks Interactive steeg 0,7 procent, nadat Discovery Communications meldde de eigenaar van HGTV, Food Network en Travel Channel over te nemen. Discovery Communications daalde circa 7,9 procent.

Tesla daalde circa 3,3 procent, nadat CEO Elon Musk vrijdag, tijdens de lancering van de Model 3, zei dat er inmiddels 500.000 reserveringen zijn voor het nieuwe model. Tesla komt deze week met kwartaalcijfers.

S&P 500 index                 2.470,30 (-0,1%)

Dow Jones index            21.891,12 (+0,3%)

Nasdaq Composite           6.348,12 (-0,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden op de eerste dag van de nieuwe maand in het groen. Voor de Japanse Nikkei was de winst dinsdag bescheiden terwijl de Chinese indexen winsten van een half procent of meer lieten optekenen.

Inkoopmanagersindexen van Markit toonden vanochtend vroeg een verdeeld beeld. In China nam de bedrijvigheid in julivl verder toe, terwijl in Japan sprake was van een lichte terugval.

Maandag toonden officiële overheidscijfers uit China nog een groeivertraging in de industrie en dienstensector in juli.

Nikkei 225                  19.971,62 (+0,2%)

Shanghai Composite      3.290,11 (+0,5%)

Hang Seng                  27.550,47 (+0,8%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend nog altijd boven de 1,18 dollar en dus op het hoogste niveau in meer dan twee jaar. 

Voor de dollar is het banenrapport van vrijdag cruciaal. Als dat tegenvalt dan komt een nieuwe renteverhoging door de Federal Reserve dit jaar verder uit zicht en dat zal de greenback verder onder druk zetten. 

De Australische dollar steeg licht na het rentebesluit van de Reserve Bank of Australia. De rente bleef staan op het historisch lage niveau van 1,50 procent. De RBA komt later deze week met een meer gedetailleerd rapport over het monetaire beleid.

USD/JPY Yen   110,20

EUR/USD Euro  1,1828

EUR/JPY Yen   130,33

MACRO-AGENDA:

09:00 Inkoopmanagersindex Industrie NEVI - Juli (NL) 

09:15 Inkoopmanagersindex Industrie - Juli (Spa) 

09:45 Inkoopmanagersindex Industrie - Juli (Ita) 

09:50 Inkoopmanagersindex Industrie - Juli (Fra) 

09:55 Inkoopmanagersindex Industrie - Juli (Dld) 

09:55 Werkloosheid - Juli (Dld) 

10:00 Inkoopmanagersindex Industrie - Juli (eur) 

10:30 Inkoopmanagersindex Industrie - Juli (VK) 

11:00 Economische groei - Tweede kwartaal vlp. (eur) 

14:30 Persoonlijke inkomens en uitgaven - Juni (VS) 

15:45 Inkoopmanagersindex Industrie Markit - Juli def. (VS) 

16:00 Inkoopmanagersindex Industrie ISM - Juli (VS) 

16:00 Bouwuitgaven - Juni (VS) 

21:00 Autoverkopen - Juli (VS) 

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 Intesa Sanpaolo - Cijfers tweede kwartaal (Ita)

08:00 Rolls-Royce - Cijfers tweede kwartaal (VK)

12:30 Thomson Reuters - Cijfers tweede kwartaal (Can)

13:00 Pfizer - Cijfers tweede kwartaal (VS)

13:00 Time Warner - Cijfers tweede kwartaal (VS)

13:30 Sprint - Cijfers eerste kwartaal (VS)

22:00 Apple - Cijfers derde kwartaal (VS)

22:00 Voya Financial - Cijfers tweede kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oververhitting markt nog ver weg - Tepper

Vergelijking met 1999 belachelijk volgens bekende hedgefonds-manager.

1 uur geleden - Lees verder

Laatste restje bedrijfscijfers en Jackson Hole

Relatief rustige week in verschiet.

14 uren geleden - Lees verder

Van Oord bouwt offshore windpark Deutsche Bucht

Geen financiƫle details.

15 uren geleden - Lees verder

Topman Corbion koopt aandelen bij

Voor bijna 700.000 euro aandelen gekocht.

15 uren geleden - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07