Beursupdate: Galapagos straalt op lager Damrak

Redactie ABM Financial News - 10 augustus 2017, 11:00

Geopolitieke spanningen houden beleggers bezig.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdag gedurende de ochtend in het rood, hoewel Galapagos flink steeg na positieve testresultaten. Rond de klok van elf uur koerste de AEX een half procent lager op 525,52 punten. De AMX daalde 0,7 procent en de AScX steeg 0,2 procent.

Vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer sprak van een "gematigd negatief sentiment", vooral vanwege de spanningen rondom Noord-Korea en de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde recent in sterke bewoordingen de Noord-Koreanen op te houden met het uiten van dreigementen. Via de Noord-Koreaanse staatsmedia klonk donderdag opnieuw dreigende taal richting Washington en Trump waarmee "geen dialoog mogelijk" zou zijn.

De beurzen doen als gevolg een stap terug, maar wanneer de situatie met een sisser afloopt zal een herstel op de financiële markten niet uitblijven, aldus Nijkamp, die stelde dat het conflict al een tijdje loopt. "Er wordt achter de schermen vooral een diplomatiek spel gespeeld, waarbij Trump op de proef wordt gesteld. Uiteindelijk zal hij aan het kortste eind trekken en zal veel afhangen van de positie van China in het geheel." 

Vanwege de opgelopen geopolitieke spanningen nam de vraag naar veilige havens als goud en de Zwitserse frank toe, zo merkte Nijkamp op. 

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat er in Nederland in juli minder faillissementen waren ten opzichte van de maand ervoor. Het CBS tekende in vorige maand 34 faillissementsuitspraken minder op dan in juni. Bovendien steeg de Nederlandse werkgelegenheid in juli met 10.400 banen, zo bleek uit een maandelijks rapport van ADP. 

Verder stonden Britse cijfers over de industriële productie en de handel op de rol. In juni steeg de industriële productie met 0,5 procent op maandbasis in het Verenigd Koninkrijk. Verder liep het Britse handelstekort in dezelfde maand op tot circa 4,6 miljard Britse pond.

Vanuit Amerika komen vanmiddag de cijfers over de producentenprijzen. Tevens wordt het wekelijkse cijfer voor de werkloosheidsaanvragen bekend gemaakt en publiceert de OPEC vandaag het maandelijkse rapport.

Olie noteerde voorafgaand aan dat rapport in het groen. Een september-future West Texas Intermediate steeg met 0,3 procent tot 49,72 dollar, terwijl een oktober-future Brent 0,5 procent hoger bewoog op 52,96 dollar. 

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1735. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1755 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,1736 op de borden. De wisselkoers van de euro ten opzichte van de Zwitserse frank handhaafde zich rond 1,1333.

Stijgers en dalers

Blikvanger onder de hoofdfondsen bleek Galapagos met een winst van maar liefst 16,5 procent, waarmee de recente koersdruk op het aandeel wat werd weggepoetst. Het biotechconcern behaalde positieve resultaten met een onderzoek voor een mogelijke behandeling voor patiënten met idiopathische longfibrose. KBC Securities noemde de studieresultaten positief en wees erop dat GLPG1690 de eerste autotaxineremmer is die effectiviteit laat zien in een onderzoeksstudie met patiënten die de ziekte hebben.

Aegon bleef op gepaste afstand en won circa 7 procent na de resultaten over het afgelopen kwartaal. De verzekeraar heeft in het tweede kwartaal van 2017 de solvabiliteitspositie van zijn Nederlandse onderdeel fors versterkt door een kapitaalinjectie van een miljard euro, terwijl ook de solvabiliteit van de groep een sprong omhoog maakte. Daarmee zijn de meeste kwesties rond de solvabiliteit van de verzekeraar van tafel, zo stelde financieel directeur Matt Rider van Aegon. KBC Securities verhoogde bovendien het koersdoel voor de verzekeraar van 5,20 naar 5,80 euro met een handhaving van het Houden advies. Analist Matthias de Wit noemde de cijfers "zeer sterk", met een "significante" verbetering van de solvabiliteitsratio van de groep. 

Altice schreef 1,8 procent bij. De Franse kabelaar is weer een stapje dichter bij de overname van SFR Group. Verder was sprake van wat herstel na de koersval van ruim 5 procent woensdag.

SBM Offshore gaf de woensdag behaalde winst, toen dankzij sterke halfjaarcijfers, donderdag juist prijs en verloor 2,6 procent. Ook indexzwaargewicht Royal Dutch Shell kon met een verlies van 1,9 procent niet in het groen komen. De oliereus noteert ex-dividend. Unilever, ook een zwaargewicht in de AEX, verloor 0,8 procent. 

In de Midkap waren de winsten minder uitgesproken. Vastned en Air France-KLM dikten beide circa een half procent aan. Refresco Group daalde 3,9 procent na publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal. De bottelaar zette in het afgelopen kwartaal van 2017 meer volumes af en behaalde daardoor een hogere omzet dan voorzien werd. De stijging was feitelijk volledig te danken aan Co-Packing, waar Refresco een dubbelcijferige groei behaalde van 11,5 procent. Analisten spraken van teleurstellende tweede kwartaalcijfers. "Het gerapporteerde resultaat was zelfs lager dan de laagste verwachting in de markt", aldus NIBC.

Onder de kleinere fondsen steeg Fagron met 3,5 procent, terwijl Hunter Douglas 1,4 procent steeg. Ordina sloot de rij met een verlies van 1,9 procent. 

Ctac gaf ruim 6 procent prijs. Het bedrijf behaalde in de eerste zes maanden van 2017 een lagere omzet en een vrijwel stabiel bedrijfsresultaat en stelde de outlook licht naar beneden bij. NIBC noemde de resultaten teleurstellend maar is wel positiever over de lang termijn ontwikkelingen voor het IT-bedrijf.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Update van Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen maar verliezers.

Gisteren - Lees verder

Recordresultaten Applied Materials

Kwartaalcijfers aan bovenkant van eigen verwachting.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit flink lager

Tegenvallende macrocijfers en wisselende bedrijfscijfers beheersen markten.

Gisteren - Lees verder

Wall Street koerst af op lager slot

Tegenvallende macrocijfers en bedrijfscijfers beheersen markten.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 523,71 -0,41% -2,18 525,89
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,36 -0,14% -1,12 794,48
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.009,71 -0,12% -1,17 1.010,88