Elliott en York mogen geen buitengewone aandeelhoudersvergadering AkzoNobel beleggen

Redactie ABM Financial News - 10 augustus 2017, 18:21

Aandeelhouders wilden positie voorzitter raad van commissarissen aan de orde stellen.

(ABM FN-Dow Jones) Elliott Advisors en York Capital mogen geen buitengewone aandeelhoudersvergadering voor AkzoNobel beleggen om de positie van voorzitter Antony Burgmans van de raad van commissarissen aan de orde te stellen. Dat bepaalde de voorzieningenrechter in Amsterdam. De uitspraak werd donderdag nabeurs bekendgemaakt.

"Het verzoek dat zij hiervoor indienden bij de rechtbank is voorbarig en kan om die reden niet worden gehonoreerd", meldde de rechtbank van Amsterdam.

Elliott Advisors en York Capital vindt dat het bestuur van AkzoNobel onzorgvuldig is omgegaan met de overnamevoorstellen van de Amerikaanse sectorgenoot PPG Industries. Die werden categorisch door het Nederlandse concern afgewezen, waarna PPG op 1 juni uiteindelijk besloot het derde en laatste bod in te trekken.

Elliott en York vonden dat voorzitter Antony Burgmans van de raad van commissarissen daar persoonlijk verantwoordelijk voor was en wilden een buitengewone aandeelhoudersvergadering beleggen, met als enige stempunt op de agendapunt het vertrek van Burgmans.

De Ondernemingskamer in Amsterdam had dit verzoek op 29 mei al afgewezen. 

De advocaten van Eliott betoogden op 27 juli voor de kort geding rechter onder meer dat AkzoNobel de rechten van aandeelhouders wederom heeft geschonden door op 8 september een buitengewonde aandeelhoudersvergadering te beleggen, waarvoor aandeelhouders vanwege het verlopen van de wettelijke termijn van zestig dagen geen eigen agendapunten meer konden inbrengen. 

AkzoNobel heeft voor de aandeelhoudersvergadering op 8 september twee punten op de agenda gezet. Dit betreft enerzijds de benoeming van CEO Thierry Vanlancker als opvolger van de plotseling opgestapte Ton Büchner en anderzijds een toelichting op de gang van zaken rond het afwijzen van de overnamevoorstellen van de Amerikaanse sectorgenoot PPG Industries.

Inmiddels is de zaak tussen Elliott en AkzoNobel voor de Ondernemingskamer ook nog niet afgerond. Op 20 september wordt de behandeling daar voortgezet en zal de Ondernemingskamer zich uitspreken over het verzoek van Elliott om verder onderzoek te doen naar het gevoerde beleid door AkzoNobel bij het afwijzen van het overnamevoorstel van PPG Industries. Opmerkelijk is dat PPG zich voor die zitting van de Ondernemingskamer als spreker heeft aangemeld.

Op een rood Damrak sloot het aandeel AkzoNobel donderdag krap 1 procent lager op 75,54 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oververhitting markt nog ver weg - Tepper

Vergelijking met 1999 belachelijk volgens bekende hedgefonds-manager.

50 minuten geleden - Lees verder

Laatste restje bedrijfscijfers en Jackson Hole

Relatief rustige week in verschiet.

13 uren geleden - Lees verder

Van Oord bouwt offshore windpark Deutsche Bucht

Geen financiƫle details.

14 uren geleden - Lees verder

Topman Corbion koopt aandelen bij

Voor bijna 700.000 euro aandelen gekocht.

15 uren geleden - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AKZO NOBEL toevoegen aan uw watchlist 77,26 -0,14% -0,11 77,37