Aegon CFO: Meeste kwesties rond solvabiliteit van tafel

Redactie ABM Financial News - 10 augustus 2017, 09:26

Na intensief overleg met DNB over kapitaalkwesties in Nederland en VS.

(ABM FN-Dow Jones) Aegon is er door een constructieve samenwerking met de De Nederlandsche Bank in geslaagd om de meeste kwesties rond de solvabiliteit van de Nederlandse verzekeringsbedrijf van tafel te halen. Dit zei chief financial officer Matt Rider van Aegon donderdag in een interview met ABM Financial News.

Een cruciaal onderdeel van de discussie draaide om het verliesabsorptievermogen van de uitgestelde belastingbaten van de verzekeraar. Aegon gebruikte een percentage van 75 procent, maar rond kerst vorig jaar kwam er een brief van DNB waarin dat percentage ter discussie werd gesteld. “Het kon elk percentage daar beneden worden,” aldus Rider, die toen nog maar net was aangetreden als financieel directeur bij Aegon, na het vertrek van voorganger Darryl Button.

Beleggers maakten zich zorgen, omdat de zogenaamde LAC DT-kwestie de toch al niet overdreven sterke buffers van de Nederlandse verzekeraar opnieuw een zware knauw kon geven. De toezichthouder betwijfelde of in het scenario van een grote marktcrisis Aegon Nederland wel op steun van het grotere Amerikaanse zusterbedrijf zou kunnen rekenen.

"Die discussie was echt een katalysator om te kijken naar de Nederlandse verzekeraar", zei Rider donderdag. De discussie eindigde ermee dat de verliescompensatie van 75 procent mocht blijven staan, maar dat Aegon tegelijk afsprak dat er 1 miljard euro aan contanten in de Nederlandse verzekeraar zou worden geïnjecteerd.

"Algemeen gesproken, betekent een hogere kapitaalniveau ook een hogere verliesabsorptie", vatte Rider de discussie samen. 

Terwijl deze discussie over LAC DT liep, maakte de Europese toezichthouder EIOPA bekend dat de zogeheten UFR-rekenrente in een aantal jaar zou worden verlaagd van 4,2 procent naar 3,65 procent. Ook dit zou een grote negatieve impact op de Nederlandse buffer hebben.

"We wilden dus zorgen dat er genoeg kapitaal in zou worden gestopt om ook deze impact op te vangen", zei Rider ter verklaring van de omvang van de kapitaalinjectie van 1 miljard euro.

Een minstens zo belangrijke stap voor de solvabiliteit van de groep was dat er ook nieuwe afspraken konden worden gemaakt over de conversie van de kapitaalbuffer van de Amerikaanse divisie naar de Nederlandse Solvency II-regels. "We wilden graag een gelijker speelveld creëren", zei Rider. "Daar zijn we denk ik uiteindelijk goed in geslaagd."

De nieuwe afspraken over conversie resulteerden in een stijging van de Solvency II-ratio van de Aegon groep met 15 procentpunt. In combinatie met een sterk tweede kwartaal, gunstige marktbewegingen en de verkoop van onderdelen wist Aegon zo zijn kapitaalbuffer met 28 procentpunt te versterken, tot 185 procent.   

Tijdens het overleg met de toezichthouder zag Aegon zich genoodzaakt intensief na te denken over wat het juiste kapitaalniveau voor de Nederlandse bedrijf was. "We wilden het vermogen van het Nederlandse bedrijf om schokken op te vangen verbeteren, om het vermogen om dividend uit te betalen aan de groep te beschermen. En daarbij wilden we ook het risico-rendementsprofiel verbeteren", aldus Rider.

 Dat laatste gaat Aegon straks doen door te investeren in meer illiquide beleggingen, die meer risico en dus ook in potentie meer rendement opleveren. Dat is mogelijk dankzij de ruimere kapitaalbuffer. "Dit is nog werk in uitvoering", aldus de CFO.

Aegon verwacht met de sterkere solvabiliteit flink meer kapitaal te kunnen genereren: 1,1 miljard euro per jaar, in plaats van 0,9 miljard euro, vooral dankzij hogere inkomsten in Nederland en Azië.

De gesprekken over de Nederlandse en de Amerikaanse kwesties werden gelijktijdig gevoerd. "We hebben gemerkt dat het makkelijker is om met DNB te werken op een integraal pakket dan op afzonderlijke kwesties", zei Rider.

De hoofdlijnen van de nieuwe afspraken werden ongeveer een maand geleden bereikt, zei Rider. De toezichthouder heeft zelfs nog gekeken naar de bewoording van het persbericht bij de halfjaarcijfers, die donderdag bekend werd gemaakt.

"Uiteindelijk zijn we er in geslaagd om de belangrijkste kwesties van de tafel te halen, eigenlijk voor iedereen: voor de toezichthouder, voor de aandeelhouders en zelfs ook voor de polishouders", aldus Rider.

Beleggers leken de woorden van de financieel directeur te onderschrijven. Het aandeel Aegon noteerde donderdag 9 procent hoger op 5,28 euro. 

KBC Securities verhoogde na de kwartaalpublicatie het koersdoel voor het aandeel van 5,20 naar 5,80 euro.  

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Stern boekt hogere omzet en winst

Concern verwacht minder margedruk voor dealers.

1 uur geleden - Lees verder

Europese beurzen lager gesloten

ECB terughoudend over aanpassen monetair beleid.

1 uur geleden - Lees verder

Eerste verliesdag AEX

Centrale banken domineren handelsdag.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Belangrijkste items geweest.

3 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEGON toevoegen aan uw watchlist 5,11 -1,54% -0,08 5,19