Valuta: euro weer hoger op inflatie en puinhoop regering VS

Redactie ABM Financial News - 1 augustus 2017, 10:35

Eenheidsmunt koerst ruim boven 1,18 dollar.

(ABM FN-Dow Jones) De euro heeft zijn opmars deze week voortgezet en noteerde dinsdag ruim boven 1,18 dollar, nadat de koers maandag voor het sluiten van de Europese beurzen opnieuw een sprong omhoog maakte.  

Volgens valutahandelaar Francis van Esch van de Nederlandse Betaal- en Wisselmaatschappij had die beweging te maken met een combinatie van dollarzwakte en eurosterkte. Ook ten opzichte van andere valuta ging de euro omhoog, hoewel de Britse pond gelijke tred hield.

Als reden voor de dollarzwakte noemde Van Esch de 'bende' in de Amerikaanse regering. Daar ruimde de nieuwe perschef Anthony Scaramucci maandagavond het veld, slechts tien dagen na zijn benoeming. Hij moest vertrekken op last van de nieuwe stafchef John Kelly van het Witte Huis. De vorige stafchef, Reince Priebus, werd vorige week door Trump ontslagen kort nadat de kersverse perschef Scaramucci hem in een interview in grove bewoordingen had belasterd.

"Trump probeert de boel op orde te krijgen maar het zijn net vlooien die alle kanten opspringen", zei Van Esch over de instabiele entourage van de Amerikaanse president.

De reden voor de eurosterkte was volgens Van Esch de geleidelijk oplopende inflatiecijfers, die een signaal zijn dat de ECB iets gaat doen aan zijn opkoopprogramma.

De consumentenprijzen in de eurozone stegen in juli, net als een maand eerder, met 1,3 procent, terwijl de kerninflatie verbeterde van 1,1 naar 1,2 procent. 

Dat is goed voor de euro. De Zwitserse frank heeft zwaar te leiden van de hogere renteverwachtingen voor de euro, waardoor het verschil met de negatieve Zwitserse rente alleen maar verder dreigt toe te nemen.  

De euro noteerde dinsdagochtend rond 1,1826 dollar, tegen 1,1840 bij het slot van Wall Street en 1,1785 bij het sluiten van de Amsterdamse beurs maandag. Voor de openingsbel in New York stond de munt maandag nog op 1,1730 dollar.

Ten opzichte van het Britse pond noteerde de munt min of meer stabiel op 0,8952 pond, en ten opzichte van de Zwitserse frank steeg de euro verder tot 1,1421. Een week geleden was de euro nog 1,11 frank waard.

De Australische dollar stond dinsdag onder druk. Aanvankelijk reageerde de munt nauwelijks op het rentebesluit van de Reserve Bank of Australia, dat de rente handhaafde op 1,50 procent, maar uiteindelijk kwam de Aussie toch onder druk te staan, nadat de RBA in een toelichting zei dat de waardestijging van de munt ten opzichte van de Amerikaanse dollar weleens nadelig kon zijn voor de groei van de Australische economie. Nadat de Australische dollar even verhandelde op 0,8040 Amerikaanse dollar, zakte de munt gedurende de ochtend terug tot onder de 0,80 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Update van Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen maar verliezers.

Gisteren - Lees verder

Recordresultaten Applied Materials

Kwartaalcijfers aan bovenkant van eigen verwachting.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit flink lager

Tegenvallende macrocijfers en wisselende bedrijfscijfers beheersen markten.

Gisteren - Lees verder

Wall Street koerst af op lager slot

Tegenvallende macrocijfers en bedrijfscijfers beheersen markten.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.