Update: DSM realiseert hogere winst op gestegen kwartaalomzet

Redactie ABM Financial News - 1 augustus 2017, 09:14

Chemieconcern verhoogt outlook voor hele jaar.

(ABM FN-Dow Jones) DSM heeft in het tweede kwartaal een gestegen en licht beter dan verwachte winst op een hogere omzet gerealiseerd en heeft zijn outlook voor het hele jaar opwaarts bijgesteld. Dit bleek dinsdag uit de kwartaalrapportage van het chemieconcern uit Heerlen.

"Ons positieve momentum heeft zich voortgezet. Het tweede kwartaal was weer een erg goed kwartaal. Halverwege de uitvoering van ons Strategy 2018 plan liggen we goed voor op al onze doelstellingen. Alle divisies leveren hun groei-initiatieven, die ons daar helpen beter te presteren dan de markt gemiddeld", zei bestuursvoorzitter Feike Sijbesma ter toelichting. "We liggen volledig op schema met onze kostenbesparings- en efficiencyverbeteringsprogramma's", voegde hij toe.

DSM had aan het einde van het tweede kwartaal 150 miljoen euro aan kostenbesparingen gerealiseerd, waar de doelstelling is om eind 2018 250 miljoen tot 300 miljoen aan structurele kosten besparingen te realiseren.

De kwartaalomzet steeg met 8 procent naar 2,16 miljard euro, waarbij het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) 15 procent hoger was op 376 miljoen euro en de aangepaste nettowinst 30 procent steeg van 135 miljoen euro een jaar geleden naar 175 miljoen euro in het afgelopen kwartaal. De autonome omzet nam met 6 procent toe.

Analisten hadden gemiddeld een kwartaalomzet uit voortgezette activiteiten van 2,14 miljard euro, een aangepast bedrijfsresultaat  uit voortgezette activiteiten van 355 miljoen euro en een nettowinst van 171,2 miljoen euro voor

Bij de de grootste divisie Nutrition, met voedingssupplementen voor mens en dier, steeg de omzet met 8 procent tot 1,38 miljard euro en was het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) 14 procent hoger op 271 miljoen euro.

Bij Materials, dat verschillende kunststof materialen produceert, steeg het aangepaste bedrijfsresultaat 9 procent naar 128 miljoen euro op een 13 procent hogere omzet van 725 miljoen euro.

Performance Materials had te maken met stijgende olieprijzen, "Maar we slagen er goed in die snel aan onze klanten door te berekenen", zei CEO Feike Sijbesma in een toelichting aan journalisten.

Outlook

DSM verhoogde de in februari en april uitgesproken verwachting voor heel 2017. Daarbij stuurt het concern nu aan op een dubbelcijferige groei van het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA), waar dat eerst hoog enkelcijferig was, en op een stijging van het rendement op kapitaalsinvesteringen (ROCE) met meer dan 100 basispunten, waar dat tot nu toe dubbelcijferig in basispunten gemeten was.

"DSM had aan het einde van het tweede kwartaal 20 miljoen positieve effecten van wisselkoersverhoudingen. We verwachten dat dit effect aan het einde van dit jaar neutraal zal zijn", zei CFO Geraldine Matchett ter toelichting aan journalisten.

DSM verwacht in de tweede helft van dit jaar 1,7 miljard dollar te incasseren uit de verkoop van zijn resterende belang in het Amerikaanse Patheon aan het eveneens Amerikaanse Thermo Fisher, zei CEO Sijbesma desgevraagd tegen ABM Financial News. "We willen deze inkomsten en de inkomsten uit de latere verkoop van de resterende joint ventures in eerste instantie gebruiken voor investering in groei en innovaties, maar zijn op dit moment niet bezig met een grote acquisitie", voegde hij toe.

DSM zal een interim dividend van 0,58 per aandeel betalen. Het aandeel DSM noteerde dinsdag kort na opening beurs op een groen Damrak 4,1 procent hoger op 64,95 euro.

KBC Securities sprak van sterke resultaten en analist Wim Hoste verklaarde op basis van de cijfers en de nieuwe outlook zijn taxaties voor het hele jaar aan te zullen passen.

Het aandeel DSM noteerde dinsdag kort na de openingsbel in Amsterdam 4,2 procent hoger op 65,01 euro.

Update: om informatie, toelichting CEO en CFO, commentaar analist toe te voegen en actuele koers toe te voegen.

Door: ABM Financial News. info@abmfn.nl Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen hoger gesloten

Markt kijkt uit naar publicatie notulen Federal Reserve nabeurs.

1 uur geleden - Lees verder

Damrak sluit hoger

Heijmans in de schijnwerper na halfjaarcijfers.

1 uur geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 96,1 procent.

3 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Focus op notulen ECB.

3 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
DSM KON toevoegen aan uw watchlist 63,47 0,75% 0,47 63,00